Autor Wątek: PRZEDNIA SZYBA - oryginał czy podróbka?  (Przeczytany 3434 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cyba

• :: TrendLine
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: BVK
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
PRZEDNIA SZYBA - oryginał czy podróbka?
« dnia: 13 - Lutego - 2018 - 20:31:57 »
Hej, mam do Was pytanie o przednią szybę w szaranie. W moim ma takie oznaczenie jak na zdjęciu i różni się od pozostałych szyb (bocznych oraz tylnych). To jest oryginał, wykonany przez innego podwykonawcę dla VW czy podróba?. Przy okazji wyjaśnienie - zgłosiłem szkodę w sprawie klejenia przedniej szyby (bez utraty zniżek) ponieważ mam dwa odpryski. Problem polega na tym, iż ta firma współpracująca z ubezpieczycielem chce za wszelką ceną wymienić mi te szybę na nową. Myślę, że chodzi im o większy zarobek. Argumentują, iż i tak mam chinola z przodu i nic nie stracę. Sprawdzicie, jakie oznaczenia macie w swoich Sharanach?

Foto w załączniku ;)

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
Odp: Szyba przednia - oryginał czy podróbka?
« Odpowiedź #1 dnia: 13 - Lutego - 2018 - 21:31:52 »
O ile się nie mylę to mam wszystkie szyby tego samego producenta, zarówno przednia jak i tylna, i chyba własnie tak powinno być. Jutro dla pewności sprawdzę.
Nie czepiam się oryginalności przedniej szyby. Sam dawałem do wymiany za darmo w ramach Teilcasco bo były pajączki i dziury.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #2 dnia: 13 - Lutego - 2018 - 22:01:52 »
Szyba ze zdjęcia nie jest oryginalna - to jest zamiennik.
Oryginalnie wszystkie szyby w SGA mają logo AE czyli fabryki AutoEuropa gdzie wszystkie powstały.
W sytuacji gdzie firma na swój koszt ma wymienić tą szybę to raczej ciężko będzie dostać coś innego lepszego - jeżeli koniecznie musisz mieć coś z wyższej półki można spróbować wynegocjować że z dopłatą z Twojej strony założą coś lepszego lub nawet oryginał.
Nie bardzo rozumiem potrzebę posiadania oryginalnej szyby - jak samochód ma 10 lat (najmłodsze SGA mają w tej chwili 8 lat) moim zdaniem nie ma to specjalnego znaczenia czy szyba jest tej z takim czy innym logo.
Inna sprawa gdy szyba jest ogrzewana - wtedy powinna być dobrej jakości żeby nie było że za miesiąc połowa nie grzeje a za pół roku cała

Offline cyba

« Odpowiedź #3 dnia: 13 - Lutego - 2018 - 22:58:16 »
Dzięki za odpowiedzi. To teraz, jak to wygląda z mojej strony: 1. Myślałem, że mam oryginał - dlatego chciałem przy nim pozostać bo wydaje mi się, że lepiej jest mieć naprawiane ori. Druga sprawa to sama procedura wymiany - nie znam zakładu (narzuca mi go ubezpieczyciel), nie wiem jak robią, czy nie poniszczą mi lakieru podczas wycinania obecnej szyby itp. - dlatego też rozważam cały czas jednak naprawę tego, co mam. Proponują Pilkingtona. A Wy - jaką podjęlibyście decyzję?

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #4 dnia: 14 - Lutego - 2018 - 08:17:52 »
Piklington raczej jest ok - ja bym się chyba zgodził.
Co do procedury montażu to umowę z firmą ubezpieczeniową może podpisać warsztat spełniający pewne wymogi i na pewno będzie to zakład ubezpieczony - w razie jakby zostało coś podrapane to musi być naprawione a że to firma ubezpieczeniowa pokrywa to nie powinno być problemu.

red@tapatalk

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #5 dnia: 16 - Lutego - 2018 - 21:16:30 »
Ja mam 2-rok ogrzewaną szybę z NordGlass i jest OKey  ;)

Offline kalamb

• VW: Sharan I 1FL
  • Wersja: Family
  • Kod: AUY
  • Rej: KR
« Odpowiedź #6 dnia: 16 - Lutego - 2018 - 21:29:44 »
Tak wygląda oryginał. Jeśli masz zamiennik to raczej trudno uzyskać od ubezpieczyciela ori.

Offline cyba

« Odpowiedź #7 dnia: 17 - Lutego - 2018 - 09:27:58 »
Dzięki za odp. - to chyba jednak skuszę się na wymianę skoro i tak mam podróbę obecnie ;-). Mam tylko nadzieję, że nie spartolą mi czegoś podczas tej operacji (to najbardziej obawiam się).

Tagi wątku: