Autor Wątek: SWAP - 2.8 V6 na 1.9 TDI - problemy  (Przeczytany 7392 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PawełOLS

• :: TrendLine
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AWX
  • Napęd: FWD
  • Rej: NO
SWAP - 2.8 V6 na 1.9 TDI - problemy
« dnia: 08 - Grudnia - 2014 - 12:31:44 »
Witam.
Jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem auta, które ma bardzo bogatą historię i kilka problemów w związku z tym.
Ogólnie jest to Passat buda z 98 roku z silnikiem 1.9 tdi AWX 131km (czyli polift jak się domyślam) dodatkowo 4motion.
O historii auta nie będę pisał dokładnie, powiem tyle, ze kiedyś to była benzyna 2.8 ;] przynajmniej takie przeguby pasują.

Poprzedni właściciel wymienił zegary na poliftowe. I niby wszystko się zgadza, zegarki od diesla komputer pokazuje spalanie zasię itd ale przy uruchamianiu auta nie świeci mi się kontrolka grzania świec żarowych. Auto pali od strzała czy to ciepłe czy zimne ale chciałbym to naprawić.
Po drugie owe zegary lubią się zresetować. W czasie jazdy (i często na postoju) wskazówki obrotomierza i prędkościomierza lubią sobie opaść i podnieść się z powrotem od tak jak gdyby nigdy nic. Jednocześnie resetuje się licznik km dziennych. Komputer się nie resetuje sam.
Po trzecie w aucie niby jest manetka od tempomatu, jak ją przełączam to pojawia się kontrolka na zegarach a poza tym dzieje się niestety nic. Też chciałbym się tym zająć
Po czwarte mam problem z podnoszeniem szyb. Po kilku chwilach jak jadę nie mogę nic z szybami zrobić. Jak odpalę na nowo to jest git.

To tak na chwilę obecną wszystko na razie, będę bardzo wdzięczny za pomoc i bardzo chętnie się odwdzięczę  :)

Pozdrawiam

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
Odp: SWAP - 2.8 V6 na 1.9 TDI - problemy
« Odpowiedź #1 dnia: 08 - Grudnia - 2014 - 12:39:47 »
Witaj
W zasadzie jeżeli jest to 4Motion to przeguby mogą być większe niz w przednionapędówce. Co do problemow z zegarami to sprawdzałeś VAGiem? VAG i do roboty.  Jak nie to prawdopodobnie w okablowaniu masz jakieś braki.
Jak sam nie do końca ogarniasz temat to oddaj auto do jakiegoś kumatego elektyka.

Offline PawełOLS

« Odpowiedź #2 dnia: 08 - Grudnia - 2014 - 12:47:04 »
VAG nic nie pokazuje :D zamówiłem właśnie złącze OBD i pobawię się z tym w czasie jazdy i popatrzę. Byłem u kilku elektryków, sam jestem elektrykiem, tylko nie samochodowym i nikt nic nie wymyślił. ;)

Offline przemo

• Clubowicz
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Rej: LRY
« Odpowiedź #3 dnia: 08 - Grudnia - 2014 - 23:02:14 »
Co do liczników to jeśli masz taką możliwość to podmień na takie jakie były przewidziane do twojego modelu i wersji silnikowej i wtedy okaże się, czy problem jest z zegarami czy trzeba szukać głębiej.
Co do tempomatu to może być coś nie tak z manetką lub okablowaniem....
A co do szyb to ciężko mi pomóc bo mam to samo tylko, że u mnie nie pomaga niestety zgaszenie auta...

Offline PawełOLS

« Odpowiedź #4 dnia: 09 - Grudnia - 2014 - 00:09:44 »
Podmienić liczniki...  tylko na jakie? Sugerować się przedliftową budą? czy poliftowym silnikiem ? :D Z szybami popróbuję powalczyć na zasadzie wymiany modułu komfortu. Mam w sumie trzy. I tylko jeden z nich wymaga programowania ( po otwarciu drzwi włączają się awaryjne, nie działa centralny z pilota itd itp.) jak tylko dojdzie do mnie obd będę działał w temacie i dam znać co i jak. Ewentualnie chętnie podłubię w towarzystwie (niekoniecznie w swoim aucie) a że jakiś skromny garaż mam, spore podwórko to jak ktoś coś... zapraszam :D i kawałek kanału się znajdzie :)

Dodano:  09 - Grudnia - 2014  -  00:22:24
Sorry za post pod postem, ale drugi raz mam już napisać i zapominam.
Odnośnie tego, że to auto było benzynką. Otóż świadczy o tym po pierwsze... skrzynia biegów,(będzie na sprzedarz/oddanie lada dzień) która była zespolona z silnikiem (dieslem) a miała charakterystykę typowo benzynową. Po drugie podwójny wydech montowany w wersjach V/VR 6 także tego... jak tylko skończę prace nad wymianą skrzyni porobię kilka fotek i wrzucę się pochwalić co i jak i wgl.

Offline red

• S7
« Odpowiedź #5 dnia: 18 - Grudnia - 2014 - 22:52:52 »
Najmądrzejszym rozwiązaniem będzie odczytanie danych z wlepki w bagażniku - tam oprócz numeru VIN masz jeszcze kod silnika, kody wyposażenia, kod lakieru (tu akurat nieistotny) i jak wszystko rozkodujesz to będziesz wiedział co w Twoim aucie było fabrycznie i będziesz miał rozeznanie co ktoś do niego włożył lub ewentualnie wyjął.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #6 dnia: 20 - Grudnia - 2014 - 09:49:05 »
Jeżeli wlepa w bagażniku jest zniszczona i nie można z niej odczytać wszystkiego, to zostaje ci wizyta w serwisie: VAG.
W każdym ASO VAG na prośbę udokumentowanego właściciela pojazdu, powinni bez problemu udostępnić wszystkie dane zawarte w bazie danych grupy VAG.
Jest tylko mały minusik: nie chcą lub nie mogą tego drukować ani wrzucić danych na żaden nośnik.

Offline PawełOLS

« Odpowiedź #7 dnia: 23 - Grudnia - 2014 - 08:40:10 »
Potwierdzone dane. Mój bolid był kiedyś benzyną, siedział tam dokładnie 2.8 VR6 oczywiście w wersji 4motion. Z poprzednim właścicielem nie mam kontaktu... A chciałbym się dowiedzieć co to się z nim stało, bo auto nie ma oznak żadnych stłuczek, przygód czy czegoś w tym stylu.

Muszę pogratulować mechanikowi, który to poskładał... diesel ze skrzynią od benzyny :D W każdym razie kilka dni temu wymieniłem skrzynkę na 6-biegową z Golfa :) okazało się, że skrzynie diesle są nieco dłuższe i mam za długi wał w stosunku do tylnego mostu. Trzeba było albo wymienić tylny most, albo... skracać wał. Poszedłem na to drugie rozwiązanie i jak na razie w ciągu 3 dni zrobiłem ponad 2000 km i wszystko śmiga. Jeszcze tylko wspomnianą elektrykę zrobić do końca i auto będzie nieśmiertelne ;) (silnik już też remontowałem :P )

Offline red

• S7
« Odpowiedź #8 dnia: 23 - Grudnia - 2014 - 09:26:53 »
W passacie b5 to nie było vr6 tylko v6 i nie wiem jak Ci podeszła skrzynia biegów z golfa bo golf ma zabudowę poprzeczną a passat b5 wzdłużną.
W passacie masz też quattro z audi czyli torsena a 4Motion to tylko nazwa handlowa napędu na 4 koła w stajni VW.
Zrób jakiś dokładniejszy opis i zdjęcia bo ciekawi mnie jak to wszystko wygląda.

Offline PawełOLS

« Odpowiedź #9 dnia: 23 - Grudnia - 2014 - 09:49:11 »
Sprzedający upierał się, że ta skrzynka w golfie siedziała, więc i tak podaję, może tak było w jakimś czteropędzie.
Z silnikiem to mój błąd, myślałem, że nie było tam klasycznego V a w ASO faktycznie mi mówili o V6 nie VR6.
Uznałem po prostu, że to się stosuje zamiennie, biję się w pierś więcej się to nie powtórzy.
Ze zdjęciami może być trochę problemu, bo mam kanał zajęty gdyż zabrałem się za remont Żuka ;] a w kolejce jeszcze Golf II GTI czeka...

Tagi wątku: