Autor Wątek: Błąd ACC w deszczu  (Przeczytany 13337 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pdurys

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: EL
Błąd ACC w deszczu
« dnia: 17 - Maja - 2018 - 12:32:29 »
Czy ktos zna inny sposob na reset ACC kiedy pokaze blad jadac w deszczu niz zatrzymanie sie i wylaczenie silnika?
Zaczyna mnie to troche denerwowac, ze blad ACC nie pozwala dajej korzystac z Cruise Control.
Chyba zglosze to do serwisu jako usterke.

[admin]Poprawiony "Blad" w nazwie tematu. Proszę zwracać uwagę, co puszcza się w obieg publiczny.[/admin]

Offline MrBlacker

• :: ComfortLine
  • VW: Tiguan Allspace
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
Odp: Blad ACC w deszczu
« Odpowiedź #1 dnia: 17 - Maja - 2018 - 13:23:12 »
Złe warunki atmosferyczne typu deszcz i śnieg, a czasem nawet ostre słońce mogą zakłócić działanie systemu ACC.
Także w szczególnych przypadkach możesz mieć info, że system został chwilowo wyłączony. Teoretycznie jeśli warunki się poprawią to powinna być możliwość jego aktywowania bez konieczności zatrzymywania auta.
Może starsze wersje softu miały z tym problem i aktualizacja oprogramowania pomoże, a może masz uszkodzony moduł ACC.

Offline wojo

• Moc: ?? KM
  • Rej: WZ
« Odpowiedź #2 dnia: 17 - Maja - 2018 - 20:21:42 »
Niestety brak grzałki przy radarze będzie powodował takie problemy

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #3 dnia: 17 - Maja - 2018 - 20:39:33 »
Na deszcz/mżawkę latem grzałka raczej nie pomoże. Tu przydałaby się jakaś dysza z nadmuchem.

Offline Kabe

• Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
  • Rej: WE
« Odpowiedź #4 dnia: 17 - Maja - 2018 - 20:59:11 »
Ale latem w deszczu nie chodzi raczej o zanieczyszczenie czujnika, a generalnie o złą widoczność do przodu podczas bardzo gęstego deszczu. Czujnik nie widzi aut z przodu lub odbiera sprzeczne sygnały.

Offline pdurys

« Odpowiedź #5 dnia: 17 - Maja - 2018 - 21:34:27 »
OK, jestem to w stanie zaakceptowac.
Tylko dlaczego reset musi polegac na zatrzymaniu auta i wlaczeniu silnika.
Sprawdzone trzy razy.

I druga kwestia rowniez znana, jesli ACC zglasza blad to Cruise Control tez nie dziala i trzeba naciskac nog na pedal gazu. Dlaczego?

Offline rk

• Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #6 dnia: 17 - Maja - 2018 - 21:50:32 »
Nie trzeba zatrzymywać auta. U mnie ACC w momencie poprawy warunków po przejechaniu kilku kilometrów znów jest dostępne (trzeba je tylko załączyć).

Inna sprawa, że jak ty to masz bardzo często to może masz coś nie tak z modułem. U mnie zdarza się to kilka razy w roku (przejeżdzam koło 23000 km rocznie).

Brak przełączenia się na samo Cruise Control związany jest pewnie z bezpieczeństwem - nagle ni z gruszki ni z pietruszki twój tempomat przestał by hamować. Przyzwyczajenia są silne i można się mocno zdziwić.

Poza tym w warunkach w których ACC pokazuje błąd raczej nie jeździłbym na zwykłym tempomacie;)

Offline Kabe

« Odpowiedź #7 dnia: 17 - Maja - 2018 - 22:05:18 »
Nie trzeba zatrzymywać auta. U mnie ACC w momencie poprawy warunków po przejechaniu kilku kilometrów znów jest dostępne (trzeba je tylko załączyć).
Potwierdzam, ze 2 razy podczas śniezycy zimą wyłączył mi się ACC i po ustąpieniu najgorszych opadów po kilku km zniknęły żółte lampki (trójkąty) ostrzegawcze z błędami na AID co oznaczało że ACC działa już poprawnie i mogłem go ponownie włączyć.

I druga kwestia rowniez znana, jesli ACC zglasza blad to Cruise Control tez nie dziala
ACC to też Criuse Control, tyle że aktywny (Active Criuse Control) dla tego nie ma tutaj mowy o przełączeniu pomiędzy ACC i CC bo to ta sama funkcja. Tak jak już opisywano, przyzwyczajenie vs. bezpieczeństwo, niestety wyklucza taką możliwość w wydaniu VW.

Offline wojo

« Odpowiedź #8 dnia: 17 - Maja - 2018 - 22:05:32 »
Uwierz mi, że pomaga grzałka w każdych warunkach... w audi nigdy nie miałem problemu z ACC przy mocnej ulewie jak i przy śnieżycy (tam grzałka występuje fabrycznie)

Offline Kabe

« Odpowiedź #9 dnia: 17 - Maja - 2018 - 22:11:46 »
Uwierz mi, że pomaga grzałka w każdych warunkach... w audi nigdy nie miałem problemu z ACC przy mocnej ulewie jak i przy śnieżycy (tam grzałka występuje fabrycznie)
Czyli VW dostanie ją pewnie za jakieś 2 lata :-)
Podobnie jest teraz ze Skodą do której ogłosili że wprowadzają odpowiednik AID we wszystkich modelach od RM2019, kolega kupuje Karoqa i zdziwiłem się że jest tam jeszcze ACC do 160km/h, a do takiego do 210km/h jest dodatkowa dopłata ~2tys. PLN :-) polityka i segmentacja marek w czasie

Offline rk

« Odpowiedź #10 dnia: 17 - Maja - 2018 - 22:17:15 »
Wydaje mi się, że to zależy bardzo mocno od zainstalowanego modułu. Ten w Tiguanie (Continental) jest niestety (albo stety) dość wrażliwy w stosunku do np. Boscha we wczesnych Golfach Mk7 (który miał grzałkę). Z tego co pamiętam bardzo rzadko ale jednak Golf potrafił wyświetlić błąd. To że częściej działał nie oznacza gwarancji, że działał dobrze w 100%. Fakt, że nigdy go na niczym nadzwyczajnym nie złapałem.

Ten w T2 potrafił po kilku sekundowym deszczu przejechać jeszcze 1 km i się wyłączyć:P Czujnik w tym czasie nie zdążył nawet zmoknąć.

Offline wojo

« Odpowiedź #11 dnia: 17 - Maja - 2018 - 22:46:41 »
kolega kupuje Karoqa i zdziwiłem się że jest tam jeszcze ACC do 160km/h, a do takiego do 210km/h jest dodatkowa dopłata ~2tys. PLN :-) polityka i segmentacja marek w czasie

Dopłata za inną wersje oprogramowania :) (radar ten sam) to samo chyba było przez jakis czas w passacie i tiguanie z początku produkcji

Offline zbiols

• Wersja: R-Line
Odp: Błąd ACC w deszczu
« Odpowiedź #12 dnia: 18 - Maja - 2018 - 10:43:40 »
W czasie deszczu dość mocnego albo w czasie opadów śniegu też kilka razy stracił widoczność ale gdy warunki się polepszyły zaczęło działać bez ponownego aktywowania

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline tiguan220

•  -baned-
« Odpowiedź #13 dnia: 18 - Maja - 2018 - 15:28:51 »
Wczoraj przerabiałem to na A1, przy włączonym ACC wyskakuje komunikat tak samo jak przy wyłączonym, natomiast nie ma potrzeby ponownego uruchamiania silnika, wystarczy ponownie wlaczyc ACC

Offline pdurys

« Odpowiedź #14 dnia: 18 - Maja - 2018 - 18:42:40 »
Sytuacja kiedy musialem sie zatrzymac i wylaczyc auto miala miejsce w srode na A2.
Zatrzymalem sie po okolo 80 km na bramkach i po ponownym uruchomieniu silnika ustrka zgasla i ACC zaczal ponownie dzialac.
Probowalem chyba wszystkigo w czasie jazdy tych 80 km.
Byly nawet okresy gdzie deszcz przestal padac i nawet jezdnia byla sucha (w koleinach, ktorych nie ma na A2 ;-)

Dzisiaj ponownie w duzym deszczu na A1 przez chwile sie wlaczyla usterka ale kilka minut pozniej sama zgasla, nawet nie wylaczalem ACC tylko ponownie nacisnalem RES(tore)

A z kolei wczoraj na A4 tez bylo duzo deszczu i usterka ACC sie nie pojawila. Natomiast jak zjechalem zatankowac to sprawdzilem znaczek VW i byl cieply.

Mam nadzieje, ze grzalka jesli taka jest wlacza sie automatycznie.
Ja mam pokryta szybe przednia "niewidzialna" wycieraczka i praktycznie ich nie uzywam. To moze byc jeden z elementow ktory nie wlacza grzalki, bo skad auto ma wiedziec, ze pada deszcz. Nie sadze, ze czujnik deszczu w lusterku dziala caly czas. Ale moze sie myle.
Nie mam zakodowanego zamykania okien w czasie deszczu.

Offline rk

« Odpowiedź #15 dnia: 20 - Maja - 2018 - 11:12:20 »
Tiguan nie ma grzalki w module w logo (chyba, ze cos sie ostatnio zmienilo). Cieplo bylo albo od samej elektroniki modulu albo od silnika (pewnie po trochu od obu czynnikow). Wlaczenie ponowne po ustaniu/ograniczeniu deszczu czasami wymaga dluzszego czasu. Mam subiektywne wrazenie, ze jak opady byly nieduze, to dzieje sie to szybciej.

Wylaczenie zaplonu oczywiscie uruchamia modul od nowa, wiec potrafi ten czas skrocic.

Nie wiem kiedy twoj Tiguan byl produkowany, ale na poczatku produkcji bywaly serie z wadliwym ACC.

Jak problem jest nagminny, to serwis jest w stanie przeprowadzic diagnostyke i kalibracje na gwarancji. Jak problem jest sporadyczny, to jak ludzie pisza to norma.

Offline DrWredman

« Odpowiedź #16 dnia: 20 - Maja - 2018 - 23:08:14 »
Miałem okazję jechać Kodiakiem w dłuższą zimową trasę. Podczas opadów śniegu ACC zgłosił problem i się wyłączył. Nie pomagało ponowne włączenie, ale domyśliłem się, że to pewnie ze względu na spore opady i kontynuowałem jazdę z nogą na pedale. Po ok. 15 min wszystko wróciło do normy, pewnie dlatego, że opady śniegu osłabły. Podobne zdarzenie miałem trzykrotnie, w deszczu również. Dziwi mnie tylko, że tempomat nie przeszedł w tryb normalnej pracy bez używania ACC. Stałą prędkość mógł przecież utrzymać bo do tego radar nie jest potrzebny. Komu by to przeszkadzało?

Offline Kabe

« Odpowiedź #17 dnia: 20 - Maja - 2018 - 23:31:29 »
Dziwi mnie tylko, że tempomat nie przeszedł w tryb normalnej pracy bez używania ACC. Stałą prędkość mógł przecież utrzymać bo do tego radar nie jest potrzebny. Komu by to przeszkadzało?
Nie ma takiej możliwości ze względu na przyzwyczajenia ludzkie, zawsze Ci auto samo zwalniało na ACC, gdybyś przełączył na zwykły tempomat (którego nie ma) i przypadkiem zapomniał/zagapił się że działa zwykły zamiast aktywnego ... zderzenie murowane.

Offline pdurys

« Odpowiedź #18 dnia: 21 - Maja - 2018 - 07:27:43 »
Nie zgadzam sie z tym stwierdzeniem.
Nawet w instrukcji jest napisane, ze auto z wlaczonym ACC nie dajes 100% pewnosci, ze wykryje auto przed Toba i ze zdazy zachamowac.

Wiele razy mi sie zdarza falszywy alarm BREAK albo nawet COLISION bo nagle przede mnie wjechalo inne auto w "dziure bezpieczenstwa" jaka utrzymuje moj ACC, albo na zakrecie wykrywa ciezarowke na pasie obok.

Na dodatek duze zolte swiatelko ostrzegawcze na wyswietlaczu skutecznie przypomina o usterce ACC, a trzymanie nogi caly czas na gazie nie jest tym co tygryski lubia najbardziej. Jak dla mnie to jest jednak wada tego systemu.

Offline arekp

« Odpowiedź #19 dnia: 21 - Maja - 2018 - 08:28:41 »
Nawet w instrukcji jest napisane, ze auto z wlaczonym ACC nie dajes 100% pewnosci, ze wykryje auto przed Toba i ze zdazy zachamowac.

Chodzi o niebezpieczeństwo tego, że Ty nie zauważysz braku ACC i komuś na tyłek najedziesz. To niebezpieczne zwłaszcza przy niewielkiej różnicy prędkości między Tobą, a poprzedzającym, z powodu której możesz zbyt późno zorientować się o krótkiej odległości i zmniejszonych szansach na reakcję.

Wiele razy mi sie zdarza falszywy alarm

Przetestuj zmniejszenie czułości. Ja na początku miałem to samo, wręcz wykrywało zaparkowane samochody na chodniku podczas pokonywania zakrętów.

duze zolte swiatelko ostrzegawcze na wyswietlaczu skutecznie przypomina o usterce

O usterce. A nie konkretnie o usterce ACC. Przyczyn świecenia kontrolki może być więcej, co znów może powodować mniejszą czujność kierowcy.

Nie traktuj tego osobiście. Auto jest wysterowane pod ogół, a niestety kto jeździ więcej niż po pieczywo z rana, ten wie że ogół nie umie jeździć/jeździ niepewnie - a wręcz stwarza zagrożenie na drogach.

Offline pdurys

« Odpowiedź #20 dnia: 21 - Maja - 2018 - 15:31:42 »
Chodzi o niebezpieczeństwo tego, że Ty nie zauważysz braku ACC i komuś na tyłek najedziesz.

O usterce. A nie konkretnie o usterce ACC. Przyczyn świecenia kontrolki może być więcej, co znów może powodować mniejszą czujność kierowcy

Ale przeciez nawet jak masz wlaczone ACC to nie masz 100% pewnosci, ze auto zachamuje przed przeszkoda, wiec i tak czy siak bedzie Twoja wina i musisz obserwowac droge. To poki co nie jest samochod autonomiczny.

Informuje o usterce ACC w dwoch miejscach.
1. Zolty trojkat ogolny, ze cos jest uszkodzone na gorze panelu
2. Ikona ACC jest tez zolta zamiast byc szara (niekatywny) badz zielona (aktywny)

wiec tak dlugo jak sam swiadomie nie wylaczysz ACC, ktore dla przypomnienia wczesniej zankrzyczalo na mnie - nie dzialam i co mi zrobisz ;-) to bedziesz wiedzial ze ACC nie dziala.

Probowalem zmieniac czulosc. I przyznam sie szczerze, ze nie mialem usterek na wszystkich poziomach ale z drugiej strony uzywam go na drogim najkrotszym poziomie.

Offline Kabe

« Odpowiedź #21 dnia: 21 - Maja - 2018 - 16:11:07 »
Ale przeciez nawet jak masz wlaczone ACC to nie masz 100% pewnosci, ze auto zachamuje przed przeszkoda, wiec i tak czy siak bedzie Twoja wina i musisz obserwowac droge. To poki co nie jest samochod autonomiczny
Zgadza się nie jest to tryb autonomiczny, wina zawsze będzie kierowcy, ale nie oznacza to że producent może zwiększać próg błędu który może popełnić sam kierowca zmylony która wersja/opcja systemu w danej chwili działa. Widać że decyzję podjął niestety nie po Twojej myśli,  a my nie mieliśmy na to wpływu.
W moim aucie przez 15 miesięcy nie zdażyło się tak by ACC nie zauważył jakiegoś auta, jedynie co to hamował wcześniej niż ja bym tego oczekiwał  :)

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #22 dnia: 22 - Maja - 2018 - 13:46:15 »
Wiele lat używałem zwykły tempomat, a od kilu lat używam ACC.
Też kiedyś zastanawiałem się nad tym dlaczego w ACC nie ma trybu zwykłego tempomatu (trochę mi tego brakowało), ale z czasem doszedłem do wniosku, że nie ma to większego sensu.
Nie ważne czy używamy zwykły tempomat czy ACC zawsze trzeba być czujnym, uważnym i być przygotowanym w razie konieczności na ostre hamowanie.

Offline pdurys

« Odpowiedź #23 dnia: 22 - Maja - 2018 - 14:32:13 »
A ile razy ACC zglosil Ci usterke i sie wylaczyl w tym okresie?
1, 10, 100?

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #24 dnia: 22 - Maja - 2018 - 15:25:49 »
Nie liczyłem. Ale można przyjąć, że kilka razy w miesiącu przy mocno niesprzyjających warunkach pogodowych.
Faktem jest, że na manualnym tempomacie nawet przy silnym deszczu czy śniegu mogłem ustawić prędkość i jechać bez trzymania nogi na pedale przyspieszenia. :)
Ale myślę, że to kwestia przyzwyczajania się do ACC. Po pewnym czasie zaczyna się doceniać jego wyższość nad zwykłym tempomatem.

Tagi wątku: