Autor Wątek: LPG - różne problemy i wybór instalacji  (Przeczytany 3060 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mariuszp

• :: StartLine
  • VW: Passat CC
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CAWB
  • Napęd: FWD
LPG - różne problemy i wybór instalacji
« dnia: 25 - Maja - 2018 - 19:05:10 »
Witam. Posiadam od lutego Passata cc 2008 r 2.0 tsi LPG. Od jakiegoś tygodnia po odpaleniu i zejścia obrotów z ssania, silnikiem zaczyna szarpać i faluja obroty - tak samo na benzynie jak i LPG. Auto oddałem do mechanika do sprawdzenia. Stwierdził że jest wszystko ok i wysłał mnie do gazownika celem sprawdzenia szczelności czy nie łapie fałszywego powietrza. Jeżeli będzie wszystko ok to prawdopodobnie separator oleju - tak stwierdził mechanik. Dodam że auto zostało sprawdzone pod względem mechanicznym i jest wszystko ok. Tak więc dzisiaj wymieniłem separator oleju i nadal to samo szarpie faluje jak troszkę pojezdze i silnik jest ciepły działa idealnie. "RĘCE MI OPADAJĄ I PROSZĘ O POMOC I JAKIEŚ POMYSŁY"

Dodano:  25 - Maja - 2018  -  19:57:02
Zapytam jeszcze gdyby była uszkodzona cewka lub świeca to obiawy były by takie same na zimnym jak i na ciepłym silniku nie pracował by równo

[mod]Nazwa tematu i tekst poprawiono. Proszę używać znaków interpunkcyjnych. Czytanie takiego słowotoku nie sprawia nikomu przyjemności. Na czerwono zaznaczony tekst niezgodny z regulaminem forum[/mod]

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: LPG - różne problemy i wybór instalacji
« Odpowiedź #1 dnia: 25 - Maja - 2018 - 20:15:57 »
Nie ty pierwszy i nie ostatni który ma mały problem z autem .Nie masz co się poddawać i dobrze by ręce nie opadały a w twoim wypadku najrozsądniej będzie zakasać rękawy i samemu zdiagnozować co boli twój piękny wóz .Jeśli będziesz miał nie fart to odwiedzisz jeszcze kilku znachorów zrobisz się lżejszy o parę złotych a wóz nadal będzie chory .Warto by zaopatrzyć się w sprzęt do diagnostyki (nie musi być z górnej półki cenowej ) .Dobrze by można nim podejrzeć parametry życiowe a nie tylko sprawdzić błędy jakie zanotował komp i je skasować .Z tego co widać podstawy obsługi sprzętu już masz bo bez problemów zamieściłeś temat .Ze zdiagnozowaniem powinieneś też sobie poradzić ( w razie czego jest forum ) .
Jeśli nie chcesz/nie lubisz samemu dłubać przy aucie to zacznij od wytypowania warsztatu/mechanika w swojej okolicy .Warto popytać znajomych czy nawet pogrzebać w necie by twoje zmagania nie przypominały programu "Usterka ".
Jeśli chodzi o typową podpowiedź co może być przyczyną tego co opisałeś by zaspokoić swoją ciekawość czy naprowadzić jakiegoś mechaniora przy czym ma podłubać to już podpowiadam .
Na początek warto zacząć od sprawdzenia kompresji (szybki i nie drogi temat a może wykluczyć niepotrzebne dalsze dłubanie ,szukanie usterki ( kontrola wzrokowa świec da podpowiedź z pracy silnika) .Jeśli kompresja będzie słaba to wszystko jasne jeśli będzie ok. to warto sprawdzić grzałkę sondy lambda (na zimnym silniku będzie ok.na średnio rozgrzanym będzie telepało/nierówna praca na rozgrzanym będzie ok. dość często komp nie odnotowuje usterki samej grzałki jeśli sonda daje wskazania).Przy instalacji LPG z sądami dzieją się cyrki a kompy głupieją nie wiedząc co się dzieje ze spalinami.Kolejną sprawą jest sprawdzenie wypadania zapłonów (wzrokowa ocena świec może dać podpowiedź lub podpięcie kompa ).Sprawdzenie LPG --- na zimnym silniku odpalenie odbywa się na PB i najczęściej fachowcy od gazu ustawiają że silnik na LPG załącza się po osiągnięciu min 30 stopni ( z opisu usterki silnik na ssaniu chodzi ok.) po osiągnięciu tej temperatury przy uszkodzonym sterowniku LPG silnik może dostawać gaz i Pb dusząc silnik (telepanie ,nierówna praca )po osiągnięciu właściwej temperatury pracy odłącza Pb i wszystko chodzi ok (nie zaszkodzi przy okazji sprawdzić czujnik temperatury ).W celu sprawdzenia w czym może być problem warto odłączyć instalację LPG (pozakręcać ,powypinać wtyczki z wtrysków gazu ) i próbować ożywić wóz by chodził dobrze na PB .
Bym się zbytnio nie rozpisywał to zacznij od tego i daj znać co wyszło .   

[gmod]INTERPUNKCJA. Proszę odpowiadać na tematy w techniczny sposób - opowiadania o znachorach czy teoriach spiskowych, proszę przenieś na inne forum.[/gmod]

Offline mariuszp

• Kod: CAWB
« Odpowiedź #2 dnia: 25 - Maja - 2018 - 20:48:05 »
Dzięki za info tak zrobię będę pisał na bieżąco co zrobiłem wymieniłem aż w końcu dojdę do jutro sprawdzę sam świece i cewki

Offline Ponzo

• VW: CC
  • Kod: CBF
  • Rej: DW
« Odpowiedź #3 dnia: 08 - Stycznia - 2019 - 22:40:58 »
Jakiś czas temu miałem podobny problem oddałem auto do ASO i okazało się ,że mam uszkodzony kolektor ssący.
Nie wiem jak u Ciebie ,ale u mnie dodatkowo było zwiększone spalanie na biegu jałowym.
Kolektor ssący wymieniony i po problemie.

Offline buba

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan I FL
  • Moc: 200 KM
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #4 dnia: 09 - Stycznia - 2019 - 09:40:55 »
Najpierw zakręć zawór w butli LPG i pojeździj jakiś czas na PB. ZObczysz czy to od LPG szarpie czy od PB

Offline cece88

• Silnik: 1.4 TSI
  • Rej: KTT
« Odpowiedź #5 dnia: 02 - Sierpnia - 2019 - 09:46:33 »
Cześć wszystkim,
zakupiłem właśnie VW CC 1.4 TSI 150 KM z 2015r., z racji że rocznie robię bardzo dużo kilometrów chcę go od razu zagazować.
Co polecacie z własnego doświadczenia do tego auta?
Pozdrawiam :)

Offline pezet40

• new
  • Silnik: 1.8 TSI
  • Kod: CBAA
  • Rej: LZ
« Odpowiedź #6 dnia: 10 - Listopada - 2019 - 17:40:54 »
Znajomemu silnik TFSI zagazowali za 3200zł ale z Lubryfikatorem.... Czyli dodatkowy płyn pod maską...

Różne są opinie na ten temat ale jedno jest pewne, jeżeli ktoś ma instalacje z lubryfikacją w silniku TSI to pali mniej benzyny (bo jak wiadomo auta na gaz nie spalają samego gazu)

Tagi wątku: