1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Strona główna
Forum
Zaloguj się
VOLKSWAGEN :: WARSZTAT
Tiguan
Tiguan II
ELEKTRYKA: usterka ABS, Front Assist i wiele innych
« poprzedni
następny »
Strony: [
1
]
Do dołu
Autor
Wątek: ELEKTRYKA: usterka ABS, Front Assist i wiele innych (Przeczytany 18932 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
oley
:: TrendLine
VW: Tiguan II
Silnik: 2.0 TSI
Napęd: FWD
Rej: EL
«
dnia:
19 - Marca - 2018 - 19:49:23 »
Po półtora miesiąca spokoju od wymiany wiązki, która odpowiedzialna za błąd poduszki powietrznej nadszedł czas na hardcore.
W piątek w Łodzi mialy miejsce spore opady śniegu i zapalił się podczas jazdy komunikat usterka rozpoznawania znaków drogowych.
Po kolejnym odpaleniu auta wszystko wróciło do normy. Na drugi dzień wypad na szybkie zakupy( mokra nawierzchnia, pługopiaskarki sypią solą ulice ), żadnego błędu. Postój, znowu odpalamy auto i teraz się dzieje. Czytam komunikaty :
Usterka ABS stabilizacja toru jazdy (ESC)
Usterka układu start stop
Usterka układu wspomagania podjazdu
Front assist niedostępny
Usterka rozpoznawanie znaków drogowych
Usterka wskaźnik ciśnienia w oponach
Usterka światła kierowane (AFS)
Ale jedziemy do domu, bez auto holdu, bez czujników parkowania itd.
Stawiamy auto w garażu i na drugi dzień pojawł się tylko komunikat o usterce wskaźnika ciśnienia w oponach.
Wszedłem w opcje Opony i zaznaczyłem okienko, że ciśnienie jest ok ( nie pamiętam dokładnej treści komunikatu ).
Od tej pory spokój.
W środę jestem umówiony w serwisie.
Dam znać
Ps. Poprzednio dostaliśmy jako auto zastępcze Ibizę, teraz jest szansa na Leona, ale nie zapeszajmy
wojtekpz
Wersja: Highline
Silnik: 2.0 TDI
Kod: CUAA
Moc: 240 KM
Skrzynia: DSG-7
Napęd: 4x4
Rej: NE
Odp: Usterka Abs, Front Assist i wiele innych
«
Odpowiedź #1 dnia:
20 - Marca - 2018 - 15:28:02 »
No nareszcie, myślałem że tylko mnie to spotkało :> Już wcześniej w jakimś wątku na tym forum trochę się pożaliłem.
Od 13 stycznia mam ten problem, dwukrotna wizyta w serwisie, niby drugi serwis poprawił po pierwszym wymieniając wiązkę przewodów w okolicach słupka "A" pasażera. Ale to nic nie dało. Po 5 dniach, jak nieco mróz puścił - zestaw komunikatów powrócił. Dwa dni z rana sypał komunikatami, ale potem "sam się naprawił". Nagrałem kolejny filmik aby mieć jako dowód.
oley
«
Odpowiedź #2 dnia:
20 - Marca - 2018 - 19:56:23 »
Ja też nagrałem telefonem filmik i pokażę w serwisie, bo chwilę obecną auto nie pokazuje żadnych błędów. Z jakiego miesiąca masz auto, bo mój był chyba wyprodukowany w sierpniu 2017, może to jest jakiś trop.
wojtekpz
«
Odpowiedź #3 dnia:
20 - Marca - 2018 - 20:25:05 »
Auto odebrałem w lutym 2017, wyprodukowano w końcówce stycznia. Przez 11 miesięcy żadnych problemów...
a tu podpiąłem się do innego wątku i opisywałem perypetie z tym związane:
http://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,4252.msg26691.html#msg26691
topic75
Kod: CZPA
Moc: 180 KM
Rej: SZ
«
Odpowiedź #4 dnia:
20 - Marca - 2018 - 20:53:51 »
Ja taki efekt z błędami uzyskuje po odłączeniu alumulatora i ponownym jego podłączeniu. Wszytko wraca do normy po przejechaniu 1km. Może u was problem jest ze złym poziomem napięcia. Nie widzę informacji jaki jest poziom min. i max. dla jednostki sterującej systemami elektronicznymi. Pytanie dla czego po odłączeniu i załączeniu akumulatora jest taki efekt. Myślałem że kalibracja powinna być zapisana w stałej pamięci żeby nie stresować klikenta np. po rozładowaniu akumulatora. Albo obejść to i podać sensowną informację a nie od razu wysyp błędów.
oley
«
Odpowiedź #5 dnia:
20 - Marca - 2018 - 21:01:16 »
Ja nie odłączałem żadnego akumulatora.
Według mnie ma to związek z wilgotnością powietrza, opadami. Tak jakby jakiś czujnik zaczynał wariować.
Auto stało noc w garażu i cisza.
rk
:: ComfortLine
Kod: CHHB
Moc: 220 KM
Rej: ZS
«
Odpowiedź #6 dnia:
20 - Marca - 2018 - 21:11:20 »
Może twój akumulator pada/byłniedoładowany z jakiegoś powodu? Najpierw bym to sprawdził, zwłaszcza, że @topic75 ma podobne objawy jak odłączy aku.
Oczywiście może ci coś niezbyt dobrze podłączyli, uszkodzili wiązke lub połączania, może łapie wilgoć, może jest jakiś problem z komunikacją. Zacząłbym jednak od tego co sugeruje @topic75.
oley
«
Odpowiedź #7 dnia:
20 - Marca - 2018 - 21:24:39 »
Faktycznie, ma to sens. Jak będę w serwisie to im podsunę ten trop i zobaczymy co z tym zrobią.
rk
«
Odpowiedź #8 dnia:
20 - Marca - 2018 - 21:37:13 »
Ten błąd systemu rozpoznawania znaków potencjalni mógłby być niezależny i związany np. z jazdą po drodze której nie ma navi, problemami navi z uzyskaniem dokładnej pozycji, załadowaniem mapy albo np. z zabrudzona śniegiem kamerą (chociaż pewnie wtedy by był problem z lane assist (jeśli masz) i być może front assist). NIe pamiętam czy jest oddzielny komunikat przy zabrudzonej kamerze.
Jeśli te błędy nie pojawiają się ponownie raczej bym się tym nie przejmował. Domniemuję, że serwis powinien w logach widzieć zdarzenia typu za niskie napięcie akumulatora.
Jeśli to nie aku to raczej pozostanie serwis, tak jak w wypadku @wojtekpz.
wojtekpz
«
Odpowiedź #9 dnia:
20 - Marca - 2018 - 21:47:09 »
Drugie wystąpienie błędu (czyli po naprawie w pierwszym serwisie) miał miejsce na trasie, po przejechaniu ok 250km. Była wtedy dodatnia temp. wprawdzie dość deszczowo... Po kilku zatrzymaniach silnika i uruchomieniach błąd ustąpił. Generalnie układ ACC wtedy zgłupiał bo deaktywował się po obniżeniu prędkości do 73km/h a aktywował po przekroczeniu 74km/h. Ale to było na trasie. W kolejnych dniach pojawiał się błąd przy pierwszym uruchomieniu silnika, ponowne uruchomienie było bez błędów. Do czasu. Pewnego dnia takie włączanie/wyłączanie przestało pomagać, dodatkowo na czerwono wyskoczyła usterka hamulca ręcznego. Drugi serwis podszedł do naprawy podobnie jak pierwszy - wskazania komputera wskazywało błąd czujnika abs w tylnym kole - od razu wyprowadziłem ich z błędu że poprzedni serwis już zdążył podmienić czujnik i nic to nie dało. Pogrzebali i niby wymienili wiązkę przewodów elektrycznych w okolicach słupka "A" od strony pasażera. Odebrałem autko i po czterech dniach błąd rano powrócił. Można było wytłumaczyć to odwilżą, potem znowu temperatury spadły i jakby "naprawiło się"... 2 tygodnie jeżdżę bez błędów. Zauważyłem wczoraj, że nie włącza się układ start-stop z uwagi na duże zapotrzebowanie mocy - co mogłoby wskazywać na słabą kondycję akumulatora. Ale to dopiero rok eksploatacji... Poza tym aparatura powinna wychwycić niesprawność akumulatora. Domniemam, że to podlega rejestrowaniu w pamięci komputera.
oley
«
Odpowiedź #10 dnia:
21 - Marca - 2018 - 20:33:45 »
W serwisie ustalili co u kolegi wojtekpz, wymiana wiązki w słupku A.
Jak wymienią to zobaczymy czy to u mnie pomoże.
rk
«
Odpowiedź #11 dnia:
21 - Marca - 2018 - 21:11:17 »
Napisał przecież, że nie pomogło;(
oley
Odp: Usterka ABS, Front Assist i wiele innych
«
Odpowiedź #12 dnia:
22 - Marca - 2018 - 06:52:13 »
Wiem, że u niego nie pomogło i jego przypadek przybliżyłem w serwisie. Ale po sprawdzeniu połączeń podobno ta wiązka, która jest do wymiany miała zaśniedziałe piny więc trzsba ją wymienić. Wymienią to zobaczymy.
topic75
Kod: CZPA
Moc: 180 KM
Rej: SZ
«
Odpowiedź #13 dnia:
22 - Marca - 2018 - 07:19:20 »
Tak szybko następuje oksydacja terminali konektorów? Naprawdę widzę że się oszczędza na materiałach. Z tego wynika że terminale w konektorach są wykonane ze złej jakości materiału, lub sama siła styku jest tak mała że potrafi się dostać wilgoć i następuje oksydowanie materiału w miejscu styku. Konektory nie są hermetyczne, że potrafi się tam dostać wilgoć? Jak będzie problem to powinien pojawić się nowy TSB.
oley
«
Odpowiedź #14 dnia:
29 - Marca - 2018 - 17:28:26 »
W przyszłą środę jestem umówiony na wymianę wiązki, ale dzisiaj popadało i auto znowu pokazuje usterkę poduszki bezpieczeństwa ( 2 miesiąc temu wymieniono już wiązkę ). Mówiłem żonie żeby nie jeździła po mokrym
Nic innego nie zostaje jak trochę się pośmiać by nie popaść w depresję.
Podziękował:
wojtekpz
arekp
Moc: ?? KM
Skrzynia: MT
«
Odpowiedź #15 dnia:
29 - Marca - 2018 - 21:52:47 »
Cytat: oley w 29 - Marca - 2018 - 17:28:26
Mówiłem żonie żeby nie jeździła po mokrym
Następnym razem nie będziesz jej żałować, i kupicie auto w wersji całorocznej ;-)
oley
«
Odpowiedź #16 dnia:
30 - Marca - 2018 - 20:18:01 »
Będzie, tak jak mówisz
))
Dodano: 30 - Marca - 2018 - 20:51:00
Nie jest dobrze.
Odpowiadam na swoje posty.
Ponownie po uruchomieniu auta, oprócz usterki poduszek, wyświetlane są wszystkie możliwe kontrolki o usterkach.
W telewizji leci reklama VW Polo, zachwalają.
Ale nie wiem czy nie jeździ po mokrym czy po suchym
Dodano: 24 - Kwiecień - 2018 - 06:26:16
W ASO wymienili z prawej strony w progu złącze i ostatnio w słupku ,,A" to samo.
Na chwilę obecną jest spokój.
makoz
:: StartLine
Rej: ZKA
«
Odpowiedź #17 dnia:
14 - Marca - 2021 - 00:47:02 »
U mnie pojawiły sie komunikaty o usterce ABS ESP i cinienia w oponach - 2017 r 4x4 2.0 tdi 150 km confortlain Mam w zwiazku z tym pytanie : czy temat moge ogarnoć poza serwisem a jezeli nie to mniej wiencej z jakich kosztów mam sie spodziewać?
Strony: [
1
]
Do góry
« poprzedni
następny »
Tagi wątku:
Forum VW Club Polska - grupa VAG
VOLKSWAGEN :: WARSZTAT
Tiguan
Tiguan II