Autor Wątek: Rodzynek za niezłą kasę  (Przeczytany 8484 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Rodzynek za niezłą kasę
« dnia: 01 - Października - 2014 - 15:11:43 »
Tego Golfa mk1 - można chyba tak nazwać: Rodzynek za niezłą kasę  ::)

http://www.gieldaklasykow.pl/volkswagen-golf-gti-mk1-1982/

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
Odp: 1.6 GTI - rodzynek za niezłą kasę
« Odpowiedź #1 dnia: 01 - Października - 2014 - 15:53:48 »
Miałem kiedyś białe mk1 GTI pirelli edition 1,8 z 1983 roku.
Świetne auto i mam nadzieję że kiedyś jeszcze będę miał okazję takim autkiem pojeździć.

Offline przemo

• Clubowicz
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Rej: LRY
« Odpowiedź #2 dnia: 01 - Października - 2014 - 16:54:48 »
Cudeńko  :o

Offline dario040

• :: StartLine
  • VW: Polo III
  • Napęd: FWD
  • Rej: ST
« Odpowiedź #3 dnia: 04 - Października - 2014 - 16:11:24 »
JAJA se ktoś robi !!!!!!!!!! 53.000. za ...TOTO!?

Dodano:  04 - Października - 2014  -  16:14:44
JAJA se ktoś robi !!!!!!!!!! 53.000. za ...TOTO!?
No chyba ,że chodzi o tą trójkę na końcu (ktoś przez przypadek wcisnął wczesniej piątke :) :) :)   ,ale to i tak coś za dużo !!!)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #4 dnia: 04 - Października - 2014 - 17:05:40 »
Mam troszkę kontaktów z ludźmi którzy odrestaurowują bardzo stare militarne auta. Jak kiedyś usłyszałem o cenie oryginalnej lampy do starego wojskowego Volvo z lat II wojny światowej, to przyznam że zareagowałem tak jak Ty.  Cena tej części na ebayu oscylowała w okolicy 3 tyś. euro za sztukę i była tak unikalna że właściciel Volvo nie wahał się ani chwili aby zakupić tą lampę. Koszt renowacji tego auta w polskim warsztacie w Bielsku Białej podobno przekroczył sumę 100 tyś. zł i nie był wcale najwyższy z możliwych. Właścicielem tego Volviaka jest jakiś kolekcjoner-milioner ze Szwecji  ;)

53 tyś. za tego golfa mk1 to wcale nie jest wygórowana cena, szczególnie jeżeli przyjrzeć się zdjęciom i wziąć pod uwagę że takie "rodzynki" kupuje się jako lokatę kapitału i stawia się je zazwyczaj w klimatyzowanym "garażu"

Cena odrestaurowanego Willysa MB z czasów II wojny światowej to nie mniej niż 80-100 tyś. zł w Europie, a zerknij na cenę Willysa od generała Eisenhowera ze Szkocji...dopiero stawia do pionu  xD
http://www.ebay.com/itm/Willys-JEEP1-5-HP-BROWN-LEATHER-WILLYS-JEEP-/251656229050?forcerrptr=true&hash=item3a97e150ba&item=251656229050&pt=US_Cars_Trucks

Podziękował: Mahony1922

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #5 dnia: 05 - Października - 2014 - 07:28:42 »
Fakt autko ma kilka wad i są one widoczne na zdjęciach, niektórych rzeczy jak np. czerwonej pokrywy zaworów czy czerwonych zacisków nigdy w tych samochodach nie było seryjnie, pozatym jak juz ktoś malował pokrywę to mógł osłonę paska rozrządu prysnąć bo taka jest obdrapana. Nie zmienia to jednak faktu że taki golf mk1 jeszcze w wersji GTI to dziś unikat a jeszcze kompletny i zrobiony żeby wyglądał jakby wyjechał z fabryki niedawno to rzeczywiście rarytas.
Drugą sprawą jest fakt że samochód jest w Niemczech - tam są inne ceny - mam znajomego co remontuje stare motocykle i sprzedaje je na zachód bo w Polsce nikt takich pieniędzy mu nie da.
Jak komuś wydaje sie przesadzona ta cena to niech kupi takie auto i odremontuje - jak zrobi to własnoręcznie to powinno go kosztować około połowy tej kwoty, jak prace zleci wyspecjalizowanej firmie to może być że wyjdzie drożej niż ten golf.
Pozatym cena rzadko jest rzeczywistą wartością towaru lub usługi a częściej to kwota jaką kupujący jest w stanie za to coś zapłacić.
A za 3000 zł to życzę powodzenia przy zakupie zdrowej mk1

Podziękował: Mahony1922

Tagi wątku: