Cześć, jak co roku chciałem uzupełnić czynnik w klimatyzacji w moim Vanie ale po telefonie do serwisu w którym od lat to robię - szczerze powiedziawszy odechciało mi się.
Na zadane pytanie właścicielowi serwisu: kiedy mogę podjechać aby "dobić' klimę (która włącza się i jest sprawna, a jedynie brakuje w niej ciśnienia), usłyszałem pytanie czy wiem ile to teraz kosztuje, bo trochę podrożało? Nie wiedziałem i jak usłyszałem 300 zł za uzupełnienie czynnika, to aż przysiadłem z wrażenia

W poprzednich latach, za pełne napełnienie układu klimatyzacji, płaciłem zazwyczaj 120-150 zł a za uzupełnienie czynnika 50-80 zł.
Poniżej przyczyna zwyżki cen:
Sezon na serwis klimatyzacji rozpoczął się na dobre, a wkrótce nastąpi jego szczyt. Niestety tegoroczna wizyta w serwisie może niejednego przyprawić o zawrót głowy. W ciągu ostatniego roku drastycznie wzrosły bowiem ceny najpopularniejszego czynnika chłodniczego – R134a. Dzięki temu chłodziwo R1234yf, które od początku charakteryzowało się ekstremalnie wysokimi cenami, stało się tańsze. Serwisy mają więc do wyboru dwie drogi – podnosić ceny albo kombinować.
Cały artykuł:
http://gazautomix.pl/ceny-serwisow-klimatyzacji-ostro-w-gore/Na razie nie nabiłem klimy, bo zrobiło się chłodniej ale lato idzie i w upalne dni bez działającej klimatyzacji, będzie raczej ciężko wytrzymać