Autor Wątek: CHIP-owanie SILNIKA - zmiany oprogramowania, podnoszenie mocy  (Przeczytany 7948 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline DreadLokMiś

• :: TrendLine
  • VW: Passat B8
  • Silnik: 2.0 BiTDI
  • Moc: 240 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: SY
Odp: CHIP-owanie SILNIKA - zmiany oprogramowania, podnoszenie mocy
« Odpowiedź #25 dnia: 31 - Maja - 2021 - 10:07:43 »
Witam Kolegów,

Jak na razie nie zdecydowałem się na "chipa", natomiast wykonałem wodorowanie silnika i przy okazji wykonałem pomiar na hamowni.
Nie ukrywam, że po zobaczeniu wyników trochę się zdziwiłem.
Wykonywane byly pomiary mocy i wynosiły:
254,8 KM i 558 Nm - przed wodorowaniem
264,1 KM i 579 Nm - po wodorowaniu

Jeżeli seria ma 240 KM i 500 Nm, to wydaje się że powyższe wyniki są albo bardzo dobre i fajny egzemplarz się trafił, albo ktoś już wcześniej coś modyfikował. Analizując jednak modyfikacje dla tego modelu, raczej obserwuje większy przyrost mocy a nie koniecznie momentu. Co o tym sądzicie ? Może wykonać sprawdzenie czy jest wgrany oryginalny program czy jest już po modyfikacji ?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #26 dnia: 31 - Maja - 2021 - 13:05:34 »
Parę lat temu zaraz po zakupie Sharana 1.9 TDI 110 KM [AFN]] (dane katalogowe) - byłem na hamowni w Gliwicach sprawdzić to moje cudo. Po przejściu hamowni, uzyskany wynik wprawił mnie trochę w osłupienie, bo jak na 13-letnie auto w tym czasie i prawdopodobny przebieg nie mniejszy jak 300 tyś. km (dane na rok 2012) - auto uzyskało dużo lepsze parametry niż te fabryczne katalogowe dane: 

- 110 KM przy 4150 obr/min / 235 Nm przy 1900 obr/min - dane katalogowe
- 117 KM przy 4220 obr/min / 245 Nm przy 2095 obr/min - pomiar na hamowni

Widząc moje zdziwienie, panowie z hamowni odpowiedzieli: każdy pojazd (hamowany u nich) z silnikiem VAG-a w dobrym stanie technicznym, zawsze ma większą moc od nominalnej. Raz to jest 5 KM a innym razem więcej w zależności od mocy nominalnej silnika. 

@DreadLokMiś - wracając do Twoich pomiarów: tylko się cieszyć z większej mocy przed i po wodorowaniu a przy mocy 250 KM rożnica 10 KM na plus czy na minus jest nie do zauważenie dla zwykłego zjadacza chleba. Jestem pewny, że na wet nasz fenomenalny talent R. Kubica by jej nie zauważył  ;)

Ile kosztowało takie "wodorowanie" silnika z hamownią przed i po ?

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
« Odpowiedź #27 dnia: 31 - Maja - 2021 - 15:58:27 »
Może wykonać sprawdzenie czy jest wgrany oryginalny program czy jest już po modyfikacji ?
Można.
558 Nm to zdecydowanie za dużo jak na serię, możliwe że silnik nie trzymał serii co w przeciwieństwie do dawnych TDI obecnie często się zdarza i ktoś chipował, dziś takich darmowych giftów producenci nie dają

Offline DreadLokMiś

« Odpowiedź #28 dnia: 31 - Maja - 2021 - 16:58:46 »
Dziękuję za informację, chociaż widzę że zdania są trochę odmienne :)
Rozmawiałem z właściciel serwisu który sam zajmuje się hamownią i modyfikacjami - pewności nie ma, ale bazując na doświadczeniu (parę takich modeli robił) i analizując wykres, stwierdza że to raczej jest oryginalny program. Ponadto, pokazywał parametry takich samych modeli, gdzie mapy były oryginalne (sprawdzone przed "chipem") i miał przypadki na poz. 250 KM i 530 - 550 Nm.
Sprawdzenie czy faktycznie mapa jest oryginalna, wycenił na 200 zł - przy ilości pracy a przede wszystkim wiedzy jaką trzeba mieć, uważam że jest to rozsądna cena, ale chętnie posłucham dodatkowych opinii.

@pretor
Cytuj (zaznaczone)
Ile kosztowało takie "wodorowanie" silnika z hamownia przed i po ?
Wodorowanie to koszt 200 zł + hamownia 4x4 to koszt 250 zł (wodorowanie robię już 4 raz i myślę że warto)

Cytuj (zaznaczone)
wracając do Twoich pomiarów: tylko się cieszyć z większej mocy przed i po wodorowaniu
Jak najbardziej się cieszę, natomiast zastanawiam się jak to się przekłada na silnik a przede wszystkim skrzynię biegów - co więcej, jeżeli jest to seria, to tym bardziej kusi mnie żeby z samej ciekawości zrobić chipa i zobaczyć co można z niego wyciągnąć  :)

Kolejno:
@doggie
Cytuj (zaznaczone)
558 Nm to zdecydowanie za dużo jak na serię, możliwe że silnik nie trzymał serii
Stąd właśnie moje wątpliwości - dodatkowo ważne jest że 558 Nm miał przed wodorowaniem (aktualny przebieg to 154 tyś. km) a po aż 579 ! To jest wartość przekraczająca nawet te podane w "standardowych" katalogach chipowania.
Niemniej, z informacji które udało mi się uzyskać, w tych modelach raczej jest przyrost mocy a niżeli momentu - wartości są trochę nietypowe ...

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #29 dnia: 31 - Maja - 2021 - 17:15:45 »
@DreadLokMiś , jeśli to nie tajemnica, to daj namiar na to wodorowanie z hamownią w tym temacie: https://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,724.0.html

Jestem często w Gliwicach i może bym się jeszcze skusił na taki eksperyment na moim dziaduniu  ;)

Offline DreadLokMiś

« Odpowiedź #30 dnia: 31 - Maja - 2021 - 17:45:03 »
@pretor, żadna tajemnica :) wrzuciłem informację zgodnie z prośbą.
Dodatkowo, jeżeli faktycznie byś się pokusił o wizytę we wskazanym serwisie, daj znać jaki efekt przyniosło i co myślisz :)

Podziękował: pretor

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #31 dnia: 31 - Maja - 2021 - 20:06:07 »
Z tego co mi wiadomo nie zaleca się a wręcz nie należy robić wodorowania w silnikach z dużymi przebiegami, gdzie jeszcze nigdy nie przeprowadzano wodorowania

Podziękował: pretor

Offline DreadLokMiś

« Odpowiedź #32 dnia: 31 - Maja - 2021 - 20:57:56 »
Ta informacja mnie trochę zmartwiła - nigdzie o tym nie czytałem, żeby duzy przebieg miał negatywne skutki ;/ poprzednio wodorowanie robiłem przy 130 tyś. i po 180 tyś. (niby zalecane co 50 tyś. ) i nie miałem żadnych problemów z podzespołami - raczej efekt był zawsze taki, że faktycznie przybywało trochę mocy i momentu i nawet jakaś symboliczna oszczędność paliwa na poz. 0,1l / 100.
Czy jesteś w stanie przesłać jakieś dodatkowe informacje tym temacie, dla czego jest to odradzane przy większych przebiegach?

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #33 dnia: 01 - Czerwca - 2021 - 09:36:23 »
Dziękuję za informację, chociaż widzę że zdania są trochę odmienne
Mam szóstego turbodizla z kolei, którego poddawałem chiptuningowi i żaden na hamowni nie wykazywał aż tak znacznych giftów w serii zwłaszcza w kwestii momentu obrotowego. O ile w 530 Nm jestem w stanie uwierzyć to w 550 względem serii 500 Nm już słabo. Dawne TDI tak ale obecne silniki często nie trzymają serii, dla pewności sprawdziłbym parametry na innej hamowni

Poniżej kilka wykresów, raczej wiekszość trzyma serię, ostatni wypluł 530Nm

dla czego jest to odradzane przy większych przebiegach?
Chodzi o rozszczelnienie starego silnika, w którym uszczelnienia nie dość że są zawalone nagarem to jeszcze nie są juz pierwszej młodości, są sparciałe, skorodowane itp ... Nie chodziło mi o kilkuletnie auto które ma 200 tys km tylko o 20 letnie auto

Offline DreadLokMiś

« Odpowiedź #34 dnia: 01 - Czerwca - 2021 - 12:17:39 »
Dzięki za przykładowe wykresy i dane - chyba jednak poważniej muszę się zastanowić nad sprawdzeniem ewentualnych modyfikacji które mogły zostać wykonane.

@doggie
Cytuj (zaznaczone)
Nie chodziło mi o kilkuletnie auto które ma 200 tys km tylko o 20 letnie auto
To akurat dla mnie dobra informacja - dzięki !

Dodano:  01 - Czerwca - 2021  -  18:40:12
Uzupełniająco - byłem dziś w serwisie w którym robię auta od lat (BOSCH Service) i jeden z mechaników potwierdził, że wodorowanie nie jest wskazane w autach przy dużym przebiegu. Powiedział, że z doświadczenia, przy mechanicznym czyszczeniu całego układu (fizyczny demontaż), zdarzają im się przypadki nagaru / osadu / sadzy (syfu) grubości nawet do 10 mm ! Przy wodorowaniu, taka ilość "syfu" może być bardzo szkodliwa a wręcz może wpływać destrukcyjnie na pozostałe podzespoły całego układu.
Podsumowując to co pisałeś:
Z tego co mi wiadomo nie zaleca się a wręcz nie należy robić wodorowania w silnikach z dużymi przebiegami, gdzie jeszcze nigdy nie przeprowadzano wodorowania

oraz

Chodzi o rozszczelnienie starego silnika, w którym uszczelnienia nie dość że są zawalone nagarem to jeszcze nie są juz pierwszej młodości, są sparciałe, skorodowane itp ...

Jest bardzo istotną sprawą, która należy zdecydowanie uwzględnić przed wykonaniem ewentualnego wodorowania.
Dobrze jest znać przeszłość auta - w tym wypadku mam na myśli pewność przebiegu oraz wykonanie ewentualnych podobnych zabiegów.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #35 dnia: 05 - Czerwca - 2021 - 11:29:53 »
Dzięki za info  :thumbup:

Tak naprawdę, to nie mam zamiaru robić "wodorowania" w moim aktualnym 1.9 TDI i nie dla tego, że ma już spory już przebieg (jak na przebieg 380 tyś. km, stan silnika jest naprawdę dobry) ale bardziej z powodów finansowych, gdzie "wkładanie" w niego bez większej potrzeby 500 zł - uważam już za bezcelowe. Od 9 lat, leję do silnika dobrej klasy olej syntetyczny (według klasy zalecanej przez producenta), zmieniam go regularnie w zakresie 12-15 tyś. km a dodatkowo do baku wlewam paliwo "Dynamic" - w efekcie tego w silniku nie ma tak dużej ilości nagarów, jak by mogło się wydawać niektórym - sprawdzałem EGR i jest czyściutki a do tego działa :) 

W następnym moim planowanym modelu VW z silnikiem 2.0 TDI - przymierzę się już do takiego zabiegu ;)

Offline DreadLokMiś

« Odpowiedź #36 dnia: 09 - Czerwca - 2021 - 15:48:35 »
Informacyjnie,

Po przejechaniu paruset kilometrów po wodorowaniu, pojawił się u mnie błąd czujnika NOX. Kasowanie błędu pomogło tylko na parędziesiąt kilometrów i ponowna weryfikacja wykazała jego uszkodznie. Oczywiście intensywnie zastanawiam się czy wodorowanie mogło mieć na to wpływ ;/
Na marginesie, cena takiego czujnika jest mało atrakcyjna - ok. 1,5 tyś zł... ;/ Poza tym że niestety czeka mnie jego wymiana, orientujecie się czy dalsza jazda z takim czujnikiem w sposób znaczący wpływa na pozostałe podzespoły ? Zakładam że mieszanka może mieć trochę inne parametry i spalanie może być gorsze - co myślicie ?

Offline Karol1109

• :: StartLine
  • Moc: ?? KM
Chip tuning VW CC 177km
« Odpowiedź #37 dnia: 29 - Czerwca - 2023 - 23:13:03 »
Witam,
Mam opcje podnieść moc w moim cycku 2.0tdi 177km 2013 na ok 205km 420nm.
Ktoś może się wypowiedzieć jak wrażenia ? Czy widać dużą różnicę? Mam CC w manualu. Jakieś problemy po chipie ?

Dzięki za odp.

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #38 dnia: 30 - Czerwca - 2023 - 10:36:37 »
@Karol1109  polecam, będziesz zadowolony, różnica będzie odczuwalna. Zadbaj tylko, aby z dołu nie było za dużo "koksu" bo będzie sprzęgło ślizgać. Niestety kilka lat temu kupiłem A4 B8 FL z chipem z 143 na 180hp i ślizgało mi sprzęgło, po wizycie i znajomego tunera okazało się, że mapa miała zbyt mocny dół i ślizgało sprzęgło a ja niepotrzebnie wówczas zainwestowałem w nowy dwumas ze sprzęgłem, po wymianie którego sprzęgło po kilku dniach znowu zaczęło ślizgać dopiero na nowej mapie auto zaczęło jeździć normalnie, tak więc nowy dwumas to niepotrzebnie wydane pieniądze były choć na szczęście sprzedałem stary komplet za 1 tys. zł więc trochę odzyskałem. Tiguana 2.0 TDI też chipowałem na 210hp/435Nm

Offline La7w

• :: StartLine
  • VW: Golf IV
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Moc: 101 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: ZS
Podniesienie mocy Golf lV
« Odpowiedź #39 dnia: 07 - Lipca - 2023 - 23:31:25 »
Cześć zastanawiam się nad podniesieniem mocy a moim Golfiku.
Dlatego zwracam się do was grupo o pomoc!
Czy moglibyście mnie pokierować gdzie mam się wybrać do jakiego warsztatu czy sklepu z częściami samochodowymi. Chyba ze ktoś ma kogoś bardzo godnego do polecenia. Pacjentem naszej operacji jest Golf lV    1.9 tdi    101 km       2003       

Dziękuje z góry i pozdrawiam

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Rej: FK
« Odpowiedź #40 dnia: 09 - Lipca - 2023 - 10:43:59 »
W sklepie się takich rzeczy nie kupuje. Poszukaj w okolicy jakiegoś sprawdzonego tunera ,który przede wszystkim najpierw trochę objeździ auto w celu sprawdzenia jego parametrów żeby wiedzieć na co można sobie pozwolić  i w jakim zakresie.

Gesendet von meinem SM-S908B mit Tapatalk

VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #41 dnia: 09 - Lipca - 2023 - 10:54:02 »
Powerboxa kupi w sklepie ;)  nie mniej przy tak wiekowym aucie wpierw trzeba sprawdzić jak silnik trzyma parametry przede wszystkim w jakim stanie są wtryskiwacze, jak pompuje turbina, jak są korekcje itp... można to zrobić samemu a może to zrobić tuner acz lepiej zdać się na tunera niż wpinać powerboxa

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Rej: FK
« Odpowiedź #42 dnia: 09 - Lipca - 2023 - 11:03:08 »
To że kupi takie coś w sklepie czy na necie to wiadomo . Ale to bardziej szkodzi niż da cokolwiek.  Dlatego napisałem że się nie kupuje takich rzeczy w sklepie.  Trzeba to zrobić z głową. Zajechać silnik jest łatwo co późnej przekłada się na portfel .

Gesendet von meinem SM-S908B mit Tapatalk

VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Tagi wątku: