Autor Wątek: WEBASTO - zużycie paliwa ?  (Przeczytany 26309 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
WEBASTO - zużycie paliwa ?
« dnia: 26 - Lutego - 2018 - 21:33:02 »
Nadeszła zima i czasem już stare kości czują chłód poranny(tym bardziej gdy się prawie 20 kilo sadła zgubiło).
W związku z tym że mam Webasto którego jeszcze nigdy nie używałem naszła mnie pewna konkluzja.
Czas działania wynosi 30 minut i w tym czasie wcina sobie paliwo.
Zastanawia mnie to dlatego że mam LPG i tankuję raz na ruski rok z pół baku a potem potrafi mi się rezerwa tydzień palić bo 3 km na benzynie jadę. Nie chciałbym mieć niespodzianki że zapomniałem zatankować wieczorem i rano będzie susza w baku.
Pytanie: Ile zużywa tego paliwa na cykl (30 minut).

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: WEBASTO - zużycie paliwa.
« Odpowiedź #1 dnia: 26 - Lutego - 2018 - 22:57:40 »
Chyba ciężko będzie uzyskać takie dane bez sprawdzenia tego samemu.
Proponuję zatankować benzyny po korek i odpalić owe webasto na 30 minut, następnie (o ile odpali) zatankować znowu na maksa i będziemy wszystko wiedzieć. Ja tak właśnie bym zrobił  ;)

Znalezione w necie, ale dotyczy ON:
Cytuj (zaznaczone)
Zużycie paliwa dogrzewacza nie przelicza się na przejechane km tylko na motogodziny pracy i D3WZ bierze około 0,4-0,5 l/h pracy a D5WZ około 0,6-0,7 l/h pracy

Nie wiem jakiej mocy masz piec, ale myślę że spalanie ON i PB w tym przypadku będą bardzo podobne.

Offline K9Darek

« Odpowiedź #2 dnia: 26 - Lutego - 2018 - 23:40:31 »
Tego też nie wiem bo w papierach tego nie ma.
Chodzi choćby o przybliżone zużycie. Kiedyś gdzieś wyczytałem że podczas postoju silnik zużywa średnio 0,8-1litr/godzinę.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #3 dnia: 27 - Lutego - 2018 - 06:37:11 »
Na stacji to by dobry ubaw mieli jakby przyjechał klient zatankować pół litra benzyny :D
Tak na poważnie to więcej jak 0,5 litra na cykl grzewczy raczej sprawny piec nie powinien wziąć ale oczywiście trzeba zabezpieczyć większą ilość żeby mieć pewność że paliwo będzie na pewno.

red@tapatalk

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #4 dnia: 27 - Lutego - 2018 - 11:37:09 »
Na stacji to by dobry ubaw mieli jakby przyjechał klient zatankować pół litra benzyny
No ja bym pojechał na stację z banieczką 5-litrową i nalał do niej, ale Ty jak chcesz możesz tankować po 0.5 L benzyny do baku :D

A tak na poważnie to jeśli się nie mylę, to program VCDs, posiada możliwość pomiaru chwilowego spalania paliwa na postoju i można za jego pomocą sprawdzić z dość dużą dokładnością ile auto spali na włączonym ogrzewaniu postojowym.

Na forum Tourana, ktoś już takie pomiary przeprowadzał: Ile pali Webasto dogrzwacz ogrzewanie postojowe

Offline red

• S7
« Odpowiedź #5 dnia: 27 - Lutego - 2018 - 12:01:01 »
A tak na poważnie to jeśli się nie mylę, to program VCDs, posiada możliwość pomiaru chwilowego spalania paliwa na postoju i można za jego pomocą sprawdzić z dość dużą dokładnością ile auto spali na włączonym ogrzewaniu postojowym.
Pomysł byłby pewnie super ale jest pewne ale...
Komputer nie mierzy ilości przepływąjacego paliwa ale zlicza dawki paliwa na suw w poszczególnych cylindrach.
Serwisówka określa dla pieca B5W dawkę od 12,1 do 10,9cm3 na 90 sekund. Z tego wychodzi że na maksymalnych obrotach piec powinien w ciągu godziny zużyć maksymalnie 484cm3 benzyny co w przeliczeniu na litry daje 0,484 litra na godzinę. Oczywiście to maksymalne teoretyczne spalanie policzone na podstawie maksymalnej dawki paliwa jaką powinno się ustawić dla tego pieca.
Rzeczywiste zużycie paliwa powinno być nawet trochę niższe z uwagi na fakt że piec nie chodzi cały czas na najwyższych obrotach a ten model ma do dyspozycji 2 prędkości dmuchawy co de facto wpływa na mniejszą częstotliwość dawkowania paliwa.
Mam nadzieję że teraz będzie wiadomo ile spali ten piec.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #6 dnia: 27 - Lutego - 2018 - 12:40:04 »
Niestety dalej nie wiadomo, bo autor tematu nie zechciał podzielić się wiedzą - jaki piec posiada w swoim aucie. A spalanie paliwa w piecu zasilanym benzyną może być zdecydowanie inne niż w takim zasilanym olejem napędowym.

Bez podania posiadanego modelu pieca i sprawdzeniu czy w ogóle jest sprawny, nasza dyskusja staje się jałowa i niewiele wnosi do zapytania które zadał autor wątku. Nie mniej jednak warto ją prowadzić.

Spalanie paliwa w piecyku dogrzewającym auto, jest w największej mierze uzależnione od panujących warunków pogodowych.
Przy temperaturze zewnętrznej -10st Celsjusza, zużycie benzyny będzie na pewno większe, niż przy 0st czy +5st, bo ta różnica wychodzi z zapotrzebowania mocy, która jest potrzebna do ogrzania określonej ilości cieczy. Wystarczy sobie zrobić prosty teścik i samemu sprawdzić np. za pomocą prostej turystycznej kuchenki gazowej - zagotować 1L wody w czajniku w temp. +5 st i taki sam test spróbować zrobić przy temp. -10st. Różnica czasu potrzebnego do zagotowania się wody, odpowie nam czy przy niższej temp. zużycie paliwa będzie większe czy nie.

Na tą chwilę bez żadnego wiarygodnego testu spalania, można co najwyżej w teorii przyjąć, że taki benzynowy piec spali od 0,5L do 1L benzyny na 1h pracy, w zależności od panujących warunków pogodowych.

Znalazłem ciekawy opis, zakupu używanego piecyka Webasto Thermo Top T BW 50 i próby jego uruchomienia: https://szalat.wordpress.com/2013/12/03/webasto-thermo-top-t-bw-50-benzynowe/

Dodano:  27 - Lutego - 2018  -  13:00:43
Właśnie wpadłem na pomysł jak przyprowadzić taki test spalania dogrzewacza, w warunkach domowych i we własnym zakresie :D
Przy następnym tankowaniu mojego Sharana "po korek", wleję do bańki 5-Litrowej dodatkowe paliwo. Po przyjeździe do domu, ponownie doleję ON "po korek" i na 1-godzinę uruchomię ogrzewanie postojowe. Po godzinie pracy, wystarczy odpowiednią miarką uzupełnić brakujące paliwo i dostaniemy odpowiedź ile paliwa ON, spala piecyk D3WZ przez jedną motogodzinę w określonej temperaturze  ;)

Offline red

• S7
« Odpowiedź #7 dnia: 27 - Lutego - 2018 - 13:25:18 »
Niestety dalej nie wiadomo, bo autor tematu nie zechciał podzielić się wiedzą - jaki piec posiada w swoim aucie. A spalanie paliwa w piecu zasilanym benzyną może być zdecydowanie inne niż w takim zasilanym olejem napędowym
Jako że takiej wiedzy nie posiadamy jako podstawę swoich wyliczeń wziąłem piec eberspacher hydronic B(benzyna)5W czyli taki jak mógł się w tym samochodzie znaleźć fabrycznie. Być może samochód został doposażony w piec np. webasto thermo top bw50 ale moc grzewcza jest praktycznie taka sama jak w hydronicu przez co i dawka paliwa powinna być bardzo podobna.
W dziale download jest serwisówka do eberspachera - można z niej sporo się dowiedzieć  :)

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #8 dnia: 27 - Lutego - 2018 - 14:55:24 »
Pomysł całkiem nie zły lecz za względu na niewielkie spalanie piecyka warto to zrobić następnego dnia by wyeliminować różnice ze względu na rozszerzalność cieczy zimny silnik (płyn chłodzący ) i podczas testu należy zwrócić uwagę by przez przypadek nie zabujać zbyt mocno autem (podczas włączania piecyka ) co może spowodować dodatkowe odpowietrzenie zbiornika i przekłamać wynik znacznie go zawyżając .
Nie raz pewnie ktoś widział jak właściciel auta buja nim przy dystrybutorze by upchać dodatkowe kilka litrów .
W moim wypadku przechylając auto o około 10 cm jestem w stanie dolać około 4-5 litrów mimo że mam pod korek (jak mu się " beknie")A w wypadku tak precyzyjnego testu mogłoby mocno zaskoczyć .

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #9 dnia: 27 - Lutego - 2018 - 16:47:01 »
Nigdy nie bujam autem przy tankowaniu bo to nic nie daje, a od zatankowania po korek mam odpowietrznik we wlewie paliwa Sharana.
Jak nie wiesz co to jest odpowietrznik, to proponuję przeczytać temat, jak tankować auto po korek z pomocą odpowietrznika >>> http://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,1596.0.html

PS. Nikt Cię @Gulasz nie wywoływał do tablicy, więc daruj sobie wszelkie OFF-TOPY.

Offline K9Darek

« Odpowiedź #10 dnia: 27 - Lutego - 2018 - 19:00:27 »
Nie raz pewnie ktoś widział jak właściciel auta buja nim przy dystrybutorze by upchać dodatkowe kilka litrów .
W moim wypadku przechylając auto o około 10 cm jestem w stanie dolać około 4-5 litrów mimo że mam pod korek (jak mu się " beknie")A w wypadku tak precyzyjnego testu mogłoby mocno zaskoczyć .
Odpada. Tankuję zawsze na tej samej stacji i na tym samym stanowisku.

Niestety dalej nie wiadomo, bo autor tematu nie zechciał podzielić się wiedzą - jaki piec posiada w swoim aucie.
Nie "nie zechciał" tylko napisałem że nie wiem i nawet w papierach nie mam tego napisane. Nawet tych z odczytu VIN'u.

Nastawiłem na rano piecyk, zobaczymy CZY i JAK zadziała.

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #11 dnia: 03 - Marca - 2018 - 23:39:20 »
Zastanawia mnie to dlatego że mam LPG i tankuję raz na ruski rok z pół baku a potem potrafi mi się rezerwa tydzień palić bo 3 km na benzynie jadę. Nie chciałbym mieć niespodzianki że zapomniałem zatankować wieczorem i rano będzie susza w baku.
Pytanie: Ile zużywa tego paliwa na cykl (30 minut).

Mogą wystapić różne czynniki które powodują znikanie paliwa (benzyny) w Twoim aucie.
-Zawsze na LPG nie jeździsz ponieważ do odpalenia potrzebujesz benzyny np. zimą. Auto odpalasz na benzynie i jest zimne a wiec ma większe spalanie na co większość nie zwraca uwagi.
-Jesli masz fabrycznie montowane ogrzewanie dodatkowe to nie ma obawy ze auto nie odpali z braku paliwa. Zasilanie pieca odłaczy się wcześniej bys mógł spokojnie dojechać na resztce paliwa do stacji paliwowej by zatankować auto.
-Jeśli chodzi o zużycie ilości paliwa przez ogrzewanie dodatkowe to może z tym być różnie. Możemy wyliczyć sobie ile nam spali podłączając do pieca paliwo z naczynka z miarką. Oczywiście zależy to od warunków klimatycznych i innych czynników np zimne auto ,cieple auto. Średnio powinno wystarczyć na 12 godzin pracy pieca 5 litry benzyny.

Offline K9Darek

« Odpowiedź #12 dnia: 04 - Marca - 2018 - 00:28:33 »
Niestety się nie włączył. Możliwe jednak że źle nastawiłem. Spróbuję ponownie na poniedziałkowy poranek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #13 dnia: 09 - Marca - 2018 - 19:45:58 »
Autor nie kontynuuje tematu, więc wykorzystałem wczorajszą noc i przeprowadziłem test spalania mojego pieca D3WZ.

Zużycie paliwa dogrzewacza nie przelicza się na przejechane km tylko na motogodziny pracy i D3WZ bierze około 0,4-0,5 l/h pracy a D5WZ około 0,6-0,7 l/h pracy
Niestety wynik mojego testu, nie potwierdza wcale informacji znalezionej w necie.

Test:
1. Po przyjeździe do domu z zatankowanym bakiem po korek, dolałem ponownie paliwa na full z użyciem odpowietrznika.
2. Wcześniej przygotowałem sobie, odpowiednią 1-litrową miarkę aby móc z dokładnością do 50 ml sprawdzić ile doleję do baku.
3. Przy temperaturze zewnętrznej 0st Celsjusza, o godzinie 00.25 uruchomiłem ogrzewanie postojowe. Przed uruchomieniem ogrzewania auto stało co najmniej 4.5 godziny i było raczej zimne, co zresztą pokazuje poniższy screen z pomiaru temperatury wnętrza auta pod fotelem kierowcy.

4. Po dokładnie 60 minutach wyłączyłem ogrzewanie postojowe i sprawdziłem ponownie temperaturę wnętrza:

5. Rano przygotowaną wcześnie miarką, dolałem paliwa i weszło dokładnie tyle ile sobie odmierzyłem - 1-litr ON.

Wynik testu spalania:
- piec D3WZ przerobiony na ogrzewanie postojowe - spalił przez jedną godzinę pracy przy temp. zewnętrznej 0st Celsjusza - 1-litr ON.

Wnioski:
Piec D3WZ jest przeznaczony do wspomagania ogrzewania w samochodach typu SGA i przy znamionowej mocy ciplnej 3000 W nie jest w stanie tak dobrze zagrzać wnętrza dość dużego Vana, jak zrobiłby to, typowy postojowy piec D5WZ o mocy 5000 W.

Test jest prosty i łatwy do przeprowadzenia, każdy kto posiada sprawne ogrzewanie postojowe, może go przeprowadzić pod domem i porównać wyniki z moimi  ;)

Offline Stefano

• clubmen
  • VW: Sharan I 1FL
  • Rej: RST
Odp: [Sharan] WEBASTO - zużycie paliwa ?
« Odpowiedź #14 dnia: 08 - Marca - 2019 - 19:09:31 »
Nie idę na ten 1 litr, piec D3WZ diesel pali max 0,4 l na godz, sprawdziłem  to wielokrotnie na stole diagnostycznym.  Tankowałeś cieplejsze paliwo ze zbiornika pod ziemią, mogło mieć np. + 10 st, kiedy dolewałeś już rano, paliwo w zbiorniku miało niższa temperaturę, więc 'skuliło' ci się pewnie z pól literka.... :o
Tak już na poważnie, dla poparcia, mogę nakręcic filmik z moich pomiarów.
SERWIS-NAPRAWA: dogrzewacze i ogrzewania postojowe, Webasto i Eberspacher.
Potrzebujesz pomocy - zadzwoń!

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
Odp: [Sharan] WEBASTO - zużycie paliwa ?
« Odpowiedź #15 dnia: 08 - Marca - 2019 - 19:19:35 »
Tak już na poważnie, dla poparcia, mogę nakręcic filmik z moich pomiarów.
Bardzo chętnie obejrzę i zweryfikuję swoją wiedzę w tym temacie  ;)

Tagi wątku: webasto