Autor Wątek: Windows 10 - aktualizacje, robić nie robić ?  (Przeczytany 1957 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Windows 10 - aktualizacje, robić nie robić ?
« dnia: 16 - Kwietnia - 2018 - 12:26:42 »
Witam, pewnie jak spora liczba użytkowników na forum, używam sytemu Windows 10 i odkąd przesiadłem się z W7, mam dylemat -  aktualizować system, kiedy tylko pojawiają się nowe aktualizacje czy może je blokować ::)

Na ta chwilę od początku stycznia 2018, mam zablokowane automatyczne aktualizacje, poprzez ustawienia sieci Wi-Fi - włączone są połączenia taryfowe dla sieci z której korzystam. Aktualizacje zablokowałem z powodu zmian, które bez mojej zgody wprowadzano na moim komputerze, a które powodowały duży dyskomfort w czasie użytkowania sprzętu.

Zapraszam do podzielenia się swoimi doświadczeniami w tym temacie  ;)

Offline zibi1303

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: Comfortline
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CZEA
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Napęd: FWD
Odp: Windows 10 - aktualizacje, robić nie robić ?
« Odpowiedź #1 dnia: 16 - Kwietnia - 2018 - 14:16:20 »
W Win10 nie masz za bardzo wyboru. To Microsoft zdecyduje czy Ci zainstalować aktualizacje czy nie. Tylko w W10P możesz odłożyć aktualizacje na miesiąc. Blokady sieciowe.. :) doprowadzą że winda przestanie Ci działać prędzej czy później. Ja zalecam częściej robić backup :) i nie blokować

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #2 dnia: 17 - Kwietnia - 2018 - 11:38:52 »
Problem w tym że wielu moich znajomych komputerowców odradza mi ogólnych zbiorczych aktualizacji i wskazuje na problemy występujące w komputerach po większości z tych działań. U siebie na 3 laptopach, mam włączonego tylko systemowego Defendera i tylko w nim od stycznia aktualizuję bazy zagrożeń. Od momentu zmiany z W7 na W10, nie używam też żadnego antywirusa, bo ten darmowy którego używałem od lat, tak się skomercjalizował, że bardziej mnie wkurzał niż ochraniał i pomagał w czymkolwiek.

Gdybym bezproblemowo mógł wrócić do W7, to zrobiłbym to od razu i bez żalu.

Offline zibi1303

• VW: Tiguan II
  • Wersja: Comfortline
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CZEA
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #3 dnia: 17 - Kwietnia - 2018 - 12:00:53 »
Niestety Win10 Home już pozbawia użytkownika możliwości decydowania, a Win10P pozwala odłożyć w czasie na ok miesiąca aktualizacje, bo one i tak się wgrają. Generalnie jednak Win10 działa dobrze i jest stabilny o ile stawiany był od nowa bo aktualizacje ze starszych systemów masowo padały po aktualizacjach

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #4 dnia: 17 - Kwietnia - 2018 - 12:37:08 »
U mnie każdy W10, to aktualizacja W7 i jak na razie wszystkie pracują w miarę dobrze i stabilnie. Do tej pory po aktualizacjach zbiorczych, na kopie następowały zmiany których nie chciałem. Np. program który działał do tej pory bez problemowo, nagle przestawał działać lub znikał całkowicie z kompa i trzeba było go ponownie wgrywać lub szukać innych sterowników, zmieniała się funkcjonalność pewnych rozwiązań i nie zawsze mi to pasowało a były i są problemy aby tą wcześniejszą funkcjonalność przywrócić.

Ogólnie, to większych zastrzeżeń do W10 nie mam ale w życiu, to ja chciałbym decydować, co jest dla mnie dobre lub nie..
Decydując się na zmianę sytemu z W7 na W10, nie przypuszczałem że po zmianie, to będzie jedna wielka inwigilacja i każda dodatkowa aplikacja aby działać poprawnie, będzie potrzebowała zaglądania w każdy zakamarek mojego kompa.

Po każdej aktualizacji jest coraz gorzej a ich zmiany bez mojej aprobaty jakoś mnie nie kręcą. Chcę mieć wpływ na to, co mam w komputerze a także na to co obce firmy mogą o mnie wiedzieć.

Na razie zostaję przy zablokowanej możliwości aktualizacji a cały twardy dysk z laptopa, od dawna mam skopiowany na dysk przenośny i właśnie robię mu aktualizację danych.

Offline Irenvelle

• VW: CC
  • Silnik: 2.0 ???
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: PO
« Odpowiedź #5 dnia: 12 - Grudnia - 2019 - 10:32:45 »
Mnie W10 tak denerwował, że wrocilem na W7 i wywalilem proces aktualizacji, dbam o swoje systemy, czyszcze je, sprawdzam czy nie mam wirusow, monitoruje procesy, nawet porty itd czy nie mam zadnych nieproszonych gosci. A takie narzucanie przez MS i na siłe uszczesliwianie jest znakiem tych czasow, któremu mowie stanowcze nie  :confused:

Tagi wątku: