Autor Wątek: 2.5 TDI - nierówna praca silnika  (Przeczytany 5493 razy)

Offline lukasz1123

• :: StartLine
  • VW: Touareg II
  • Silnik: 3.0 TDI
  • Napęd: FWD
  • Rej: EKU
2.5 TDI - nierówna praca silnika
« dnia: 19 - Kwietnia - 2018 - 15:51:20 »
Witam.
Mam poważny problem z LT 35 2.5 TDI
Auto zaczęło nierówno pracować na biegu jałowym trzęsie się silnik jak by chciał wyskoczyć, ciężko odpala, dawka na nastawniku skacze kąt wtrysku również  również. Po dodaniu lekko gazu tak na 1000 obrotów silnik chodzi rowno dawka na nastawniku ok 4.4 ale kat wtrysku ok 100 czyli źle  :o . Zaczeliśmy od wymiany rozrządu i koła zębatego na rozrządzie  wszystko na blokadach pompa zgrywa sie idealnie i nic to nie dało nadal trzęsie, pozniej regeneracjia pompy, sprawdzenie wtrysków, wymiana czujnika temperatury, wymiana czujnika wału, wymiana filtrów, dwumas ma pół roku i niestety nic a nic to nie dało, odpinałem przepływomierz bez zmian trzęsie :cry: . Próbowaliśmy ustawiać kąt wtrysku niestety tu dziwne przestawiając pompe kat wtrysku sie nie zmienia na wolnych skacze na 1000obr ok 100 cały czas czy pompe przestawimy lekko w prawo czy w lewo nic sie nie zmienia.  Czy ciepłe czy zimne silnik trzęsie ale jesli przestawimy nastawnik na mniejsza dawke np ok 7.5 silnik zaczyna chodzić równo dawka na wolnych nie skacze  niestety kad wtrysku nawet wtedy  i tak wynosi ok100 i nie mozna go zmienic. Ludzie ręce opadają szukam tu naprawdę kogoś mądrego kto to zrozumie i coś doradzi jestem załamany tym samochodem.

Dodano:  19 - Kwietnia - 2018  -  15:55:54
A i zapomniałem napisać o sterowniku również wymieniony  :cry:

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: lt 2.5 tdi trzęsie silnik na jałowym kiepsko odpala dużo zrobione i nic z tego
« Odpowiedź #1 dnia: 19 - Kwietnia - 2018 - 22:33:31 »
Zacząłbym od sprawdzenia kompresji jak i kondycji wałka rozrządu .

Tagi wątku: