Autor Wątek: 2.0 TSI 190 KM - opinie  (Przeczytany 40463 razy)

Offline ptak79

• :: StartLine
  • Moc: ?? KM
  • Napęd: FWD
2.0 TSI 190 KM - opinie
« dnia: 03 - Maja - 2018 - 11:33:49 »
Witam.
Jestem zainteresowany kupnem modelu T-Roc.
Potrzebuję  informacje na temat jego silnika 2.0 TSI 190 KM (A 114 Rt) z 7-stopniowym DSG i 4motion.
Oglądałem testy i czytałem artykuły tego konkretnie modelu samochodu i nic tam nie mówią na temat tego silnika.

Moje pytania do klubowiczów:
- jak się spisuje ten silnik ?
- czy nadal występują w nim problemy z rozrządem i nadmiernym spalaniem oleju silnikowego ?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: 2.0 TSI 190 KM - opinie
« Odpowiedź #1 dnia: 05 - Lipca - 2018 - 14:11:30 »
Silnik 2.0 TSI - to zupełnie nowa jednostka serii EA888 gen.3, który jest od ponad 2-lat użytkowany miedzy innymi w modelu Tiguan II i jak na razie mimo sporych już przebiegów - nikt nie zgłasza żadnych problemów  ;)

Offline mada18

• :: TrendLine
  • VW: T-Roc
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CZPB
  • Moc: 190 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Rej: SG
« Odpowiedź #2 dnia: 18 - Listopada - 2018 - 20:07:47 »
Temat już prawdopodobnie  nie aktualny ze względu na nowe przepisy dotyczące czystości  spalin.
Nowego z takim silnikiem już się nie zamówi. ::)

mada

Offline KrzysQ

• Kod: CZP
  • Rej: BL
« Odpowiedź #3 dnia: 22 - Grudnia - 2018 - 14:29:52 »
Witam.
Chciałbym podzielić się swoją opinią - po półrocznym użytkowaniu (akurat dokładnie bo auto odebrane z salonu 22 czerwca) mogę stwierdzić, że 2.0 TSI 190 KM spisuje się świetnie :thumbup:

Przejechany dystans to 7,9 tys. km i biorąc pod uwagę skrzynię DSG, napęd 4Motion, można stwierdzić było świetnie.
Duża dynamika auta zwłaszcza w trybie sport, która naprawdę robi wrażenie (auto bez bagażu i tylko z kierowcą potrafi osiągnąć 100 km/h w 6,6 s - pomiary za pomocą driftboxa, można włączyć tryb startowy LaunchControl).

Na autostradzie potrafi bez zbytniego wysiłku przekroczyć V MAX podawaną w specyfikacji technicznej (na youtube zamieszczono film, gdzie wskazania prędkości na liczniku osiąga 242 km/h – czyli zapewne  ok. 230 km/h realnej prędkości wg. pomiaru GPS).
Przy delikatnym używaniu pedału przyspieszenia auto z kolei odwdzięcza się skromnym zużyciem paliwa (jak podaje specyfikacja), niskim poziomem głośności w kabinie.

Jak do tej pory zerowe zużycie oleju silnikowego. Zero problemów z rozrządem.
I tak już poza tematem dodam jeszcze, auto jest wygodne, świetnie się prowadzi, bardzo fajnie pokonuje nierówności na drodze (powiedziałbym, że posiada takie sprężysto-mięsiste zawieszenie), fajnie się prezentuje się biały kol. karoserii z czarnym dachem i z felgami 18 ‘’ typu Sebring.

Ogólnie polecam nowy silnik 2.0 TSI  :thumbup:
Więcej obecnie jeżdżę na krótkich dystansach, tj. jazda po mieście a rzadziej po za  miastem.
Jestem zadowolony z zamiany – ostatnio przez 7 i pół roku użytkowałem auto z silnikiem Diesla, też 2.0 L.

Jeśli kogoś interesuje coś w szczególności, dotyczące oczywiście T-Roca, chętnie podzielę się swoim doświadczeniem w temacie i odpowiem na ewent. zapytanie.

Podziękował: Kermit

Offline Goku

• Skrzynia: MT
« Odpowiedź #4 dnia: 11 - Lutego - 2019 - 08:24:22 »
Nowego z takim silnikiem już się nie zamówi.
Z tego co pamiętam, to od czerwca ten silnik wróci do produkcji.

Offline adalbert68

• Rej: SK
« Odpowiedź #5 dnia: 16 - Lutego - 2019 - 20:09:26 »
Już jest dostępny w ofercie, właśnie zamówiłem ;)

Offline Goku

• Skrzynia: MT
« Odpowiedź #6 dnia: 23 - Lutego - 2019 - 20:30:56 »
właśnie zamówiłem ;)
Twoja konfiguracja czy z placu importera? Teraz jest dobry rabat na te z placu (12tys)

Offline adalbert68

• Rej: SK
« Odpowiedź #7 dnia: 23 - Lutego - 2019 - 23:44:02 »
Moja konfiguracja i czekam do lata. Ale nie spieszy mi się, wolę mieć dokładnie taką bogatą wersję jak sobie skonfigurowałem :)

Offline Kermit

• Silnik: ???
  • Rej: NS
« Odpowiedź #8 dnia: 20 - Grudnia - 2021 - 15:08:31 »
Jeśli kogoś interesuje coś w szczególności, dotyczące oczywiście T-Roca, chętnie podzielę się swoim doświadczeniem w temacie i odpowiem na ewent. zapytanie.

Hej, trochę czasu minęło. Podziel się wrażeniami użytkowania przez ten okres czasu.
Już jest dostępny w ofercie, właśnie zamówiłem ;)

Do Ciebie ta sama prośba co do kolegi wyżej :)

Zamówiłem T-ROC'a po lifcie właśnie z tym silnikiem :) Waham się jeszcze co do foteli ergoactive oraz DCC.

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Kod: CUPB
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GTC
« Odpowiedź #9 dnia: 21 - Grudnia - 2021 - 12:28:39 »
Koledze w octawi 2,0 TSI 190 koni przy przebiegu 40tys zaczyna ubuwać płynu chodniczego. Ponoc sie pojawia "kropla"  na pompie w połączeniu z blokiem. A oni sie czaja i nie bardzo chca mu to zrobic w ramach gwrancji a ponoć to nie pierwszy przypadek u nich bo sie ktoś na serwisie wygadał.
2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Rej: KR
« Odpowiedź #10 dnia: 21 - Grudnia - 2021 - 12:41:38 »
Może są jakieś drobne usterki dotyczące konkretnych egzemplarzy czy serii, ale ogólnie to jest konstrukcja Audi (tzw. gen 3B - można poszukać w internecie, jak kogoś interesuje), znana od kilku lat i osobiście nie słyszałem o większych problemach (pomijam losowe sprawy).
Zwracam uwagę, że konstrukcja ta różni się od mocniejszych wersji zarówno charakterystyką pracy (miałem w Atece, więc piszę też z doświadczenia) jak i możliwościami tuningu. Pomimo tej samej pojemności, jest to inny silnik, co widać szczególnie po innym stopniu sprężania i możliwości pracy w cyklu Budacka.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Rej: FK
« Odpowiedź #11 dnia: 11 - Stycznia - 2022 - 12:46:03 »
Koledze w octawi 2,0 TSI 190 koni przy przebiegu 40tys zaczyna ubuwać płynu chodniczego. Ponoc sie pojawia "kropla"  na pompie w połączeniu z blokiem. A oni sie czaja i nie bardzo chca mu to zrobic w ramach gwrancji a ponoć to nie pierwszy przypadek u nich bo sie ktoś na serwisie wygadał.
Pompy mają to do siebie że lubią cieknąć, nawet przy małym przebiegu. Już nie raz się z tym spotkałem...

Osobiście wymieniałem termostat w vw t5 bo odmówił posłuszeństwa,  nowy zakupiony w serwisie vw też okazał się trafiony i dopiero po wymianie nowego na następny było ok.

Gesendet von meinem SM-N986B mit Tapatalk

VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Tagi wątku: