0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Miałeś tylko jedną piankę w zestawie?
To łańcuch którego wczoraj traktowałem WD-40 a następnie olejem silikonowym w spraju.
Jeśli nie mam czasu na zdejmowanie łańcucha czy kasety to wszelkie elementy smarowane czyszczę sprayem do czyszczenia łańcuchów. Sprawdzają się o niebo lepiej niż spray do hamulców. Brud odpada praktycznie sam. Można użyć też benzyny ekstrakcyjnej. Myjką ciśnieniową czyszczę rower starając się omijać kasetę. Jeśli masz łańcuch który możesz szybko rozpiąć to to zrób, nalej pół plastikowej butelki benzyny ekstrakcyjnej, wrzuć łańcuch i potrząsaj.Dobrze jeśli butelka ma szeroki korek - łatwiej łańcuch wyjąć.Jeśli nie doszło do głębokich wżerów to wystarczy go oczyścić miedzianą szczotką drucianą, umyć i po osuszeniu (można przedmuchać przy użyciu kompresora) i dokładnie nasmarować. Nie ma to praktycznie żadnego wpływu na jego trwałość.
Do smarowania najlepiej nadaje się w tym przypadku smar teflonowy (PTFE). Nie brudzi, bardzo dobrze wypiera wodę i wytrzymuje bezproblemowo nawet duże naprężenia.
sorry za odkop ale takimi środkami absolutnie nie wolno smarować łańcucha, bo będzie absorbował brud, pył i piasek a to krótka droga do jego zgonu
a najlepiej takie z możliwością zmiany przyciemnienia.
ja swoje mierzyłem i kupowałem w Decathlonie a na odległość to zawsze ryzyko.
do najbliższego Decathlona, mam 50 km