Autor Wątek: 1.4 16V - silnik gaśnie na postoju  (Przeczytany 2273 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline BarMoto

• :: TrendLine
  • VW: Polo IV
  • Silnik: 1.4 16V
  • Kod: BKY
  • Moc: 75 KM
  • Napęd: FWD
1.4 16V - silnik gaśnie na postoju
« dnia: 07 - Czerwca - 2018 - 21:43:37 »
Witam,
mam taki problem, autko nieregularnie gaśnie mi od jakiegoś miesiąca, np: jak stoję na czerwonym mając pierwszy bieg i wciśnięte sprzęgło,
albo przy parkowaniu.. nie wiem naprawdę co to może być...czasami jak obroty gwałtownie spadną to "odbiją się od dna" i auto jednak nie gaśnie..
dodam że ostatnio miałem check engine i wyszedł katalizator.. to może być przyczyna że katalizator niby zapchany?

Pozdrawiam i proszę o rady bo jestem tu nowy

Offline dxtr71

• VW: Golf VI
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFHC
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: DW
Odp: Silnik gaśnie przy postoju Polo 9n3
« Odpowiedź #1 dnia: 08 - Czerwca - 2018 - 12:28:30 »
Cześć. Oczywiście, że przy zapchanym katalizatorze mogą być takie cuda.
Podejrzewam też, że masz niestabline wolne obroty - krótko mówiąc falują ci na wolnych, prawda?
Może warto zacząć od podstaw czyli wymienić świece. Nie wiem jaki ty masz tam silnik konkretnie, czy masz jedną cewkę czy 4 cewki i po jednej na każdą świecę? Warto pewnie wymienić kable wysokiego napięcia jeśli masz jedną cewkę. Przyjżyj się też silniczkowi krokowemu. Możesz go wyczyścić, a jak nie pomoże to wymiana.
No i sprawdź sondę lambda. Ta jest bezpośrednio związana z mieszanką i pracą katalizatora.

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
Odp: Silnik gaśnie przy postoju Polo 9n3
« Odpowiedź #2 dnia: 08 - Czerwca - 2018 - 13:27:22 »
Zapchany katalizator bym wykluczył. W takim przypadku podczas szybkiej jazdy również brakowałoby mocy gdyż byłaby zbyt mała przepustowość. Sam z resztą tego już doświadczyłem.

Offline BarMoto

• VW: Polo IV
  • Silnik: 1.4 16V
  • Kod: BKY
  • Moc: 75 KM
Odp: 1.4 - silnik gaśnie na postoju
« Odpowiedź #3 dnia: 10 - Czerwca - 2018 - 21:25:20 »
właśnie świece wymianiałem ostatnio..
mam BKY 1.4 16v 75km, tam nie ma przewodów tylko cewki zapłonowe zakładane na świece, fakt tego nie wymieniałem..
na wolnych obrotach różnie bywa...czasami jest elegancko a czasami wskazoweczka minimalnie "drga"

a takie pytanie panowie co to błędu katalizatora...co to wg znaczy?
bo przyznam szczerze od zakupu tj. rok temu..wyskoczył mi już z 3x, czy jesli wyskoczy znowu to czeka mnie wymiana katalizatora? to są drogie rzeczy!! :neutral:
auto poprzedni wlasciciel uzywał bardzo mało i na małych dystansach wiec katalizator mogl sie zapychac, wiec czy wymiana bedzie konieczna??

Offline dxtr71

• VW: Golf VI
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFHC
  • Moc: 140 KM
  • Rej: DW
Odp: 1.4 - silnik gaśnie na postoju
« Odpowiedź #4 dnia: 11 - Czerwca - 2018 - 08:33:07 »
Wiesz co, ja bym zaczal jednak od sondy lambda.
Pamietam, ze w benzyniakach przez niesprawna lambe mogl wyskawiwac blad kata.
Jesli chcesz wyeliminowac katalizator, to popros o sciagniecie wydechu i sie przejedz. Wtedy bedziesz wiedzial, czy zapchany, czy nie :)

Tagi wątku: