Autor Wątek: Serwis klimatyzacji – ceny ostro w górę!  (Przeczytany 2837 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Serwis klimatyzacji – ceny ostro w górę!
« dnia: 07 - Maja - 2018 - 11:54:32 »
Cześć, jak co roku chciałem uzupełnić czynnik w klimatyzacji w moim Vanie ale po telefonie do serwisu w którym od lat to robię - szczerze powiedziawszy odechciało mi się.
Na zadane pytanie właścicielowi serwisu: kiedy mogę podjechać aby "dobić' klimę (która włącza się i jest sprawna, a jedynie brakuje w niej ciśnienia), usłyszałem pytanie czy wiem ile to teraz kosztuje, bo trochę podrożało? Nie wiedziałem i jak usłyszałem 300 zł za uzupełnienie czynnika, to aż przysiadłem z wrażenia  :angry:

W poprzednich latach, za pełne napełnienie układu klimatyzacji, płaciłem zazwyczaj 120-150 zł a za uzupełnienie czynnika 50-80 zł.

Poniżej przyczyna zwyżki cen:
Cytat:  MICHAŁ HIBNER
Sezon na serwis klimatyzacji rozpoczął się na dobre, a wkrótce nastąpi jego szczyt. Niestety tegoroczna wizyta w serwisie może niejednego przyprawić o zawrót głowy. W ciągu ostatniego roku drastycznie wzrosły bowiem ceny najpopularniejszego czynnika chłodniczego – R134a. Dzięki temu chłodziwo R1234yf, które od początku charakteryzowało się ekstremalnie wysokimi cenami, stało się tańsze. Serwisy mają więc do wyboru dwie drogi – podnosić ceny albo kombinować.
Cały artykuł: http://gazautomix.pl/ceny-serwisow-klimatyzacji-ostro-w-gore/

Na razie nie nabiłem klimy, bo zrobiło się chłodniej ale lato idzie i w upalne dni bez działającej klimatyzacji, będzie raczej ciężko wytrzymać ::)

Offline dxtr71

• :: TrendLine
  • VW: Golf VI
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFHC
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: DW
Odp: Serwis klimatyzacji – ceny ostro w górę!
« Odpowiedź #1 dnia: 07 - Czerwca - 2018 - 15:51:07 »
To chyba naprawdę zależy tylko od pory roku i zakładu.
Miałem gościa, który niestety odszedł z bizensu z przyczyn osobistych, który nabijał i odgrzybiał za 100zł! Wierzyć się nie chce.
Robiłem w tym roku serwis klimy w samochodzi i nabicie do 100g 80zł bodajże a odgrzybianie porządną chemią 100zł (we Wrocławiu).
Uważam, że do 200zł za serwis jest ok. Jak ktoś krzyczy dużo więcej, to zapewne latem, jak ma nawał roboty. Po sezonie wszędzie ceny lecą.

Tagi wątku: serwis klimatyzacja r134a