W związku z tym, że Tiguan (w odpowiedniej konfiguracji) ma już 2 wielkie ekrany, "Head up Display (HD)" jakoś słabo zwraca na siebie uwagę, zauważyłem, że w moim przypadku przydaje się głównie na trasie/autostradzie, w mieście nie za często na niego spoglądam szczególnie w dzień, nawet wskazówki nawigacji na HD jakoś nie zwracają mojej uwagi.
Przy okularach przeciwsłonecznych z filtrem polaryzacyjnym na płytce nic niestety nie widać.
W nocy z racji świecenia przyciąga uwagę i odruchowo łatwiej na nim skupić wzrok.
W sumie jest to fajny gadget - jak ktoś lubi takie bajery to będzie zadowolony ale w życiu bym nie dał za to 2 330 zł (właśnie sprawdziłem w cenniku - szok!).
W Allspace rzeczywiście dostałem to w pakiecie.
Uśmiałem się sam z siebie na początku bo skojarzyłem z opóźnieniem, że powinienem mieć tę funkcję a nie było żadnej widocznej płytki wyświetlacza. Dopiero po przeszukaniu menu znalazłem opcję uaktywniającą HD i płytka wyjechała. Płytka chowa się i wyjeżdża za każdym razem jak wyłączymy i włączymy zapłon robiąc przy tym trochę hałasu, ciekawe jak długo ten mechanizm będzie się sprawować bezawaryjnie.