Po za tym nie ma przeciwwskazań by wlewać wspomnianą wodę do układu chłodzenia .
Producent silnika nie zaleca wody w układzie chodzenia, tylko płyn chłodzący o odpowiednich parametrach (G12/G13)
Wlanie wody, która ma inną temperaturę wrzenia (dużo niższą niż płyn), może doprowadzić do wrzenia tejże wody np. stojąc w korku w upalny dzień, a w następstwie "wywalenia" całej wody z układu. Przy wlaniu zalecanego przez producenta płynu chłodniczego, taka sytuacja raczej nie ma szansy aby się wydarzyć.
skończył mi się płyn w chłodnicy i muszę coś kupić
Jak możesz, to rozwiń to stwierdzenie: co to znaczy skończył mi się płyn w chłodnicy ?
zauważyłem że na dziale motoryzacyjnym do chłodnic polecają płyn a dokładniej wodę demineralizowaną.
Czy sądzicie że mogę ją wlać tak jak polecają bez obaw o silnik?
Czy to bezpieczne?
Sama w woda w układzie chłodzenia w miarę nowoczesnym silniku, to raczej kiepski pomysł i nie poleciłbym go nikomu.
Wodę do układu chłodzenia można dolać wtedy, kiedy pojawia się duży wyciek i jesteś daleko od domu. Dolewając wody do płynu chłodniczego, uzupełnisz brak i będziesz mógł bezpiecznie dojechać do domu.
Nie widzę żadnego uzasadnionego powodu aby zalecany przez Volkswagena płyn (G12/G13), zamieniać na zwykłą destylowaną wodę.
W swoim 1.9 TDI, już 2-razy wymieniałem cały płyn i za taki z normą G12, lany z beczki - płaciłem coś około 4-5 zł za 1-litr.
Jeżdżę już na nim ponad 6 lat i na razie układ chłodzący w moim aucie działa bez zarzutu