Autor Wątek: CHIŃSKIE OPONY ZIMOWE - dyskusja i opinie  (Przeczytany 1978 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
Odp: CHIŃSKIE OPONY ZIMOWE - dyskusja i opinie
« Odpowiedź #25 dnia: 09 - Grudzień - 2017 - 11:35:37 »
Tak czytam i stwierdzam że prawda jest jak zawsze jak doopa - każdy ma własną. Każdy używa opon różnych marek w ciągu swojego życia i ma różne opinie. Jeden jest problem: inne są pojazdy, każdy ma inny styl jazdy, stan techniczny pojazdów jest różny, opony mają różne ciśnienie, jeździcie po innych drogach i w różnych warunkach, różny stan opon. Ja bym rozumiał testy przeprowadzone przez niezależnych i nieprzekupnych testerów a nie ADAC, Auto Bild czy innych którzy raz że biorą w łapę za wydanie właściwej opinii o produktach danej marki, a dwa, i co wazniejsze(!) opony oddawane do testów to nie są te same które wychodzą na rynek. Te są specjalne, o świetnych właściwościach bo z innych mieszanek. Ja sam np. mam cudowne doświadczenie z zimowymi Fuldy które uratowały mnie przed dzwonem przy 130kmh. Miałem Kumho i Yokohama - też zadowolony byłem. Obecnie mam Dunlop i powiem że na mokrym jest już niebezpiecznie na zakrętach, ale inne mam auto i stan zawieszenia wydaje mi się podejrzany.
Co do "chinoli" to niespodzianka, ale gros kierowców nie zdaje sobie sprawy że prawie wszystkie to są te same opony z górnej półki, tylko że bez znaczków drogich marek. Oryginalne jeansy Levis kosztują w Europie 500zł a tam, bez metki przyszywanej już tutaj kosztują 20zł.

Offline raventes

• clubmen
  • VW: Sharan I 1FL
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: ASZ
  • Rej: WOS
« Odpowiedź #26 dnia: 10 - Grudzień - 2017 - 08:16:28 »
Co do "chinoli" to niespodzianka, ale gros kierowców nie zdaje sobie sprawy że prawie wszystkie to są te same opony z górnej półki, tylko że bez znaczków drogich marek.

Nie zgodzę się z Twoim stwierdzeniem. Dlaczego? Wystarczy zrobić bardzo prosty test. Wszyscy chyba znamy osoby które dysponują takim samym autem jak my, więc wystarczy " przełożyć " opony od kogoś do naszego auta aby wynik był jak najbardziej miarodajny i porównać jak auto prowadzi się / hamuje na naszych oponach i na oponach znajomego. Wtedy wyjdą różnice między typowo chińskimi oponami, a markowymi. Ośmielę się stwierdzić, że różnice będą znaczne.  Sam kupiłem auto na chińskich oponach, a teraz mam markowe. A dlaczego je wymieniłem mimo, że jeszcze bieżnik był w bardzo dobrym stanie? Z bardzo prostego powodu - jeszcze mi i moim najbliższym życie miłe i ośmielę się stwierdzić również, że ta właśnie zmiana sprawiła kilka tygodni później, że mogę teraz pełnić zaszczytną funkcję moderatora na naszym forum :)

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
« Odpowiedź #27 dnia: 10 - Grudzień - 2017 - 09:07:57 »
Takie samo auto nie oznacza takiego samego stanu technicznego. Ale mniejsza o szczegóły. Tak jak mówiłem - prawda jest jak doopa i każdy ma własną.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Wersja: Sport&Style
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #28 dnia: 10 - Grudzień - 2017 - 09:32:11 »
Mnie do typowej chińszczyzny nikt raczej nie przekona ale chętnie zobaczyłbym lub sam po-testował, zachowanie się auta na zimowych oponach chińskich producentów i np. takich zwykłych budżetowych z europy. Piszę oczywiście o zimówkach i warunkach typowych dla zimy w naszym kraju: czyli okolice 0st, mokry lub lekko zaśnieżony asfalt i auto ponad 10-letnie, bez tych wszystkich elektronicznych wodotrysków.
Nie ma co też ukrywać że opon zimowych typowo chińskich, nie kupują właściciele aut nowych czy kilkuletnich. 

Offline raventes

• clubmen
  • VW: Sharan I 1FL
  • Kod: ASZ
  • Rej: WOS
« Odpowiedź #29 dnia: 10 - Grudzień - 2017 - 10:52:32 »
Takie samo auto nie oznacza takiego samego stanu technicznego. Ale mniejsza o szczegóły. Tak jak mówiłem - prawda jest jak doopa i każdy ma własną.

Oczywiście, że takie same auto nie oznacza takiego samego stanu technicznego :) Z tego też powodu mówiłem o przekładce z innego auta opon do auta naszego i przeprowadzenie wtedy testu :)

Offline lecoany

• :: StartLine
« Odpowiedź #30 dnia: 10 - Grudzień - 2017 - 14:27:23 »
Bałbym się postawić na chińskie opony ze względu na bezpieczeństwo. Aczkolwiek też nie chcę być ignorantem i najlepszym rozwiązaniem byłby test takich opon w kontrolowanych warunkach :)

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #31 dnia: 10 - Grudzień - 2017 - 20:42:37 »
Widzę że zdania są mocno podzielone i chińskie zimówki mają i zwolenników i przeciwników. Ja w swoich samochodach nigdy takich opon nie miałem wiec się nie będę wypowiadał.
Może kiedyś uda się sprawdzić doświadczanie kilka kompletów opon ale póki co widziałem całkiem profesjonalnie zrobiony test opon na znanym i lubianym kanale YT :)

red@tapatalk

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Kod: BRT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #32 dnia: 10 - Grudzień - 2017 - 21:32:43 »
Bardzo fajny test tylko jak zwykle czegoś zabrakło. Mówi się o typowej chińskiej oponie bez wzmianki o konkrecie jaka firma. O innych oponach wspomniano jaka firma. Skoro testują europejskie opony kilka firm to powinni przetestować tez opony rożnych chińskich producentów. Nie obstaje na siłę przy chińskich oponach ale staram się być obiektywny.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #33 dnia: 10 - Grudzień - 2017 - 22:13:37 »
całkiem profesjonalnie zrobiony test
Biorąc pod uwagę że test robiony na różnych średnicach felg ,gumy różnej wysokości jak i szerokości to świadczy raczej o mało profesjonalnym porównaniu .Najbardziej podoba mi się jak szybko zrobili cięcie w materiale jak na letniej i zimowej jeżdżąc w kółko zobaczyli że wóz przy podobnej prędkości zachowuje się podobnie z korzyścią na letnią bo tył mniej im falował (trzymał się toru jazdy ).
Pomijam fakt testowania opony zimowej jak zwykle na wodzie.Czy to test opon jesień/wiosna gdzie najczęściej pada (zimą jest lód a nie woda ).Chociaż dali by porównanie na śniegu by to jakoś wyglądało .Tylko jak wtedy naciągnąć Kowalskiego na zakup zimówek jak zobaczy że letnie wcale gorzej nie wypadną.Porównanie opon (lato/zima ) w tym samym rozmiarze z tą samą wysokością bieżnika w różnych warunkach pokazałoby jak jest na prawdę .Porównanie różnych marek z chińskimi dałoby pełen obraz .Ktoś widział taki filmik niech podrzuci .

Offline kerad

• :: TrendLine
  • Silnik: 1.9 TDI PD
  • Kod: AUY
  • Rej: 2K6
« Odpowiedź #34 dnia: 23 - Wrzesień - 2018 - 22:18:32 »
Osobiście wrzuciłem do siebie chińską oponę IMPERIAL

Imperial jest belgijską oponą produkowaną w Chinach.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Wersja: Sport&Style
  • Kod: CBAB
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #35 dnia: 23 - Wrzesień - 2018 - 23:06:13 »
Imperial jest belgijską oponą produkowaną w Chinach.
Zgadza się, ale to mało znana budżetówka i osobiście bym jej nie założył do swojego auta.

Pod linkiem temat o wszystkich koncernach oponiarskich: http://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,3856.0.html

Offline kerad

• Silnik: 1.9 TDI PD
  • Kod: AUY
  • Rej: 2K6
« Odpowiedź #36 dnia: 25 - Wrzesień - 2018 - 20:30:56 »
Na forum SGA bardzo chwalono tą oponę i pisano, że w testach Z zimowymi oponami budżetowymi wypadały lepiej a z całorocznymi na poziomie premium. Osobiście je polecam ale fakt mam je dopiero rok na kołach.

Dodano:  25 - Wrzesień - 2018  -  20:35:34
Podaję link o firmie i jej oponach
https://www.oponeo.pl/artykul/historia-opon-imperial

Offline bert69

• VW: Golf VI
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Moc: 105 KM
« Odpowiedź #37 dnia: 02 - Październik - 2018 - 19:27:15 »
Chińskie nie są tak do końca złe, ale lepiej dorzucić parę groszy i pojeździć dłużej.
Golf VI 1,6 TDI Trendline 105KM

Offline domm80

« Odpowiedź #38 dnia: 26 - Wrzesień - 2019 - 21:56:05 »
Dorzucę fakt chińskie imperial 195/70 15C w VW T4 dają radę już 2 sezony raz góry że śniegiem zaliczone za tą kasę . Mogę śmiało polecić .

Offline CRliner

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: WAW
« Odpowiedź #39 dnia: 26 - Wrzesień - 2019 - 22:19:00 »
Ja dorzucę info: https://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,1246.0.html
Imperial, to nie jest marka chińska a belgijska  ;)

Chińskiej marki opon nie kupiłbym za żadne pieniądze i nie polecam jej nikomu, kto szanuje życie swoje i swoich bliskich.

Offline VWFan

• Clubowicz
  • VW: Caddy IV
  • Kod: CFHC
  • Rej: LUB
« Odpowiedź #40 dnia: 28 - Wrzesień - 2019 - 02:55:15 »
Moim zdaniem należy rozróżnić pojęcia: chińskie, w Chinach wyprodukowano, te dwa pojęcia nie są równym wyznacznikiem jakości.

Zawsze cena produktu miała znaczenie dla klienta finalnego, teraz gdy koszty wytworzenia produktu znacznie wzrosły względem połowy ubiegłego wieku poszukuje się sposobów na ich obniżenie. Jednym ze składników kosztowych produkcji jest koszt pracy ludzkich rąk. Wiemy że Chiny są krajem dość przeludnionym, każdy tam musi coś jeść by żyć, do tego system i mamy tanią siłę roboczą co daje też tańsze inne składniki takie jak transport, surowce, energia, itp., dlatego bardzo dużo światowych firm przenosi lub lokuje tam produkcję.

Chińskie to ja określam że produkt został wytworzony według chińskiej technologii, z chińskich materiałów, produkowany przez Chińczyków według chińskich norm.

To co wyprodukowano w Chinach nie zawsze można nazwać chińskim bo duże poważne firmy produkcję umieszczają w Chinach ale technologia pochodzi z "cywilizowanego" kraju, normy i nadzór technologiczny też jest z "cywilizowanego" kraju, często materiały dostarcza się z poza Chin lub specjalnie je produkuje pod zamówienie renomowanej firmy.

Jakość produktów chińskich prawie zawsze jest niska, jakość produktów firm pochodzenia spoza Chin ale tylko wyprodukowanych w Chinach w zasadzie nie odbiega jakością od produktów z Europy, USA czy Japonii.
Sam obsługuję maszyny które są wybitnie precyzyjne, są Japońską marką ale wyprodukowane na Tajwanie, jak wiemy Chiny Tajwan uważają za swoje terytorium.

Tak też należy rozróżniać opony, chińskie to marnej jakości a te tylko wyprodukowane w Chinach ale pod nadzorem renomowanego producenta niewiele lub wcale nie odbiegają jakością od tych opon wyprodukowanych poza Chinami.

VWFan

Tagi wątku: