Autor Wątek: Przyciemnienie szyb - boczne + tylna ?  (Przeczytany 2914 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sparrow

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: DW
Przyciemnienie szyb - boczne + tylna ?
« dnia: 30 - Marca - 2018 - 12:16:47 »
Niebawem odbieram auto i chciałem przyciemnić folią szyby boczne i tylną.
Czy macie jakieś własne odczucia lub sugestie co do stopnia przyciemnienia?

Nie chce "betonu" tj. zupełnie czarnej folii o przepuszczalności 5%, jednak
zależy mi na komforcie jazdy Syna z tyłu. Czy wg Was 15-20% będzie OK?

Offline MrBlacker

• :: ComfortLine
  • VW: Tiguan Allspace
Odp: [Tiguan II] Przyciemnienie szyb - boczne + tylna - stopień
« Odpowiedź #1 dnia: 30 - Marca - 2018 - 15:33:41 »
Myślę, że to jest kwestia indywidualnych upodobań. :)
Osobiście zawsze jeździłem z fabrycznie przyciemnionymi szybami. Zastanawiałem się kiedyś na dodatkowym przyciemnianiu (ale nie folią tylko w piecu) i wg mnie aby było wygodnie i bezpiecznie to przepuszczalność światła na poziomie 30% to minimum.

Ważne jest, aby wygodnie Ci sie jeździło. Czasami trzeba podczas jazdy zerknąć przez tylną boczną szybę (szczególnie gdy nie ma asystenta martwego pola), aby bezpiecznie właczyć się do ruchu lub wyprzedzić. W szczególnych przypadkach przy zbyt dużym przyciemnieniu widocznść będzie utrudniona - przykładowo o zmierzchu, gdy w martwym polu będzie jechać auto z wyłączonymi światłami.
Pytanie też na ile używasz lusterka wstecznego i kontrolujesz drogę za sobą podczas jazdy - przy zbyt dużym przyciemnieniu również tutaj będziesz miał utrudnioną widoczność. 

Pamiętaj też, że większość aut fabrycznie ma już przyciemnione wszystkie szyby (nie mówimy tu o dodatkowym przyciemnieniu tylnej i tylnych bocznych), gdzie przepuszczalność światła jest na poziomie 75-85%. Jeśli zastosujesz folię o przepuszczalności światła 20% to w efekcie będziesz miał znacznie mniejszą przepuszczalnośc światła.
O to co prawda nie pytałeś, ale pamiętaj również, że jeśli chodzi o przednie szyby to przepuszczalność światła nie może być niższa niż 70%.

Offline Wolf

• Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CZEA
  • Moc: 150 KM
  • Rej: GDA
« Odpowiedź #2 dnia: 04 - Kwietnia - 2018 - 08:11:09 »
hee? ja mam już w opcji czemu tego nie zrobiłeś w konfiguracji ?

Offline sparrow

• Rej: DW
« Odpowiedź #3 dnia: 05 - Kwietnia - 2018 - 08:58:39 »
W Highline szyby są już lekko przyciemnione i mają zielonkawy odcień.
W konfiguratorze nie było opcji dodatkowego przyciemnienia (chyba standard),
dlatego myślę żeby jeszcze trochę bardziej zacienić środek dla komfortu młodego.

Offline TMP

• Wersja: Highline
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
« Odpowiedź #4 dnia: 05 - Kwietnia - 2018 - 10:31:47 »
W HL tył jest już mocniej przyciemniony niż przód, wg niemieckiego konfiguratora "do 65% absorpcji światła". Tutaj ktoś pokazuje efekt dodatkowego przyciemnienia o 18% ponad standard HL:
https://www.tiguanforums.co.uk/viewtopic.php?t=2967

Na zdjęciach nie wygląda to źle od środka, ale jakoś miałbym wątpliwości co do widoczności w lusterku wstecznym w pochmurne dni.

Inna opcja to demontowalne osłony przeciwsłoneczne:
https://www.vw-sklep.pl/pl/sklep/p/207268/oslony-przeciwsloneczne-zestaw-na-tylne-szyby-boczne-szyby-przestrzeni-bagazowej-oraz-szybe-tylna.html

Offline MrBlacker

• VW: Tiguan Allspace
« Odpowiedź #5 dnia: 05 - Kwietnia - 2018 - 12:42:18 »
Ciekawym rozwiązaniem jest "inteligentna folia", dzięki której można sterować zaciemnieniem szyby np. ze smartfona. :)
Rozwiązanie stosowane w biurach, ale są firmy, które robią takie folie do aut. Niestety jest to dość droga inwestycja.

Offline arekp

• Moc: ?? KM
« Odpowiedź #6 dnia: 05 - Kwietnia - 2018 - 13:17:06 »
Na zdjęciach nie wygląda to źle od środka, ale jakoś miałbym wątpliwości co do widoczności w lusterku wstecznym w pochmurne dni.

Kupowałem poprzednie Audi A4 Avant przyciemnione bardzo mocno tył oraz nieco przyciemnione kierowcy i pasażera. Choć byłem przeciwnikiem folii, stwierdziłem że skoro jest to tak zostawie i przekonam się sam. Z foliami auto sprzedałem ;-) Super sprawa, ani razu nie miałem wrażenia że za mało widzę w tyle - ani przez wsteczne lusterko, ani odwracając głowę do kontroli tyłu przez prawą, boczną szybę.

Przednie boczne były bardzo delikatnie przyciemnione folią, do tego stopnia że przez lata ani żaden diagnosta, ani Policja podczas kontroli drogowej nawet przez chwilę się nie zastanawiali czy sprawdzić prześwit ;-)

Tiguana planuję od dnia zakupu przyciemnić zwłaszcza na tyle, ale jakoś czasu mi brakło. Cieszę się, że powstał ten wątek, bo może w końcu ten temat ogarnę :-)

Tagi wątku: