Autor Wątek: SKRZYNIA BIEGÓW MANUAL - różne problemy  (Przeczytany 5117 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pszczolka_ona

• :: StartLine
  • VW: Caddy III
  • Silnik: 2.0 SDI
  • Napęd: FWD
SKRZYNIA BIEGÓW MANUAL - różne problemy
« dnia: 12 - Lutego - 2018 - 11:48:51 »
Witajcie. Mamy awarie.
Padla skrzynia biegow w Caddy 2.0 SDI typ HFN. Czy mozna jalas inna skrzynie zamontowac zamiast tej?
Ceny sa porazajace. My mieszkamy w DE i tu mechanik wycenil prace na 2000 euro a auto warte 3000 Euro. Znajomy mechanik polak mowi ze moglby wymienic skrzynie tylko te HFN na allegro sa po ponad 3 tys zl. Czy mozna wsadzic inna o innym oznaczniku?
Mechanik wlasnie nie wiedzial jala i kazal pisac na forum. A ja tylko kobieta jestem i nie znam sie ;)
Za hejt podziekuje.
Pozdrawiam

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: 2.0 SDI - Skrzynia biegów HFN (manual)
« Odpowiedź #1 dnia: 12 - Lutego - 2018 - 12:59:56 »
Cześć, proszę podać rocznik auta i kod silnika, nr VIN auta tez byłby pomocny. Do tego warto byłoby napisać co "padło" w twojej skrzyni i jakie są objawy. Ciężko komuś pomoc jak ma się szczątkowe informacje  ;) 

Pierwsza z brzegu aukcja  za 1600 zł (przy oddaniu swojej starej skrzyni), więc nie jest tak tragicznie.
A o hejt nie musisz się martwić - na VCP w pełni kontrolujemy tego typu sytuacje ;)

PS. Mam znajomego kolegę mechanika, który czasami bierze z polski części i jeździ naprawiać auta do DE.
Wymiany skrzyń biegów "ogania" bez problemów, ale jest zima i to może być problem za granicą bez warsztatu.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
« Odpowiedź #2 dnia: 12 - Lutego - 2018 - 13:08:39 »
Do kompletu warto napisać miejscowość (może przy okazji ktoś podrzucić ci ją z polski lub nawet wymienić za mniejszą kasę ).
Wygląda na to że szykuje mi się wyjazd w przyszłym tygodniu (Hagen ) i jeśli miejscówkę masz gdzieś po drodze to bez problemu mogę podrzucić .Mam też dojście do używanych części za rozsądną kwotę by zacząć coś szukać/myśleć by pomóc potrzebne jest więcej info .

Offline pszczolka_ona

« Odpowiedź #3 dnia: 13 - Lutego - 2018 - 18:06:37 »
Miasto: Emstek
Auto: vw Caddy 2.0sdi
Rocznik 2005
Vin: wv1zzz2kz5x036443
Podczas jazdy po wbiciu 5 cos walnelo. Auto stracilo moc i nie chca od tego czasu wchodzi biegi. Wchodza ale ciezko i noe wszystkie. Czasami na wstecznym jedzie do przodu, chociaz pala sie swoatla ze wsteczny wlaczony, na luzoe tez ruszal do przodu. Ostatnio po godzinie od odpalenia auta zaczely wszystkie biegi normalnie dzialac.
Dodatkowo podczas jazdy przy zmianie biegow slyszac jakby grzechoczenie.
I nie wiem czy to wazne, ale stalo.sie to dopiero jal temperatura spadla do minus 7. Wczesniej bylo wszystko ok.

Dodano:  13 - Lutego - 2018  -  18:07:56
Jezeli chodzi o warsztat to nie byloby problemu o kabal i warsztat bo znajomy ma warsztat dla tirow. Tylko mechanika brak;(

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #4 dnia: 13 - Lutego - 2018 - 19:31:02 »
Trochę całkiem nie po drodze mojej planowanej trasy .Zerknę jutro za skrzynią i wieczorem dam znać .Jak będą mieli to ją zarezerwuję i dam znać .

Offline pszczolka_ona

« Odpowiedź #5 dnia: 13 - Lutego - 2018 - 19:44:34 »
Dziekuje

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #6 dnia: 14 - Lutego - 2018 - 15:40:24 »
Miałem luźniejszy dzień i polatałem za skrzynią .Skrzynia o kodzie JJS,FZU,HFN padają jak muchy i to jest powodem cen jakie za nie krzyczą .Namierzyłem jedną po wozie który spłonął niestety płomyczki jak i temperatura jej nie ominęły .Jednym słowem trup nadający się ewentualnie na części a i tak za nią krzyczeli 1000 zł .Można by się pobawić i z dwóch zrobić jedną lecz odległość jak i czas wyklucza taką ewentualność .Podszedłem to tematu trochę inaczej za rozsądną kwotę (tak mi się wydaje )zakupiłem cały komplet który powinien umożliwić wskrzeszenie caddy .Jeśli pomysł nie przypadnie do gustu nie ma problemu znajdzie się chętny na całość lub poszczególne części więc nie ma konieczności brać tego na siłę (stratny nie będę) .

By było wiadomo jakiej firmy machnąłem dodatkową fotkę .   

Do kompletu rozrusznik .

No i naturalnie to by był komplecik .

Według mnie po zamontowaniu takiego kompletu caddy powinien żyć .I jest to jakaś alternatywa.Przydałaby się fotka skrzyni która obecnie siedzi w wozie by można zastosować odpowiednią łapę pod poduszkę skrzyni biegów (lub przełożyć tą co jest obecnie w wozie ) jak i przeciwwagę wybieraka (ta jest wysoka i może haczyć o filtr powietrza/rurę dolotu ,ale można też przełożyć z tej skrzyni co jest obecnie w wozie  ).Całość widocznych klamotów na fotkach kosztowała mnie 300 zł .
Czy szukamy dalej orginału o oznaczeniu HFN czy przygotować ten komplet do drogi ?

Offline woltan

• Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: BSU
  • Rej: NE
zmiana skrzyni na dłuższą
« Odpowiedź #7 dnia: 24 - Grudnia - 2019 - 23:38:29 »
Witam

Chciałbym wymienić skrzynie w caddy (obecnie slinik bsu skrzynia 5 biegów jcy). Interesuje mnie dłuższa skrzynia. Obecnie przy 120 km/h mam 3000 obr/min, jazda autostradą jest męcząca. Czy ktoś może ma informację jaką skrzynię mogę wstawić żeby nie trzeba było nic przerabiać, z tego co wygrzebałem w necie to tylko tyle że 5 biegowe będą pasowały, ale potrzebuję konkretnej informacji jakie kody skrzyni będą pasowały na pewno, może ktoś z was ma taką wiedzę. Po wyminie skrzyni zrobię program wiec nie będzie problemu z tym że auto na dłuższej skrzyni nie będzie jechało. Dziękuję za pomoc.

Tagi wątku: