Autor Wątek: FILTR KABINOWY - papierowy czy węglowy ?  (Przeczytany 4062 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
FILTR KABINOWY - papierowy czy węglowy ?
« dnia: 10 - Kwietnia - 2018 - 17:12:53 »
Cześć, mam do wymiany filtr kabinowy i chciałem zamówić nowy papierowy z Filtrona za 30 zł ale dowiedziałem się od znajomego, że ma na stanie filtry węglowe z firmy Hart za 28 zł i sprzedaje ich dość dużo, bez żadnych narzekań ze strony kupujących. Sam osobiście nigdy nie stosowałem innych niż papierowe i zazwyczaj wymieniałem je co sezon lub max co dwa. Teraz mam dylemat - papierowy czy węglowy ::)

Wiem, że filtry węglowe są dużo lepsze i przepuszczają dużo mniej smrodu od papierowych, a szczególnie polecane są dla alergików (sam jestem alergikiem) ale zastanawiam się czy ten tańszy o połowę jest tak samo skuteczny jak ten dwukrotnie droższy ?

Co sądzicie o filtrze węglowym z Harta, pytam bo np. z Filtrona taki węglowy to już koszt 48 zł.

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: BKL
Odp: FILTR KABINOWY - papierowy czy węglowy ?
« Odpowiedź #1 dnia: 11 - Kwietnia - 2018 - 00:49:25 »
Filtr węglowy jest do klimatyzacji a Twoje auto klimę posiada. Filtry węglowe są zawsze dużo droższe i jeśli jest cena 28 zł za węglowy z harta to raczej tylko jest ciemny kolor a nie węglowy. Węglowe kosztują około 50 zł w górę. Ja używam firmy MANN i jest super. :smoking:

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #2 dnia: 25 - Kwietnia - 2018 - 10:22:46 »
W sklepie jeszcze przed zakupem, porównałem sobie filtry: węglowy z Harta z dwoma różnymi z firmy Filtron.
Filtr węglowy z Harta (28zł) w porównaniu z filtrem węglowym np. z Filtrona (48zł), wizualnie ma mniej o połowę drobinek aktywnego węgla. Ale w porównaniu z ze zwykłym filtrem papierowym, mocno się już rożni a drobiny aktywnego węgla są w nim dobrze widoczne.

Na fotce mój dotychczasowy zwykły papierowy filtr, po przebiegu około 7-tyś. km, a niżej niego nowy filtr węglowy z firmy Hart.

Zdecydowałem się na na tańszego węglowego Harta z paru powodów:
- nigdy nie używałem filtrów węglowych, więc już ten tańszy może spełnić moje niewygórowane oczekiwania, 
- sporej różnicy cenowej w porównaniu do filtrów węglowych z innych firm (28zł vs 48zł lub drożej)   
- niższej ceny od zwykłego filtra papierowego (28zł vs 30zł)

Na razie nowy węglowy filtr, został bezproblemowo zainstalowany na swoim miejscu w aucie i nawet jak nie będzie tak skuteczny jak te droższe, to nie ma się co przejmować bo był nawet tańszy od zwykłego papierowego a czas pokaże czy był to dobry wybór  ;)

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
« Odpowiedź #3 dnia: 26 - Kwietnia - 2018 - 22:17:10 »
Ja, przyznam, jestem z Harta(papierowego) którego montaż można obejrzeć w tutorialu, niezadowolony. W deszczowe dni szyby nadal parują, choć są czyste a nawiew zasuwa pełną parą. Zdecydowanie będę niedługo kupował Filtrona węglowego.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #4 dnia: 27 - Kwietnia - 2018 - 08:47:48 »
U mnie 2-letni filtr kabinowy zapuszczony jak "stara cyganka" i zero parowania szyb.
Odkąd wymieniłem nieszczelną nagrzewnicę, to szyby parują tylko przy naprawdę dużej wilgotności na zewnątrz.
Nie sądzę też aby jakość i cena filtra kabinowego, szczególnie jak jest całkiem nowy i czysty - miały na to duży wpływ.
Na razie po tygodniu użytkowania w dobrą pogodę i deszcz nie zaobserwowałem żadnego parowania szyb u mnie. 

Przetestuję taniego węglowego Harta przez rok i wtedy będę mógł go bardziej obiektywnie ocenić ;)

Dodano:  06 - Sierpnia - 2018  -  09:52:05
Po 3-miesiącach używania, wszystko co związane z filtrem kabinowym, jest na  :thumbup:

Tagi wątku: