Autor Wątek: KLIMATYZACJA - działanie, problemy  (Przeczytany 11865 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ddark

• :: TrendLine
  • VW: T5
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Napęd: FWD
KLIMATYZACJA - działanie, problemy
« dnia: 12 - Marca - 2018 - 22:35:19 »
Witam,
Byłem bardzo zaskoczony jak przy wymianie opon zobaczyłem pod moim T5 1.9 TDI Bus (9os.) 2004 rok (klima przód/tył) - dwa wentylatory wraz z chłodnicą - dokładnie pod drzwiami przesuwnymi. I nie ma w nim ogrzewania postojowego Webasto ;)

Zastanawiam się czy to nie jest od klimatyzacji bo w samochodzie jest klima ale chyba dokładana dodatkowo w serwisie ASO.
Jak uda mi się zdjęcie zrobić to dodam w późniejszym czasie.

Na wentylatorami jest chłodnica, ale ani razu nie zauważyłem żeby się włączyły.
Może ktoś wie do czego one mogą służyć ?

https://drive.google.com/file/d/15jbGA7b-x1i8QlYhsVltXz6Zj7q4cI_h/view?usp=sharing

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: Dodatkowe wentylatory pod autem?
« Odpowiedź #1 dnia: 09 - Kwietnia - 2018 - 09:46:20 »
Użytkowałem kiedyś Transportera T5 2.5 TDI w wersji kombi z klimatyzacją i nadmuchami na tył, ale na 100% nie było tam z tyłu takich wentylatorów z chłodnicą. Nie mnie jednak jeżeli auto byłoby przeznaczone do uprawiania turystyki i miało prawdziwą dwustrefową klimatyzację, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że te dodatkowe wentylatory z chłodnicą z tyłu auta, mogły służyć do wspomagania układu klimatyzacji. Specjalnie piszę mogły, bo nie spotkałem jeszcze takiego rozwiązania jak u ciebie.

Najlepiej zacząć od serwisu VAG, podjechać z dw. rej.  i na podstawie nr VIN, poprosić o wydruk "parametrów auta". Tam oprócz danych silnika, będzie cała lista wyposażenia z jakim to auto wyszło z fabryki.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
« Odpowiedź #2 dnia: 09 - Kwietnia - 2018 - 20:17:22 »
Patrząc na rozmiary bardziej bym skłaniał się że jest to opcja wozu na tropiki.A dodatkowe wentylatory bardziej wyglądają na wspomaganie chłodzenia silnika .
Najprościej jest zobaczyć czy nie dochodzą w ich pobliże węże od układu chłodzenia .

Offline ddark

« Odpowiedź #3 dnia: 09 - Kwietnia - 2018 - 21:32:01 »
Na tropiki to raczej nie hehe. Spód jest tak zabudowany plastikami, że nic tam nie widać. Ale sprawdzę dokładnie co to jest.
Samochód jest z przeznaczeniem dla osób niepełnosprawnych i nie ma klimatyzacji dwustrefowej.
Na tył jest nawiew z Webasto i wydawało mi się, że może to do tego ale ta chłodnica mi tam nie pasuje.

Offline ddark

Przewody/węże do klimatyzacji
« Odpowiedź #4 dnia: 14 - Sierpnia - 2018 - 23:39:55 »
Mam w samochodzie klimatyzację, która nie jest oryginalna ale montowana ASO. Węże zgniły wraz z chłodnicą, która byłą umieszczona pod samochodem VW T5 1.9 TDI (AXC) z 2004 roku.

Czy jest ktoś w stanie mi pomóc i podać nr węży klimatyzacji ?
Wykorzystałem już wszystkie inne sposoby typu ASO, serwisy klimatyzacji itd. :(

Do tyłu są poprowadzone tylko węże z webasto bez węży klimy.

Żaden mechanik nie chce mi się tego podjąć bo to jest dokładana klimatyzacja. Powiedzieli mi, że jak kupię węże oryginalne to mi przerobią na ORYGINAŁ. Ale nikt mi nie chce podać numerów węży nawet w ASO bo jest tyle nr do tego modelu, że nie wiedzą co mi dobrać… Dostałem tylko schemat z ASO i kazali mi szukać :/
POMOCY!!!

NR 25 i 26 odszyfrowane ETKA
25) 7H0 820 721 R (w ASO mówili, że jest wiele oznaczeń tych samych węży)
26) 7H0 820 744 P (w ASO mówili, że jest wiele oznaczeń tych samych węży)
Tylko 1 i 2 to wielka zagadka

Może ktoś ma taką samą i może mi podać te numery. Please!

Offline Gulasz

•  -baned-
Odp: Przewody/węże do klimatyzacji
« Odpowiedź #5 dnia: 15 - Sierpnia - 2018 - 06:40:18 »
Może zamiast szukać orginalnych węży prostszą metodą będzie zdemontować te co masz i podjechać z nimi do dobrze zaopatrzonego warsztatu/serwisu hydrauliki siłowej celem dorobienia do orginalnych końcówek w całości elastycznych przewodów (naturalnie dedykowanych do klimy ) .Jeśli orginalne końcówki jakie posiadasz są uszkodzone można podjechać i zakupić w lepszej kondycji ze szrotu (patrząc po kształcie z typowego VW ) i do nich dorobić nowe przewody . Znalezienie nowych by pasowały bez przeróbek może być trudną sprawą .

Offline ddark

« Odpowiedź #6 dnia: 15 - Sierpnia - 2018 - 10:40:22 »
Kolego Gulasz w tym jest problem, że byłem już wszedzie. Każdy mechanik jak to zobaczył - tą plątaninę węży gumowych od klimy, które się ocierają o cały silnik i tą chłodnice pod samochodem to stwierdził, że to nie ma sensu regenerować tylko załatwić oryginalne rurki, które podepnie się do oryginalnej przedniej chłodnicy (tej też nie ma bo inną była pod samochodem). Jak dobrze zobaczysz na zdjęciu te rurki to byś to samo pomyślał co mechanik. Na szrocie mi powiedzieli, że też muszą mieć nr węża żeby mi coś dobrać. Wystarczy żeby ktoś mi podał ze swojego 1.9 AXC jakie ma nr to już dobiorę bez problemu.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #7 dnia: 15 - Sierpnia - 2018 - 20:10:17 »
Nie zaskoczyłem że oprócz węży zamierzasz wymienić także chłodnicę jak i jej miejsce z pod wozu na przód.Sprawdź dokładnie czy przy tym zabiegu nie będzie dodatkowej konieczności wymiany chłodnicy cieczy chłodzącej wraz z wentylatorami .Bo może wyjść z tego taka kupka monet że plan "B" z dorobieniem będzie mniej problematyczny jak i bolący finansowo .Mechanik który chce wszystko nowe z orginału by wskrzesić klimę nie nazywa się mechanikiem tylko wymieniaczem .Jeśli ta klima była faktycznie montowana przez ASO to prościej jest wskrzesić to w takiej konfiguracji jak jest bez przerabiania choćby elektryki która zapewne też jest doprowadzona do obecnego wentylatora/sterowania .Naturalnie możesz pokusić się o cały zestaw klimy z orginalnego VW T5 tylko kwota może odstraszyć .
Sam numer części (rurki )jeśli nie ma być kupowana jako nówka na nie wiele się zda bo na używce nie będzie już zapewne orginalnych nalepek z numerem .Nie potrzebujesz też konkretnie numeru z takiego oznaczenia silnika jak posiadasz .Ważna jest pojemność silnika jak i rodzaj zastosowanego agregatu tak by przyłącza były takie same ( do jednego modelu,rocznika i tej samej pojemności potrafili pakować różne agregaty z różnymi przyłączami )   

Offline ddark

« Odpowiedź #8 dnia: 16 - Sierpnia - 2018 - 11:41:51 »
No tak z jednej strony masz rację z tą regeneracją obecnej. Specjalista mi powiedział, że ta chłodnica z wentylatorami pod samochodem jest w cenie 1500zł a na allegro kompletny zestaw do 1.9 z wentylatorami, kablami i sprężarką to kwota 1600zł. W przyszłości nie było by problemu z wymianą i dobraniem takiej oryginalnej. Ta co jest teraz to zgnije mi po 2 zimach i trzeba ją sprowadzać aż z Włoch. Więc mam dylemat co zrobić bo z pierwszym rozwiązaniem czy drugim kwota będzie ok 2500zł za całość naprawy. Chyba to zostawię specjaliście bo wykorzystałem już wszystkie pomoce a dalej nic.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #9 dnia: 16 - Sierpnia - 2018 - 19:01:09 »
Te ceny to chyba z kapelusza lub fachowiec dorzuca niezłą marżę .Podrzucam pierwszą z brzegu stronkę gdzie można orientacyjnie zerknąć na ceny.
https://chlodnice-konarscy.com/chlodnica-klimatyzacji-vw-transporter-t5-03-1-9-tdi-2-0i-2-0-tsi-2-5-tdi-3-2.html
Mają również kompresory klimy  .
Mam wrażenie że próbują cię łupnąć na parę złotych .
Kompletując wszystko z nowych części spokojnie zmieścisz się w kwocie o jakiej wspominasz za używkę .

Offline ddark

« Odpowiedź #10 dnia: 16 - Sierpnia - 2018 - 22:33:59 »
Dzięki kolego sprawdzę to dokładnie może to wyjdzie taniej.

Offline jul-mac

• VW: T6
  • Moc: 140 KM
KLIMATYZACJA - działanie, problemy
« Odpowiedź #11 dnia: 11 - Lutego - 2019 - 21:48:06 »
Witam, czy ktoś sie orientuje czy sprężarka klimatyzacji w Multivanie T6 z 2017 roku (dwa parowniki), ma sprzęgło ?
Mówiąc prosto, czy mozna jeżdzić bez nabitej ale nie właczonej klimatyzacji ? Z tego co sie dowiedziałem, to spręzarka ponoc nie sprzęgła i chodzi cały czas .
Pozdrawiam

Offline Mechanior

• VW: T6
  • Kod: CXEB
  • Rej: EZD
Odp: Nie nabita klimatyzacja
« Odpowiedź #12 dnia: 11 - Lutego - 2019 - 23:06:25 »
Nowe sprężarki często są proporcjonalne  , chodzą cały czas - a sterowana jest wydajność od 0-100% ,   podaj dane ze sprężarki , z tabliczki  to łatwiej będzie coś powiedzieć .

Offline airzocho

• :: StartLine
  • Silnik: 2.5 TDI
  • Kod: BNZ
  • Rej: SOP
Odp: KLIMATYZACJA - działanie, problemy
« Odpowiedź #13 dnia: 19 - Czerwca - 2019 - 19:51:45 »
Cześć, mam problem z rozkminieniem elektryki w T5.
Dołożyłem sobie klimatyzacje manualną do mojej T5 i potrzebowałbym wskazówek dokąd pociągnąć kable od czujnika ciśnienia i od sprężarki.
Mam tylko po 20 cm od kostek i przydałby mi się schemat lub instrukcja gdzie taki mogę znaleźć.
Poratuje ktoś?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Tagi wątku: