Witam.
Chciałbym podzielić się swoją opinią - po półrocznym użytkowaniu (akurat dokładnie bo auto odebrane z salonu 22 czerwca) mogę stwierdzić, że 2.0 TSI 190 KM spisuje się świetnie

Przejechany dystans to 7,9 tys. km i biorąc pod uwagę skrzynię DSG, napęd 4Motion, można stwierdzić było świetnie.
Duża dynamika auta zwłaszcza w trybie sport, która naprawdę robi wrażenie (auto bez bagażu i tylko z kierowcą potrafi osiągnąć 100 km/h w 6,6 s - pomiary za pomocą driftboxa, można włączyć tryb startowy LaunchControl).
Na autostradzie potrafi bez zbytniego wysiłku przekroczyć V MAX podawaną w specyfikacji technicznej (na youtube zamieszczono film, gdzie wskazania prędkości na liczniku osiąga 242 km/h – czyli zapewne ok. 230 km/h realnej prędkości wg. pomiaru GPS).
Przy delikatnym używaniu pedału przyspieszenia auto z kolei odwdzięcza się skromnym zużyciem paliwa (jak podaje specyfikacja), niskim poziomem głośności w kabinie.
Jak do tej pory zerowe zużycie oleju silnikowego. Zero problemów z rozrządem.
I tak już poza tematem dodam jeszcze, auto jest wygodne, świetnie się prowadzi, bardzo fajnie pokonuje nierówności na drodze (powiedziałbym, że posiada takie sprężysto-mięsiste zawieszenie), fajnie się prezentuje się biały kol. karoserii z czarnym dachem i z felgami 18 ‘’ typu Sebring.
Ogólnie polecam nowy silnik 2.0 TSI

Więcej obecnie jeżdżę na krótkich dystansach, tj. jazda po mieście a rzadziej po za miastem.
Jestem zadowolony z zamiany – ostatnio przez 7 i pół roku użytkowałem auto z silnikiem Diesla, też 2.0 L.
Jeśli kogoś interesuje coś w szczególności, dotyczące oczywiście T-Roca, chętnie podzielę się swoim doświadczeniem w temacie i odpowiem na ewent. zapytanie.