Autor Wątek: Head-Up Display - co to jest i jak działa w Tiguan  (Przeczytany 4082 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kabe

• :: ComfortLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
  • Moc: 150 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: WE
Head-Up Display - co to jest i jak działa w Tiguan
« dnia: 13 - Marca - 2018 - 09:56:11 »
W konfiguratorze nie widzę, żeby wyświetlacz head-up był w pakiecie premium.
Kolega ma na myśli Tiguana Allspace, w nim Head-up jest w pakiecie

Offline MrBlacker

• VW: Tiguan Allspace
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Skrzynia: MT
Odp: Head-Up Display - co to jest i jak działa w Tiguan
« Odpowiedź #1 dnia: 13 - Marca - 2018 - 11:02:19 »
Faktycznie ja zamówiłem model Allspace.
Jakoś nie wpadło mi do głowy, że w zwykłym Tigu jest tego nie ma w pakiecie Premium.
Sorki  :redface:

Offline Igorz

• Skrzynia: DSG
  • Napęd: 4x4
« Odpowiedź #2 dnia: 13 - Marca - 2018 - 11:56:42 »
W związku z tym, że Tiguan (w odpowiedniej konfiguracji) ma już 2 wielkie ekrany, "Head up Display (HD)" jakoś słabo zwraca na siebie uwagę, zauważyłem, że w moim przypadku przydaje się głównie na trasie/autostradzie, w mieście  nie za często na niego spoglądam szczególnie w dzień, nawet wskazówki nawigacji na HD jakoś nie zwracają mojej uwagi.
Przy okularach przeciwsłonecznych z filtrem polaryzacyjnym na płytce nic niestety nie widać.
W nocy z racji świecenia przyciąga uwagę i odruchowo łatwiej na nim skupić wzrok.
W sumie jest to fajny gadget - jak ktoś lubi takie bajery to będzie zadowolony ale w życiu bym nie dał za to 2 330 zł (właśnie sprawdziłem w cenniku - szok!).
W Allspace rzeczywiście dostałem to w pakiecie.
Uśmiałem się sam z siebie na początku bo skojarzyłem z opóźnieniem, że powinienem mieć tę funkcję a nie było żadnej widocznej płytki wyświetlacza. Dopiero po przeszukaniu menu znalazłem opcję uaktywniającą HD i płytka wyjechała. Płytka chowa się i wyjeżdża za każdym razem jak wyłączymy i włączymy zapłon robiąc przy tym trochę hałasu, ciekawe  jak długo ten mechanizm będzie się sprawować bezawaryjnie.

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #3 dnia: 13 - Marca - 2018 - 12:14:35 »
Ja osobiście nie chciałem tego zamawiać. Nawet zastanawiałem się nad wersją Comfortline z tym wszystkim co Highline bez wyświetlacza Head-up, ale wyszło niewiele taniej i brak możliwości wyboru podgrzewania tylnych siedzeń (pakiet zimowy 2) oraz pakietu offroad.
A swoją drogą ciekawe czy jakby zdjąć szybkę (pomijam regulację wysokości wyświetlania) to jakby to się wyświetlało na przedniej szybie. Zapewne było trochę większe, pewnie mniej ostre i może zniekształcone.

Offline Igorz

• Napęd: 4x4
« Odpowiedź #4 dnia: 13 - Marca - 2018 - 13:00:17 »
Oj, bałbym się takie operacje robić :P a poważnie to z tego co wiem jak jest "head-up" na szybie to szyby są specjalnie do tego przystosowane = kosztują sporo więcej i odbijają obraz nawet w dzień.
Poza tym kąt pod którym ustawiona jest płytka nie jest spójny z kątem nachylenia szyby więc obraz w skali x3 wyskoczyłby na wysokości oczu.. słowem słabo.                                                     

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #5 dnia: 13 - Marca - 2018 - 13:04:38 »
No właśnie wiem, że kąt jest trochę inny.
W testowanym aucie podkładałem telefon przed szybką i odbijało się całkiem fajnie. Oczywiście wszystko było mniejsze, ale było dość wyraźne.

Offline Tomasz2510

• VW: Golf VIII
  • Wersja: Style
  • Silnik: 1.5 e-TSI
  • Moc: 150 KM
« Odpowiedź #6 dnia: 13 - Marca - 2018 - 13:35:24 »
Z tego co piszecie widzę, że nie warto płacić za ten wynalazek 2330 zł.
Rezygnuję, szkoda na to kasy.
Dzięki za zainteresowanie tematem.

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #7 dnia: 13 - Marca - 2018 - 13:47:36 »
Osobiście za dodatkową opłatę też nie wziął bym tego.
Np. w nowej CX-5 (w najwyższej wersji wyposażenia) jest to już fajnie na szybie zrobione i to już inna bajka -  w niższych wersjach wyposażenia jest szybka.
Poza tym jeśli masz wyświetlacz Active Info to bardzo fajnie te wszystkie informacje wyświetlają się przed Tobą, może trochę niżej, ale na wprost. :)

Offline rk

• VW: Tiguan II
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #8 dnia: 13 - Marca - 2018 - 19:03:50 »
Moim zdaniem to zależy od tego jaki masz budżet. Kiedyś wrzuciłem listę rzeczy, które wpływają na bezpieczeństwo i moją subiektywna ich ocene. Jak budżet jest napięty to można część związaną z bezpieczeństwem lepiej spożytkować.

Nie da się ukryć, że mimo AID w wypadku korzystania z HUDa nie trzeba odrywać wzroku od drogi. Kątem oka widać prędkość/jakie jest ograniczenie. Oko nie zmienia ogniskowej, nawet jak spojrzymy na wyświetlany obraz. To dziesiąte sekundy, ale raz, kiedy będzie gorąco może się to przydać.

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #9 dnia: 05 - Kwietnia - 2018 - 22:45:49 »
... z tego co wiem jak jest "head-up" na szybie to szyby są specjalnie do tego przystosowane = kosztują sporo więcej i odbijają obraz nawet w dzień.

Ostatnio czytałem, że są specjalne folie do naklejania na szybę umożliwiające poprawne odbicie informacji generowanych przez urządzenia typu HUD.

Tagi wątku: