Autor Wątek: Opcje "Bezpieczeństwo"  (Przeczytany 6488 razy)

Offline sparrow

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: DW
Opcje "Bezpieczeństwo"
« dnia: 31 - Styczeń - 2018 - 13:04:33 »
Jak zapatrujecie się na opcje bezpieczeństwa z konfiguratora:
- Aktywny system ochrony pasażerów Pre-Crash - 590pln
- Boczne poduszki dla zewnętrznych siedzeń z tyłu - 1360pln
- System kontroli ciśnienia w oponach - 750pln

Salon odradził mi dodatkowe poduszki z tyłu z racji dziecka (4 lata) i fotelika.

Podobnie było z dodatkowymi czujnikami ciśnienia pokazującymi wartość,
a nie tylko spadek - ponoć często są z nimi problemy i generują koszty przy
drugim komplecie kół - 1600pln/kpl. 4 czujników.

Pre-crash to extra 590pln, więc chyba w tym przypadku nie ma na co narzekać.

Offline davep

• Kod: CZPA
  • Rej: WGR
Odp: [Tiguan II] Opcje "Bezpieczeństwo"
« Odpowiedź #1 dnia: 31 - Styczeń - 2018 - 13:38:23 »
Witam,
ja odpuściłem wszystkie 3.
Pre-Crash, domyka okna i (nie jestem pewien) napina pasy przednich foteli (?). Napinacze pasów w przypadku wypadku z przodu masz i bez tego. Nie wiem czy warto.
Boczne jaśki z tyłu, też mi odradzono, ale później gdzieś słyszałem że w tej opcji zawierają się też napinacze dla tylnych bocznych psażerów. Jeśli tak jest, żałuję że nie wziąłem.
Czujniki, nie brałem i nie miałem kłopotów i kosztów przy zmianiu kół lato/zima. Przy małym gwoździu i spadku do 1.8bar system wykrywa spadek bez problemu. Niestety sprawdzone na nowej zimówce.

pozdrawiam

Podziękował: sparrow

Offline Maciek05

• Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 150 KM
  • Rej: WPI
« Odpowiedź #2 dnia: 31 - Styczeń - 2018 - 13:39:10 »
- Aktywny system ochrony pasażerów Pre-Crash
Mam i wydaje mi się że to dobry wybór. W Passacie, zdaje się, jest w standardzie. Niby wiele on nie wnosi ale w razie (odpukać) wypadku masz poczucie że zrobiłeś co mogłeś aby ochronić rodzinę przed skutkami.

- Boczne poduszki dla zewnętrznych siedzeń z tyłu
Moje dzieci już wyrosły z zabudowanych fotelików, więc bez wahania wziąłem, przyświecała temu filozofia jak wyżej (dzieciaki jeżdżą z tyłu).

- System kontroli ciśnienia w oponach
Pojęcia nie mam, nawet nie rozważałem. Po tym co piszesz - słusznie :) Mam ten standardowy system kontroli z zapamiętywaniem, ale nie wiem na ile to faktycznie działa.

Offline TMP

• :: ComfortLine
  • Wersja: Highline
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
« Odpowiedź #3 dnia: 31 - Styczeń - 2018 - 13:51:43 »
Pre-crash - moim zdaniem warto, cena jest dość umiarkowana w kontekście wartości całego samochodu i obejmuje nie tylko oprogramowanie, ale też inny rodzaj napinaczy/zwijaczy pasów.

Boczne poduszki - wg instrukcji fotelik nie jest problemem, ale oczywiście nie powinno się trzymać żadnych przedmiotów w strefie otwarcia poduszki (która nie jest też jakoś szczególnie duża). Tu już każdy powinien ocenić czy jest to możliwe do zrealizowania z własnym pasażerem podróżującym z tyłu...

TPMS - dyskusja odbywała się w tym temacie: http://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,2989.0.html. Osobiście zostałem przy systemie standardowym.

Offline sparrow

« Odpowiedź #4 dnia: 31 - Styczeń - 2018 - 14:57:51 »
Auto już zamówione, ale jest jeszcze trochę czasu na ewentualne modyfikacje wyposażenia.

Po przeczytaniu waszych postów wiem że czujniki sobie daruje, pre-crash biorę bankowo.

Zastanawiam się tylko nad poduszkami. Niby nigdy za wiele elementów odpowiadających
za bezpieczeństwo, ale sprzedawca zasugerował że nie ma takiej potrzeby, auto jest wyżej
zawieszone i ewentualne uderzania boczne przejmie w dużej mierze próg, a fotelik przy wystrzale
poduszki (boczna, dolna) może się przesunąć i wyrządzić więcej szkody niż pożytku i jest zbędna
wg. jego opinii oczywiście.

Offline buliking

Odp: [Tiguan II] Opcje \"Bezpieczeństwo\"
« Odpowiedź #5 dnia: 31 - Styczeń - 2018 - 15:05:07 »
coraz więcej aut jest wyżej zawieszonych na naszych drogach więc ten argument już jest nie na czasie. Ja akurat mam jedno dziecko, ktore z fotelika juz wyroslo i na podstawce jest praktycznie wzrostu osoby doroslej. Drugie za ok 2 lata tez na podstawke sie przesiadzie.

Dodano:  31 - Styczeń - 2018  -  15:14:20
- System kontroli ciśnienia w oponach - 750pln
w dwóch poprzednich autach miałem standardowy system, który informował tylko o spadku cisnienia i dla mnie to w zupelnosci wystarczajaca opcja.

Offline arekp

• Moc: ?? KM
« Odpowiedź #6 dnia: 31 - Styczeń - 2018 - 16:19:47 »
- Boczne poduszki dla zewnętrznych siedzeń z tyłu - 1360pln

Pozostałych dwóch opcji nie rozważałem, więc odniosę się tylko do tej.

Oczywiscie, dziecko w foteliku, wpiątym do ISOFIX, jadące tyłem jeśli małe lub przodem jeśli większe ... jest teoretycznie bezpieczne.

A co z pasażerem po drugiej stronie kanapy? A co jeśli tego dnia będziesz jechać bez dziecka i fotelika, a na miejscu będzie siedzieć ktoś z Twoich bliskich?

Do tego, jak już wspomniano, przy poduchach z tyłu, pasy mają pirotechniczne napinacze - bo muszą mieć.

Jeśli sprzedawca wypowiada się o bezpieczeństwie, przesuwającym się od poduchy foteliku itp. to niech położy na stół papiery biegłego w zakresie bezpieczeństwa ruchu drogowego.

EDIT:

PS przy PreCrash pasy mają mechanizm "dociągania". Miałem okazję przekonać się jak to działa przy przejażdżce w bardzo mocnym BMW, kiedy po porządnym wciśnięciu gazu mechanizm dociągał pasy dla bezpieczeństwa już w trakcie przyśpieszania, a nie w przypadku dedukcji ryzyka.

PS2 Tu jeszcze NCAP, dla lepszego wyobrażenia sobie co się dzieje w aucie podczas kontrolowanego wypadku

https://www.youtube.com/embed/YaQQ_d3901Y?rel=0

Offline WuWojtas

• Silnik: 2.0 TDI
  • Rej: FZ
« Odpowiedź #7 dnia: 31 - Styczeń - 2018 - 19:45:29 »
Ja kocham swoje dzieci i dlatego wziąłem poduszki - resztę odpuściłem.

Jeden już z fotelika wyskoczył na podstawkę i zaraz drugi przechodzi. A auto jeszcze będę miał.

Wysłane z urządzenia mobilnego :)

------------------------------------------------------------------------------------
Tiguan II 2.0 TDI 150 KM, 4Motion, DSG-7 + pakiet Offroad

Offline sparrow

« Odpowiedź #8 dnia: 01 - Luty - 2018 - 09:54:24 »
Poduszki domówione, pre-crash już był, dodatkowe czujniki odpuszczone. Dzięki za pomoc Panowie.

Ps. Czy macie w aucie jakieś opcje z których jesteście bardzo zadowoleni lub są zupełnie zbędne?

Taka lista +/- wyposażenia dodatkowego - tak szczerze - każdy się myli, najtrudniej się przyznać :)

Offline Maciek05

• Rej: WPI
« Odpowiedź #9 dnia: 01 - Luty - 2018 - 11:20:57 »

Nie ma sprawy, lepiej się uczyć na cudzych pomyłkach :)

Przy innych okazjach już pisałem, ale żebyś miał pod ręką:
 - obsługa głosowa - mam, bardzo sobie chwalę
 - pakiet drogowy (Rear Traffic, Blind Spot) - żałuję że nie wziąłem!
 - ogrzewana kierownica - mam, turboprzyjemna
 - elektryczna klapa - o tym cały rozległy wątek, ja jestem za
 - Rear Assist z Park Assist - kamera się przydaje, acz bez Park Assist mógłbyś żyć

Powodzenia w decyzjach!

Offline AdekWykr

• Kod: DFHA
  • Moc: 190 KM
  • Rej: WGM
« Odpowiedź #10 dnia: 01 - Luty - 2018 - 11:22:55 »
Ja natomiast bardzo sobie chwalę czujniki w kołach. Być może zbyt mało jeszcze przejechałem (30 tysi) bo nic złego się z nimi nie dzieje, natomiast w długiej trasie szybko pomagają ustalić, że z koła zeszło trochę powietrza.

Co do wyposażenia fajnego i zbędnego:
okno dachowe - namówiła mnie żona i naprawdę nie żałuję, super sprawa
easy open/close - nie mam jeszcze biegłości w otwieraniu nogą, ale zamykanie to bardzo dobra sprawa.
podgrzewana kierownica - bajka
DCC - nie narzekam, ale bez tego chyba było by gorzej
przednia szyba podgrzewana - działa
kamery 360 - super sprawa
pakiet zimowy 2 - to dla dzieci, aby nie było tylko tak, że nam tylko z przodu pupki grzeje
pre-cash - oby nie był potrzebny
progresywny układ kierowniczy - nie wiem jak jest bez niego, ale bardzo dobrze mi się z tm jeździ
nie skorzystałem nawet raz z park assist - ale może kiedyś.....

Offline niepassat

• Rej: KT
« Odpowiedź #11 dnia: 01 - Luty - 2018 - 11:43:04 »
Moje, subiektywne podejście do takich wyborów:

NA BEZPIECZEŃSTWIE NIE OSZCZĘDZAM dlatego biorę maksa.

Ktoś powie, że domykanie okien i wstępne napinanie pasów nie jest warte 590zł. Ale jak się okaże (nie życzę nikomu), że to wybór między załamanym albo nie żebrem to 590 wydaje się kwotą okazyjną. Niestety opłacalność tych opcji oceniamy dopiero na własnej skórze przy okazji wypadku.

Nie rozumiem argumentacji salonu w kwestii boczne poduszki a fotelik. A właściwie to powiem wprost - kompletna głupota. Nawet nie chce mi się tego dalej rozwijać. Zainteresowani sami niech poczytają o ochronie pasażerów.

Tym, którzy używają argumentu "opłacalności" powiem tak: te dwie opcje to 1950 zł czyli 1-2% ceny auta (w zależności wersji/wyposażenia) to dużo ?
Jeżeli tak to darujcie sobie bajeranckie felgi - to chyba nawet taniej wyjdzie.

Co do czujników ciśnienia to zgadzam się, że to dodatek typu bajer ale ja mam i używam i jestem zadowolony. A co do ewentualnych kosztów przy 2-gim komplecie kół to wcale nie 1600zł. Jak kupiłem oryginalne VW ale nie w ASO i kosztowały dokładnie 750zł brutto ZA KOMPLET 4szt.

Offline sparrow

« Odpowiedź #12 dnia: 01 - Luty - 2018 - 14:12:28 »
U mnie konfiguracja wygląda następująco:

- Silnik 2.0TSI 220KM
- Szary "Indium" metalik (białych na ulicy 90%)
- Pakiet stylistyczny R-Line Exterieur i Interieur (tu nie miałem wątpliwości)
- Tapicerka szaro-czarna z mikrofibry San Remo R-Line
- Obręcze aluminiowe Suzuka 8,5J x 20 (choć temat stuków mącił w głowie)
- System Easy Open / Easy Close
- Pakiet Premium
- System Rear Assist z Park Assist (przyzwyczajenie do tylnej kamery)
- System nawigacji satelitarnej Discover Pro (DM wygląda jak Radio "Composition w Golfie mojej Żony:)
- Autoalarm z niezależnym zasilaniem (Back-up-Horn) leasing
- Aktywny system ochrony pasażerów Pre-Crash
- Progresywny układ kierowniczy o zmiennym przełożeniu (wymóg dla R-Line)
- System kontroli ciśnienia w oponach (tu się nadal waham, w Passacie B7 mam dwa komplety i działają OK)
- Pakiet Drogowy Plus (nieduży koszt, a to zawsze na + dla bezpieczeństwa)
- Pakiet Zimowy 1 (dziecko w foteliku, brak takiej potrzeby na najbliższe 5-6lat)
- Volkswagen Safe+ - dodatkowe 36 miesięcy ; maksymalny przebieg 100 000 km - spokój :)

Zastanawiam się nadal nad (ale przekroczyłem i tak swój założony limit na nowe auto):
- Instalacja telefoniczna Business + Przednia szyba podgrzewana bezprzewodowo i odbijająca promienie podczerwone
lub
- Ogrzewanie postojowe, sterowane pilotem

Inne opcje:
- Hak jest trochę za drogi jako miejsce tylko na uchwyt na rowery
- Panorama wygląda super, ale swoje waży, zabiera miejsce nad głową + hałas
- Pakiet Park Komfort (Area View i Park Assist) podobno zbędny bajer na 2-3 razy do zabawy i lansu przed znajomymi :)

Ps. Jakoś przy nowych autach jest trudniej, za dużo opcji, a przecież zawsze chce się mieć wszystko na wszelki wypadek.

Offline Igorz

• VW: Tiguan Allspace
  • Model: SUV
  • Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #13 dnia: 01 - Luty - 2018 - 16:51:41 »
- Przednia szyba podgrzewana bezprzewodowo i odbijająca promienie podczerwone - mam i mogę polecić, szkoda, że jest to tylko w pakiecie z "Instalacją telefoniczną" to robi się drogo ale jeżeli nie masz garażu to w zimie warto. Wygoda jest wielka, szyba jest podgrzewana nie przez widoczną siateczkę (jak np. w Fordach) ale przez folię także w ogóle to nie przeszkadza i działa natychmiast, dodatkowo podgrzewanie samo się wyłącza jak czujnik wykryje, że szyba jest rozmrożona.
- Ogrzewanie postojowe to już większy wypas ale też cena adekwatna i szczerze wg. mnie podgrzewana szyba wystarczy szczególnie w benzynie gdzie szybko robi się w aucie ciepło.
- Kamery 360 - nie mam, strasznie chciałem ale teraz zupełnie nie cierpię na brak, system czujników działa precyzyjnie - poza tym jak znam życie jak potrzeba to i tak nic nie widać bo kamerki brudne :p i trzeba wysiąść z auta żeby czyścić.
- Panorama - pięknie i jasno + koszt i wady opisane przez Ciebie + pytanie czy nie będzie po latach trzeszczało na nierównościach (handlowiec mnie przestrzegał).
- Hak się domówi za 1/2 ceny jak będzie potrzeba.
- Co do rozmiaru felg się nie wypowiadam bo było już dużo na forum - ładnie vis wygodnie i funkcjonalnie. Ja mam 18 korciło mnie na 19 ale odpuściłem i nie żałuję, szkoda kasy na droższe opony a serce mniej boli jak się zahaczy o kamień i krawężnik, no ale pakiet R zobowiązuje ;)

pozdrawiam!

Offline buliking

« Odpowiedź #14 dnia: 01 - Luty - 2018 - 17:40:04 »
byłem przkonany że w wersji highline już jest kamera cofania. Rozumiem, że się myliłem?

Offline Kabe

• Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
  • Rej: WE
« Odpowiedź #15 dnia: 01 - Luty - 2018 - 17:45:19 »
- Kamery 360 - nie mam, strasznie chciałem ale teraz zupełnie nie cierpię na brak, system czujników działa precyzyjnie - poza tym jak znam życie jak potrzeba to i tak nic nie widać bo kamerki brudne :p i trzeba wysiąść z auta żeby czyścić.
Kamera cofania ma spryskiwacz przez co jest to naprawdę super przemyślane i praktyczne rozwiązanie, jeśli masz włączony wsteczny bieg to włączenie spryskiwacza tylnej szyby uruchamia spryskiwacz kamery - sprawdza się w 120%.

Offline arekp

« Odpowiedź #16 dnia: 01 - Luty - 2018 - 18:36:50 »
byłem przkonany że w wersji highline już jest kamera cofania. Rozumiem, że się myliłem?

Nie ma. Do tego można ja kupić jedynie z systemem automatycznego parkowania - dla tego ja nie kupiłem.

Offline Kabe

« Odpowiedź #17 dnia: 01 - Luty - 2018 - 19:16:07 »
Asystent parkowania faktycznie przyda się tyko niektórym osobom lubiącym "bawić się" w parkowanie takimi gadżetami. Natomiast jest jedna ważna funkcjonalność która może być przydatna, są to dodatkowe boczne czujniki parkowania-odległości w przednim i tylnym zdarzaku. Pokazują one odległość od mijanych aut na parkingu, czy podczas przejazdu przez jakieś ciasne miejsca jak bramy itp...
Dla mnie te dodatkowe czujniki są bardzo przydatne bo często przez takie ciasne miejsca przejeżdżam. Doradziłem nawet koledze zakup asystenta parkowania do BMW właśnie dla tych dodatkowych bocznych czujników i jest bardzo zadowolony.
Przykład jak to mniej więcej wygląda w linku, bo dziś nie będę już jeździł autem by zrobić realną fotkę z Tiguana:
(od 30 sek.)

Normalnie jest 8 czujników (4 z przodu i 4 z tylu), przy Park Assist jest ich 12 i te dodatkowe 4 są skierowane w bok i pokazują odległość podczas mijania przeszkód tak jakby 360° wokoło auta.

Offline AdekWykr

• Kod: DFHA
  • Moc: 190 KM
  • Rej: WGM
« Odpowiedź #18 dnia: 01 - Luty - 2018 - 21:36:17 »
Czyli jednak potrzebny - boczne czujniki się bardzo przydają.

Offline luk99

« Odpowiedź #19 dnia: 01 - Luty - 2018 - 22:11:00 »
Kamera cofania ma spryskiwacz przez co jest to naprawdę super przemyślane i praktyczne rozwiązanie, jeśli masz włączony wsteczny bieg to włączenie spryskiwacza tylnej szyby

Kabe ten spryskiwacz jest tylko w 360-ce czy tez zwyklej kamerze cofania?

Offline Kabe

« Odpowiedź #20 dnia: 01 - Luty - 2018 - 22:14:05 »
Kabe ten spryskiwacz jest tylko w 360-ce czy tez zwyklej kamerze cofania?
W zwykłej jest również. Ja mam zwykłą kamerę cofania.

Podziękował: sparrow, luk99

Offline TMP

• Wersja: Highline
  • Skrzynia: DSG-7
« Odpowiedź #21 dnia: 01 - Luty - 2018 - 22:28:57 »
Spryskiwacz jest tylko przy kamerze tylnej. Jeśli kamery pod lusterkami ulegają zabrudzeniu, to zwykle szkło luster też nadaje się do czyszczenia. Jak do tej pory w ciągu 5 miesięcy eksploatacji Area View tylko raz zdarzyło mi się by obraz był nieczytelny wskutek zachlapania. Za to 12 czujników z wizualizacją na tle widoku z góry albo włączenie podglądu na prawe koło jest bardzo pomocne przy manewrowaniu w wyjątkowo ciasnych miejscach.

Offline Igorz

• VW: Tiguan Allspace
  • Model: SUV
  • Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #22 dnia: 02 - Luty - 2018 - 11:05:51 »
Ciekawe, ja po miesiącu kamerę cofania (pomimo spryskiwacza) czyściłem już kilka razy bo jednak po wycieczce w góry tył auta mocno się ubrudził i wyglądało to tak jakby kropelki po płynu po spryskaniu zostały na kamerze (może na drobinkach soli, które się nie spłukały) i niestety zaburzały trochę obraz. Oczywiście spryskiwacz robi dobrą robotę i trzeba pochwalić VW za ten wynalazek ale polecam i tak od czasu do czasu przetrzeć, zapewne podobnie przy Area View ale nie mam więc się nie wypowiadam.
Potwierdzam natomiast że 12 czujników jest ok choć nie wiem jak u Was ale czas reakcji (pojawienia stanu odległości od przeszkód na ekranie) mógłby być trochę szybszy - w poprzednim aucie (Skoda) jak tylko podjeżdżałem za blisko z małą prędkością to od razu miałem informację na ekranie, tu działa z opóźnieniem i czasem pro-aktywnie sam naciskam przycisk uruchamiający system czujników parkowania dla świętego spokoju żeby widzieć ile brakuje do przeszkody.
Ale może to jeszcze kwestia wyczucia auta, którego gabaryty są jednak słuszne :)

Offline Kabe

« Odpowiedź #23 dnia: 02 - Luty - 2018 - 15:14:16 »
Potwierdzam natomiast że 12 czujników jest ok choć nie wiem jak u Was ale czas reakcji (pojawienia stanu odległości od przeszkód na ekranie) mógłby być trochę szybszy - w poprzednim aucie (Skoda) jak tylko podjeżdżałem za blisko z małą prędkością to od razu miałem informację na ekranie, tu działa z opóźnieniem i czasem pro-aktywnie sam naciskam przycisk uruchamiający system czujników parkowania dla świętego spokoju żeby widzieć ile brakuje do przeszkody.
Ale może to jeszcze kwestia wyczucia auta, którego gabaryty są jednak słuszne
Ja zauważyłem że te 4 dodatkowe czujniki po bokach auta działają trochę inaczej niż czujniki z przodu i tylu, a mianowicie one pokazują przeszkodę podczas jej mijania i estymują graficznie odległość od przeszkody na wysokości drzwi bocznych auta. Czujniki znajdują się na zderzakach a grafika pokazuje jak by kolejne czujniki były w drzwiach/progach co oczywiście nie jest prawdą, tylko komputer symuluje odległość w tym miejscu po środku auta w okolicach drzwi.
Tak czy inaczej działa to całkiem fajnie i jest pomocne.

Dziwi mnie tylko czemu producent nie chwali się bardziej takimi szczegółami które w sumie istotnie odróżniają poszczególne funkcjonalności VW od innych marek.
Podobnie jest z systemem ostrzegającym przekroczenie linii: w większości samochodów tylko ostrzega lub odbija kierownicę od linii, a u VW jest aktywne prowadzenie po torze i auto trzyma się środka pasa - według mnie funkcjonalność o generację do przodu. Ciekawe ilu kupujących ma tego świadomość ...

Offline sparrow

« Odpowiedź #24 dnia: 05 - Luty - 2018 - 14:41:41 »
Kolejne modyfikacje zamówienia - oby ostatnia, bo budżet przekroczony już znacznie :)

Doposażenie:
- System kontroli ciśnienia w oponach (felgi 20", system na ABS jakoś nie nie przekonuje)
- Ogrzewanie postojowe, sterowane pilotem (żona wyrzuciła mnie z garażu, a dzisiaj skrobałem szyby)

Pewnie cześć wyposażenia okaże się zbędna (nawigacja DP, felgi 20", TPMS), a braku haka będę żałował :/

Dzięki za pomoc i dużą aktywność na forum.

Tagi wątku: