Autor Wątek: 2.0 TSI EA888 (tzw. GEN.3B) po 2016  (Przeczytany 22118 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Anna

• :: StartLine
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Rej: KOL
2.0 TSI EA888 (tzw. GEN.3B) po 2016
« dnia: 22 - Marca - 2018 - 18:10:11 »
Witam .
Planuje zakup Tiguana 2.0 TSI 180KM
Proszę o radę bo im więcej czytam tym bardziej się waham .
Warto czy Nie ???

Offline Robert_em

• :: ComfortLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 150 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: SC
Odp: Tiguan 2.0 TSI 180KM
« Odpowiedź #1 dnia: 22 - Marca - 2018 - 18:43:25 »
Tak, warto.

Pod warunkiem jednak, że będzie kolorem pasował do torebki.

Offline Rocko

• :: TrendLine
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #2 dnia: 22 - Marca - 2018 - 18:43:44 »
A jakie masz wątpliwości?

Offline Anna

« Odpowiedź #3 dnia: 22 - Marca - 2018 - 19:38:09 »
Torebek nie noszę , ale może Panu Robertowi nie pasuje do torebki to trudno .
Wątpliwoiści mam co do nadmiaru elektroniki , czy to się nie psuje i nie wiesza
Jak pracuje silnik TSI i czy mi nie padnie za szybko

Dodano:  22 - Marca - 2018  -  19:40:11
Jeżdżę dużo na krótkich trasach

Offline Rocko

« Odpowiedź #4 dnia: 22 - Marca - 2018 - 19:57:06 »
Nie mam i nie miałem nigdy 2.0 TSI, ale od 2014 jeżdżę nowymi TSI (na pasku rozrządu) i odpukać nie miałem żadnych awarii

Offline aro73

• Moc: 180 KM
« Odpowiedź #5 dnia: 22 - Marca - 2018 - 20:29:47 »
Co do 2.0 TSI (na pasku rozrządu)

Podaje informacje z forum: http://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,1835.0.html
Cytuj (zaznaczone)
2.0 TSI/TFSI EA888 (tzw. GEN.3B) - POLECANY
Seria: EA888
Napęd rozrządu: łańcuch
Lata produkcji: 2016-
Rodzaj zasilania: bezpośredni wtrysk benzyny
Rodzaj doładowania: turbosprężarka
Pojemność: 1984 cm

Problemy:
- na razie brak jakichkolwiek sygnałów o problemach technicznych

Offline arekp

• Moc: ?? KM
« Odpowiedź #6 dnia: 22 - Marca - 2018 - 21:15:46 »
Jeżeli chodzi zaś o elektronikę to ciężko powiedzieć, bo jest to nowy model.

"Tylko" 2 lata na rynku, ale nowy to on już nie jest.

Patrząc na swoje nieco ponad 1,5 roku po odbiorze 180KM 2.0 TSI ... były tylko początkowe problemy z oprogramowaniem. Ja narzekam na niedoskonałości montażu plastików i inne obce dźwięki - ale nie dość że posiadam auto z początków produkcji, to jestem dość wymagającym odbiorcą, który w dodatku jeździ z wyłączonym radiem ;)

Auto jest fajne i dynamiczne. W tym budżecie nadal na rynku nie da się znaleźć sensowniejszego pojazdu.

Offline Ceng

• Kod: CHHB
  • Rej: PZ
« Odpowiedź #7 dnia: 22 - Marca - 2018 - 22:19:49 »
Ja przed kupnem pytalem na parkingach wlasnie kobiety o ich opinie, bowiem autem w polowie jezdzi moja zona. Wszystkie byly dosc entuzjastyczne i polecajace. Wybor silnika TSI 180KM uwazam za dosc przemyslany, oczywiscie w zaleznosci od prywatnych preferencji. Moj silnik 220KM dla mojej Pani jest troche przewymiarowany i na krotkich trasach mniej ekonomiczny. Poza tym 12 dni po zakupie wjechal nam w tyl inny kierowca podobnym gabarytowo autem i moge powiedziec, ze w srodku nie odczulismy jakos mocno uderzenia choc trzy elementy zderzaka sa zakwalifikowane do wymiany - wiec w kwestii bezpieczenstwa tez to wyglada dobrze. Ciezko jest doradzac, nie znajac preferencji, ale radzilbym skupic sie w wyposazeniu na kwestiach bezpieczenstwa wlasnie, kosztem niektorych "bajerow". Samochod polecam - jest cichutki i sprawia duzo frajdy. Latwy do parkowania i przyjazny w prowadzeniu.

Offline Rocko

« Odpowiedź #8 dnia: 23 - Marca - 2018 - 06:04:14 »
2.0 TSI/TFSI EA888 (tzw. GEN.3B)
Seria: EA888
Napęd rozrządu: łańcuch
Dzięki za info

Offline MacPunto

• Rej: WAW
« Odpowiedź #9 dnia: 23 - Marca - 2018 - 08:44:18 »
Pewnie ze warto, ja sam jeżdżę codziennie takim 40 km i bez tej elektroniki nie było by tak fajnie. Asystent jazdy w korku cudo.
Dopiero przejechałem 1000 km ale nie żałuje tej decyzji.
Polecam

Offline MrBlacker

• VW: Tiguan Allspace
« Odpowiedź #10 dnia: 23 - Marca - 2018 - 10:10:20 »
Moje auto też będzie wykorzystywane czasami przez drugą połówkę i specjalnie dla niej zostało doposażone w poniższe bajery:
  • podgrzewana przednia szyba - aby zimą nie musiała skrobać szyby
  • podgrzewana kierownica - aby paluszki zimą nie marzły
  • asystent jazdy w korku - aby wygodniej jeździło się po mieście w godzinach szczytu
  • system automatycznego parkowania równoległego i prostopadłego (tyłem i przodem) - aby "samo" parkowało - tutaj niestety najpierw trzeba się tego nauczyć, aby czerpać później przyjemność
  • system Area View, kamery 360 stopni - aby łatwiej można było manewrować na parkingach
  • asystent zmiany pasa ruchu/martwego pola - aby łatwiej i bezpieczniej było przy wyprzedzaniu
Nie wspomnę już o podstawach dla większości kobiet typu automatyczna skrzynia biegów czy funkcja auto hold (większość pań ma problemy z ruszaniem pod górkę). :)

Czy warto?
Jeśli to ma być duże auto to warto - w tej cenie z podobnym wyposażeniem to trudno znaleźć coś bardziej interesującego.
Ale jeśli to ma być auto tylko dla kobiety i nie koniecznie tak duże to polecałbym raczej T-Roc'a (jeśli chodzi o VW) - jest mniejszy, zgrabniejszy i wygodniejszy szczególnie dla kobiety.

Offline Anna

« Odpowiedź #11 dnia: 23 - Marca - 2018 - 12:10:14 »
To że autem będzie jeździć kobieta nie znaczy że jest to sierota boska która nie umie parkować , przekaże poniższe porady mężowi - drugiej połówce - to się pośmieje .
Najwięcej zastrzeżeń miałam do automatu bo wolę manualną skrzynię , pod górkę umiem jeździć bo taki mam wjazd na posesję ... nakupił se MR systemów i wspomagaczy a mówi że dla KOBIETY
T-ROC jest mały i ciasny dlaczego jak dla kobiety to od razu mam być mały samochód ,
 w mojej rodzinie lepszym i bezpieczniejszym samochodem jeżdzi ten kto wozi dzieci , ja mężowi pozwoliłam wybrać kolor

Pytam o jakość samochodu  , jego wykonanie , awaryjność , komfort jazdy , przyspieszenie przy wyprzedzaniu , bezpieczeństwo .
Jak sprawuje się silnik TSI 2.0 czy jest awaryjny

Offline walszyn

« Odpowiedź #12 dnia: 29 - Marca - 2018 - 11:02:31 »
Aby pomóc @Ani posłużę się porównaniem dwóch aut.
Ponad 3 lata jeździłem Mazdą CX5 175 KM Diesel z manualną skrzynią w najbogatszej wersji Sky Passion.
Głośność w środku auta przy prędkości 150 km/h to przepaść na korzyść Tiguana 2.0 TSI.
Poraziła mnie absolutna cisza, której nigdy nie zaznałam w Mazdzie. Mimo sporego momentu w Mazdzie 420 Nm, Tiguan wydaje się przyspieszać lepiej.
Automat jeden z lepszych jakimi jeździłem.
Jeżeli chcesz się pobawić masz łopatki przy kierownicy. Niekiedy sam lubię trochę po klikać, ale tak naprawdę po co? ... sama zobaczysz, że wielkiego sensu to nie ma. Wykończenie środka, jakość na podobnym poziomie, jeżeli lubisz elektroniczne bajery Tiguan jest o niebo lepszy. Powoli sam zaczynam doceniać niektóre bajery.

Otwórz szeroko boczne drzwi w Mazdzie najlepiej w kolorze Soul Red, cofnij się metr i zobaczysz, że kolor auta i kolor słupków i nadwozia to zupełnie inne kolory. Tam są zupełnie inne tonacje lakieru, zasadniczo inny kolor. Od wielu lat tego nie zmieniają. Nie rozumiem dlaczego tylko Mazda ma z tym problem . Na zeszłorocznych targach w Gdańsku wiele osób zwracało na to uwagę. Różnica w kolorze zderzaków i karoserii jest także znaczna i inne firmy radzą sobie dużo lepiej. Falującą maskę i lusterka podobno poprawili, ale jazda z dużą prędkością i falującą maską i lusterkami nie należą do przyjemności.

Za te pieniądze z mocnym silnikiem na rynku wbrew pozorom nie ma wielu aut.
Tiguan nie jest mistrzem świata, ale to bardzo przyzwoite auto.

Offline MrBlacker

• VW: Tiguan Allspace
« Odpowiedź #13 dnia: 29 - Marca - 2018 - 22:04:56 »
Najwięcej zastrzeżeń miałam do automatu bo wolę manualną skrzynię , pod górkę umiem jeździć bo taki mam wjazd na posesję ... nakupił se MR systemów i wspomagaczy a mówi że dla KOBIETY

A pewnie, że będę ich wszytkich używał. :) Do tej pory w żadnym aucie nie miałem, aż tylu wspomagaczy. A każdy system wspomagający poprawia bezpieczeństwo jazdy.
Co do skrzyni to zawsze byłem zwolennikiem manuala, ale kiedyś znajomy mi powiedział, że jak wsiądę do automatu to nigdy nie wrócę do manuala. No i tak od dłuższego czasu jeżdżę już tylko automatami. :)

Offline AdamTiguan

« Odpowiedź #14 dnia: 03 - Kwietnia - 2018 - 18:13:55 »
Moim zdaniem warto!!! Ten silnik jest taki jaki powinien być. Co do spalania tez Ok miasto 10, poza miastem 7-8. Przyjemny , cichy, ładne przyspieszenie. Jak narazie Ok. 4000 km jak dla mnie gęba się cieszy :) :D Bajery musisz wziąć bo będziesz żałował. Ja żałuje ze nie wziąłem podgrzewanej kiery i szklanego dachu. Ale..... to taki już grymas.

Offline sween

• VW: T-Roc
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #15 dnia: 17 - Czerwca - 2018 - 15:47:33 »
Przez dwa dni testowałem Tiguana R-LINE 2.0 TSI 180KM DSG7
Wcześniej przetestowałem Skodę Karoq 1.5 150KM TSI DSG 7 ośka,Skodę Kodiaq 2.0 TDI DSG 7 4x4 oraz Seata Atecę 1.4 TSI 150 KM DSG7 ośka.
Muszę stwierdzić ,że o ile sam silnik 2.0 TSI 180KM w Tiguanie jest cichy i cechuje go wysoka kultura pracy to skrzynia DSG 7 w trybie Sport niestety ma tendencje do szarpania.
Przy ruszaniu z miejsca  było wszystko ok. ;)
Natomiast przy energicznym wciskaniu pedału gazu w podłogę np. przy 80km/h (kickdown) niestety zawsze skutkowało to po chwili lekkim szarpnięciem i dopiero po około 1s przyśpieszaniem auta :o
Jestem niemile zaskoczony i zdziwiony ponieważ ani w Skodach ani w Seacie takich problemów nie zauważyłem i skrzynie DSG pracowały w tych modelach płynnie i bez zastrzeżeń.
Najlepsze wrażenie zrobiła na mnie skrzynia DSG 7 w Seacie i o dziwo silnik 1.4 TSI 150KM :confused:
Waszym zdaniem trafiłem akurat na taki felerny egzemplarz VW Tiguana czy po prostu TTTM :curve:
Dodam, że Tiguan Dealera VW miał niewielki wręcz symboliczny przebieg ,także sam już nie wiem co o tym wszystkim myśleć :neutral:

Tagi wątku: