Autor Wątek: Simmerring 6R0.413.529 - do czego służy ?  (Przeczytany 3605 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline prymus_rch

• :: TrendLine
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: DWL
Simmerring 6R0.413.529 - do czego służy ?
« dnia: 31 - Maja - 2018 - 16:33:38 »
Witam
Posiadam simmerring o oznaczeniu 6R0.413.529.
Jest on nietypowy bo bardzo szeroki i wygląda jak do jakiegoś walka .
Niestety szukałem po oznaczeniach ale nie potrafię określić do czego jest, dlatego proszę o pomoc.Po kodzie wyświetla się polo wiec tu pisze ale jeśli jest to w innym dziale to proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu.

Offline prymus_rch

Odp: Simmerring 6R0.413.529
« Odpowiedź #1 dnia: 09 - Czerwca - 2018 - 01:00:02 »
Naprawdę nikt  z was nie rozpoznaje tej części ? :(

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #2 dnia: 09 - Czerwca - 2018 - 07:36:19 »
Wszystkie tego typu uszczelniacze są do siebie podobne a ich zastosowanie zależy raczej od wymiaru niż numeru części .Jeśli chcesz dokładnie wiedzieć do czego będzie pasował podaj wymiary lub po nich szukaj .Tak na oko patrząc na fotkę najczęściej tak szerokie stosują np.na wałku wejściowym tylnego mostu /główce lub wałek zdawczy na wyjściu ze skrzyni .To że jest na nim oznaczenie VW nie musi oznaczać że jest on stosowany tylko w tej grupie auta .

Offline prymus_rch

« Odpowiedź #3 dnia: 09 - Czerwca - 2018 - 16:14:07 »
Dziękuje Gulasz
Uszczelniacz nie jest typowy ale myślałem,ze możne ktoś rozpozna na pierwszy rzut oka. Wymiary oczywiście podam żeby komuś ułatwić rozpoznanie.Wiem ze VW znaczek nie oznacza konkretnej marki lecz idąc moim tokiem myślenia- skoro jest was sporo,to możne ktoś rozpozna. Nie ukrywam liczyłem ze trafie na jakiegoś mechanika czy tez serwisanta na forum.Kogoś kto zna te konkretna cześć ,nie twierdze jednak  ze nie macie wiedzy takiej -nie zrozumcie mnie źle.Ale już zwróciłem uwagę chociaż jednej osoby która podsunęła jakiś trop. Za co bardzo dziękuje.     

Dodano:  09 - Czerwca - 2018  -  16:15:59

Dodano:  09 - Czerwca - 2018  -  16:36:23
Udało mi się w końcu zmniejszyć zdjęcie drugiej strony.A teraz opis : szara kolor to coś w rodzaju stali usztywniającej kołnierz zewnętrzny bardzo twardy nie pozwalający na zniekształcenie całego simmerringu. Wewnątrz zaś jest wgłębienie zabezpieczone sprężynką bardzo miękkie i elastyczne jak by tam pracował jakiś pierścień bądź wałek.Pokazywałem go w kilku sklepach motoryzacyjnych oraz kumplom znającym się na mechanice i każdy się dziwił ze jest on bardzo szeroki.Nikt mnie nie nakierował nawet w najmniejszym stopniu w jakim kierunku szukać.Serwis VW powiedział tylko podając nr. ze brakuje liter na końcu/początku oznaczenie tylko rozmowa telefoniczna bez pokazania części.
Jako ze pracuje w firmie która robi inne podzespoły do grupy VW nie szukałem odpowiedzi.Mam kilka sztuk i myślałem ze jak znajdę konkretne zastosowanie to możne się komuś przyda niż jak leży w domu.   
Pozdrawiam

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #4 dnia: 09 - Czerwca - 2018 - 16:45:16 »
W poniedzialek maja mi to sprawdzic w serwisie, zobaczymy czy dadza rade  ::)

ps. Sorry za brak polskich zanków ale pisze z obcej ziemi i obcego laptopa  ;)

Offline prymus_rch

« Odpowiedź #5 dnia: 09 - Czerwca - 2018 - 16:55:26 »
Nie gniewam się sam mam ten problem ze znakami i wszystko na czerwono wyskakuje ale jak nie mogę ich pisać normalnie to muszę poprawiać.  Będę wdzięczny za pomoc a możne ktoś właśnie szuka takiej części i nie możne dostać lub jest na tyle nowa,ze jeszcze nikt nie miał potrzeby naprawiać/zastosować. :)   

Offline prymus_rch

« Odpowiedź #6 dnia: 14 - Czerwca - 2018 - 17:14:24 »
Pretor czy udało ci się coś namierzyć może ??

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #7 dnia: 16 - Czerwca - 2018 - 08:24:56 »
Niestety ale w aktualnej bazie danych VW, nie ma simmeringu o takich oznaczeniach jak widać na zdjęciu.

Postaraj się zrobić wyraźniejsze zdjęcie, tak aby dokładnie było widać oznaczenia i z wymiaruj ten simmering (na zdjęciu lub w temacie).
Jak będzie dobrej jakości fotka i podane wymiary, to podrzucę to jeszcze raz do sprawdzenia.
Może po wymiarach coś da się określić

pretor@tapatalk

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
« Odpowiedź #8 dnia: 16 - Czerwca - 2018 - 10:34:40 »
Jestem zdania że nie jest to oryginalny simering i dlatego tez nie znajduje się w bazie danych. Dorobienie simeringu na zamówienie to kwestia kilku dni i groszowych kosztów.

Offline prymus_rch

Odp: Simmerring 6R0.413.529 - do czego służy ?
« Odpowiedź #9 dnia: 17 - Czerwca - 2018 - 22:09:22 »
Jutro wezmę do firmy go i zrobię pomiary bo nie mam suwmiarki.Darek uważam ze jest to produkt oryginalni gdyż przyjechało to do nas z opakowaniami zwrotnymi i tych części w jednym z nich były tysiące.Nasza firma produkuje tylko części na pierwszy montaż do VW wiec po tym sadze ze nie są dorabiane. Ale mogę się mylić,tylko czemu serwis powiedział ze numer powinien zawierać jeszcze 2 litery by go skatalogować. 

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
« Odpowiedź #10 dnia: 17 - Czerwca - 2018 - 23:30:17 »
Co do oryginalności to nie mam pewności bo nigdy simeringu VW nie miałem w dłoni i nie wiem czy mają wytłoczenia firmowe, ale numer przynajmniej powinien sie na nim znajdować. To wygląda jak najzwyklejszy simering robiony przez zwykłego producenta. Co do mierzenia - tego nie mierzy się w żadnym wypadku suwmiarką a średnicówką, przynajmniej jeśli chodzi o dokładny i profesjonalny pomiar.

Offline prymus_rch

« Odpowiedź #11 dnia: 18 - Czerwca - 2018 - 00:40:34 »
Nasze części robione do VW maja wszystkie oznaczenie  VW a także nasze  logo z numerem SAP dla obu firm taki sam.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #12 dnia: 18 - Czerwca - 2018 - 09:59:50 »
tylko czemu serwis powiedział ze numer powinien zawierać jeszcze 2 litery by go skatalogować.
I tu może być sedno sprawy - pierwszy człon nr dość precyzyjnie wskazuje na typ auta, a drugi na zawieszenie przód lub układ kierowniczy.
Problem w tym że tak z wyglądu duży simmering, nie występuje z przodu w zawieszeniu czy układzie kierowniczym w żadnym z Volkswagenów.

@Darek, jeżeli na simmeringu ze zdjęcia, jest wyraźny napis VW AG - to ciężko wyrokować, że nie jest to oryginał VW czy do auta z grupy VAG.
@prymus_rch, jeżeli masz opakowanie tego uszczelniacza, to cyknij fotkę i może na nim coś odkryjemy.
Napisz też skąd go masz, bo jak mniemam albo pracujesz w hurtowni motoryzacyjnej albo w zakładzie produkującym takie części.

Offline prymus_rch

« Odpowiedź #13 dnia: 18 - Czerwca - 2018 - 11:46:24 »
Niestety opakowanie to pojemnik zbiorczy typowy do części VW tak zwana "902 "<111 092>metalowy pojemnik,części w nim nie posiadały opakowania żadnego osobnego tylko pakowane  są w worek i luźno kilka tysięcy do takiego pojemnika.Jestem pracownikiem koncernu w którym produkujemy poduszki do zawieszeń  oraz elementy do mocowań maglownicy itp dla VW. Cześć naszej produkcji to VW ale tez BMW, DAF, Scania, Man, Mercedes, Volvo, GM itd.
Sam simmerring przyjechał do nas wraz z pustymi opakowaniami a na danej ''902'' nie było żadnych dokumentów opisujących dany produkt czy fabrykę produkująca je :(
W tej "902" było kilka tysięcy tych simmeringow ale tylko 20 szt posiadam,reszta po dwóch tygodniach została odesłana lecz nie została mi udzielona informacja gdzie.

Offline prymus_rch

« Odpowiedź #14 dnia: 20 - Czerwca - 2018 - 12:24:30 »
Podaje wymiary tego cuda wysokość:45,08mm ,wewnętrzna średnica 21.16mm,szerokość zewnętrzna 12,55mm i grubość 4,83 mm.Najprawdopodobniej przyjechało to z fabryki Braunschwaig bo tam wysyłamy towar i opakowania zwrotne tam są odbierane.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #15 dnia: 20 - Czerwca - 2018 - 18:00:09 »
Trochę zaszalałeś z wymiarami tego uszczelniacza .

Na tym nieudolnym, odręcznym kułeczku zaznaczyłem dużymi literami A,B,C sposób wymiarowania tego typu elementów .
Tak dla pewności to A=21,16 mm , B=45,08 mm , C= 12,55 mm a ta grubość 4,83 nie za bardzo wiem jakiego wymiaru ma dotyczyć .Dorysuj do tych moich wypocin czego dotyczyć ma ten wymiar

Offline prymus_rch

« Odpowiedź #16 dnia: 20 - Czerwca - 2018 - 22:51:22 »
Gulasz ja nie mam takich zdolności jak TY<szacunek> :D i dlatego nie narysowałem go.B masz racje to 45,08mm ,A to 21,16mm.C to 4,83mm  grubość
Te 12,55 mm to szerokość miedzy A i B . Moje zdolności rysowania są totalnie kiepskie i przepraszam jak napisałem to nie zrozumiale  :curve:

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #17 dnia: 20 - Czerwca - 2018 - 23:49:37 »
Przyglądając się nietypowemu wyglądowi tego uszczelniacza smiem twierdzić że to uszczelniacz przegładni kierowniczej stosowany w górnej częsci gdzie wychodzi trzpień do krzyżaka od kolumny kierowniczej. Jeśli się mylę to mnie poprawcie. ;)

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #18 dnia: 21 - Czerwca - 2018 - 08:45:29 »
Patrząc po wymiarach to całkiem prawdopodobne a przynajmniej bardziej niż sugerowane miejsce tylnego mostu/główki (zbyt mały wymiar wewnętrzny ).
Na uszczelnienie wałka sprzęgłowego skrzyni biegów też idą nietypowe.

Tagi wątku: