Cześć, od pewnego już czasu noszę się z zamiarem wymyślenia mocowania na smartfona, umiejscowionego bezpośrednio do "deski" na centralną kratka nawiewu. Ten co ma Sharana i jeździ z nawigacją przyklejoną do szyby, będzie wiedział o co mi chodzi.
Sęk w tym że aby obsłużyć nawigację czy smartfona przyklejonego do szyby w Sharanie, trzeba albo mieć ręce "szympansa" lub przykleić uchwyt w okolicy lusterka wstecznego. Nie mam długich rąk, przynajmniej nie tak długich aby bez odrywania pleców od fotela w czasie jazdy potrafić cokolwiek zmienić czy uruchomić w smartfonie, a umiejscowienie uchwytu przy lusterku wstecznym kompletnie mi nie pasuje z prostego powodu: nie lubię odrywać wzroku od drogi w czasie jazdy i uważam że nawigacje zawsze powinny być tak umiejscowione aby kierowca nie musiał odrywać wzroku od tego co najważniejsze w czasie jazdy.
Wpadłem więc na pomysł (zainspirował mnie fabryczny uchwyt na telefon w poliftowych Sharanach), aby poszukać uchwytu statycznego i zamocować (przykręcić) na stałe do deski na kratkami nawiewu.
Jeżeli nie znajdę żadnego satysfakcjonującego mnie rozwiązania, to zostaje jeszcze mocowanie uchwyt bezpośrednio do kratki nawiewu
Na zdjęciu na czerwono zaznaczyłem miejsce, gdzie chciałbym umieścić uchwyt na smartfona.

Jeżeli macie panowie lub panie jakieś zdjęcia lub pomysły jak rozwiązać ten temat, to bardzo proszę o sugestie