Autor Wątek: Odkurzacz przemysłowy/warsztatowy do garażu  (Przeczytany 12310 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odkurzacz przemysłowy/warsztatowy do garażu
« dnia: 27 - Stycznia - 2018 - 12:15:46 »
Witam, szukam odkurzacza przemysłowego do mojego garażu.
Odkurzacza będę używał do sprzątania garażowych paprochów, kurzu i pajęczyn ale przed wszystkim wnętrza mojego pojazdu.

Ostatnio widziałem taki odkurzacz u kolegi w garażu i bardzo sobie chwalił ten sprzęt, z tym że tej jego był dość duży i służył nie tylko w garażu.
U siebie na miejscu mam Castoramę i jeśli się nie mylę, to takie odkurzacze widziałem tam w cenie około 200 zł. Z tym że nie wiem czy one są warte zakupu.

Jeśli ktoś korzysta z takiego sprzętu, to bardzo proszę o opinie ;) 

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
Odp: Odkurzacz warsztatowy do garażu
« Odpowiedź #1 dnia: 27 - Stycznia - 2018 - 14:22:40 »
Ja mam starszy model Kärcher'a i wciągam nim wszystko - suche czy mokre. Ogólnie jestem zadowolony. Szkoda tylko że filtry i ewentualnie worki są drogie ale bez wora też można go używać.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #2 dnia: 27 - Stycznia - 2018 - 16:47:21 »
A jakieś dane odnośnie posiadanego przez ciebie modelu :question:

Offline K9Darek

« Odpowiedź #3 dnia: 27 - Stycznia - 2018 - 16:48:34 »
Dziś wieczorem postaram się do niego w piwnicy dokopać i dam znać.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #4 dnia: 27 - Stycznia - 2018 - 18:06:46 »
Budżet na to urządzenie jest elastyczny (0-299 zł), oczywiście chciałbym jak najtaniej ale to nie jest wyznacznik zakupu. Na jakości i wyposażeniu zależy mi bardziej, bo wiem jaki jestem wymagający pod tym względem i jak dobre wyposażenie podniesie jego funkcjonalność.

Czego oczekuję od tego urządzenia:
- niezawodności przez co najmniej 10-lat (wiem że ciężko to ocenić),
- system bez-workowy ale z możliwością założenia worka i filtra,
- dobrej jakości ssawki i wąż,
- obowiązkowo okrągła ssawka ze szczotką (świetna do foteli i grubych dywaników)
- możliwość ssania wody (np. z mokrych wypranych foteli)
- możliwość dmuchania (przydatne w ciężko dostępnych miejscach)

Znalazłem na stronach marketów budowlanych parę interesujących pozycji i prosiłbym o jakąś ocenę:

1. Castorama
2. Jula
3. Obi
4. Leroy Merlin

Ten odkurzacz z ostatniej pozycji, ma chyba wszystko co mi potrzeb i z tych wszystkich które do tej pory widziałem na stronach różnych sklepów, najbardziej by mi chyba pasował. W sumie to sam nie wiem czego mi potrzeba i liczę na jakieś wskazówki i doświadczenia z użytkowania tego typu sprzętu w garażu.

Offline K9Darek

« Odpowiedź #5 dnia: 27 - Stycznia - 2018 - 18:38:18 »
Oj, mój to ssie ale nie dmucha. KARCHER NT 200 S tak że stary dziad ale swoją robotę robi. Kupiłem używkę za grosze 2 lata temu i działa nadal.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #7 dnia: 27 - Stycznia - 2018 - 20:59:31 »
Ja osobiście nie używam takiego odkurzacza ale podobnie jak Artur jestem ciekawy co polecacie. W przyszłości zamierzam kupić coś w tym stylu. ;)

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #8 dnia: 28 - Stycznia - 2018 - 09:19:47 »
Ja używam w garażu urządzenia "POWER DEXTER" o mocy 2200 W, kupionego kilka lat temu w Leroy Merlin nazywanego pieszczotliwie R2D2 :D
Podstawowe zastosowanie dla którego go kupiłem, to odsysanie opiłków płyt z tworzyw sztucznych i aluminium oraz utrzymywanie porządku na stanowisku pracy dlatego musi mieć dodatkowe gniazdo dla urządzeń sterujących  (np. zgłębiarka, piła ukośnica itp.).
Odkurzacz jest przystosowany do pracy bez worka, może odkurzać na sucho ale też chętnie ściągnie wodę, może też dmuchać.
Używam go także do sprzątania samochodu i do tego sprawdza się idealnie - ma dużą siłę ciągu i skutecznie wciąga nawet bardzo małe drobinki.

red@tapatalk

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #9 dnia: 28 - Stycznia - 2018 - 10:36:53 »
@red, twój odkurzacz widziałem osobiście i to właśnie on jest inspiracją do zakupu tego sprzętu.
Jeżeli mogę poprosić Was o ocenę tego odkurzacza POWERMAT PM-ESP-2000 z aukcji na Alllegro.

Z wszystkich odkurzaczy które do tej pory przeglądałem w necie, ten akurat jest dedykowany do usuwania popiołu z kominka a co za tym idzie ma dodatkowy filtr, który moim zdaniem może zdecydowanie przedłużyć życie silnika. Jak wspominałem wcześniej zależy mi na paru rzeczach ale najbardziej aby sprzęt nie zepsuł się po roku czy dwóch przy sprzątaniu auta. Dodatkowe końcówki są do kupienia w necie, więc z tym nie będzie problemu. Cena tego odkurzacza jest jak najbardziej do zaakceptowania, ale może jakiś inny model niedużo droższy oferuje lepsze warunki użytkowania :question:

Nie śpieszy mi się bardzo z zakupem, więc spokojnie nie musicie pchać się do odpowiedzi  :evilwink:

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #10 dnia: 28 - Stycznia - 2018 - 11:11:34 »
Sam odkurzacz i cena bardzo okej. Martwi mnie tylko firma i jej polityka. Dosc dziadowski sprzet robi. Tej firmy migomat to porazka. Wiecej czasu go naprawiasz jak uzywasz. Czesci zapasowych tez nie zaznasz.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #11 dnia: 28 - Stycznia - 2018 - 11:51:20 »
Martwi mnie tylko firma i jej polityka. Dosc dziadowski sprzet robi.
Domyślam się że to zwykła najtańsza chińszczyzna, ale nawet wsród chińskiej tandety można czasami trafić na coś co posłuży dłużej niż jedno dwa uruchomienia.

Tej firmy migomat to porazka. Wiecej czasu go naprawiasz jak uzywasz.
Tak, tylko odkurzacz do garażu, to zupełnie inny sprzęt i reguła twojego migomatu wcale nie musi się w tym przypadku potwierdzić...hahaha, naiwny jestem, co  ::)

Czesci zapasowych tez nie zaznasz.
Tego też się domyślam, dlatego uważam że dodatkowy filtr HEPA, założony pod silnikiem może ograniczyć potrzebę naprawy na dłuższy okres niż bez niego... znowu moja naiwna wiara :D

Mam obiekcje co do mocy ssania przy zastosowaniu filtra HEPA i worka z materiału. Czytam w necie opinie o tych najtańszych odkurzaczach i one są skrajnie podzielone i zupełnie odmienne. Części użytkownikom, taki kominkowy odkurzacz zapycha się po paru minutach działania, znowuż inni chwalą go za dobre i sprawne działanie. Oczywiście te opinie są przy rożnych odkurzaczach i ciężko je odnieść do tego konkretnego  modelu.

Nie wiem ile prawdy jest w podawanych danych odnośnie mocy i tak naprawdę nie mam zadnych realnych możliwości zweryfikowania ich z innym modelem, np. tym dostępnym w Castoramie.

DANE TECHNICZNE:
Marka: Powermat
Model: PM-ESP-2000
Zasilanie: 230V / 50Hz
Moc nominalna: 1650W
Moc maksymalna: 2000W

Postaram się podjechać do Castoramy i przetestować ten dostępny u mnie na miejscu. Tak realna weryfikacja może mi nieco naświetlić wygląd i moc działania ;)

Dodano:  28 - Stycznia - 2018  -  12:22:43
Znalazłem parę opinii odnoszących się dokładnie do modelu POWERMAT PM-ESP-2000, one w pełni potwierdzają, to co pisze @weosol o poziomie serwisu a raczej braku jakiegokolwiek poziomu. Brak kontaktu i zwodzenie klienta, to nie dla mnie. Ten model odpuszczam i nie polecam nikomu.

Opinie: https://www.ceneo.pl/43353806#tab=reviews_scroll

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #12 dnia: 28 - Stycznia - 2018 - 12:23:00 »
Pamietaj ze to moc pobierana przez odkurzacz. Zazwyczaj moc ssaca to okolo 300 wat. Tu tez nas troszke bajeruja.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #13 dnia: 28 - Stycznia - 2018 - 15:07:36 »
Co powiecie o tym modelu: DEXTER VQ1420SFD 1400 W, opinie mile widziane ;)

I powoli zaczynam się przymierzać do bardziej firmowych i na pewno pewniejszych odkurzaczy:
- Karcher WD 3
- Karcher WD 4  LONG FULL+
- Makita VC2512L

To poproszę jeszcze o opinie o tych firmowych odkurzaczach  ;)

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #14 dnia: 30 - Stycznia - 2018 - 08:08:01 »
Takiego dextera jak w linku używają już ze 2 lata moi teściowie do odkurzania domu i są zadowoleni.
Ciąg ma dużo lepszy niż odkurzacze domowe w podobnej cenie, można nim ściągać wodę a zbiornik na to co wciągnie jest nieporównywalnie większy niż woreczki zwykłych odkurzaczy.
Ten model ma specyficzny filtr - wygląda jak szkolny worek na kapcie :)

red@tapatalk

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #15 dnia: 30 - Stycznia - 2018 - 09:50:57 »
@red, dziękuję za zainteresowanie i opinie :thumbup:

Takiego dextera jak w linku używają już ze 2 lata moi teściowie do odkurzania domu i są zadowoleni.
Ja odkurzacza warsztatowego mam zamiar używać tylko do odkurzania mojego auta, garażu, piwnicy i czasami przy mniejszym remoncie w domu.

Ciąg ma dużo lepszy niż odkurzacze domowe w podobnej cenie, można nim ściągać wodę a zbiornik na to co wciągnie jest nieporównywalnie większy niż woreczki zwykłych odkurzaczy.
Wczoraj byłem w Castoramie i miałem okazję przetestować (włączyć/uruchomić), odkurzacz marki MacAlister o mocy 1400 W i Karcher WD 3 o podanej mocy 1000 W. Ciekawostką był fakt że testowany Karcher nie był nowy, tylko w połowie zapełniony śmieciami z odkurzania (używany w sklepie przez obsługę), co ciekawe mimo tego że był zawalony brudem, to głośność silnika była wyraźnie niższa a moc ssania wyraźnie wyższa od nowego i czystego MacAlistera.

Ten model ma specyficzny filtr - wygląda jak szkolny worek na kapcie
Karcher WD 3 ma filtr taki okrągły jak w starych samochodach i taki worek (jak na kapcie) można dokupić za 25 zł z akcesoriów przeznaczonych do Macalistera. Moim zdaniem warto to zrobić, bo filtr do Karchera nie wiem dlaczego kosztuje aż 65 zł (podobnej wielkości filtry do samochodu kosztują 20-30 zł), a np. idealnie pasujący z MacAlistera tylko 43 zł.

Na tą chwilę po wstępnej ale dosyć dokładnej analizie wykonania i działania 2-óch rożnych modeli, stwierdzam że moim faworytem do zakupu został Karcher WD 3.
Teraz tylko muszę zadecydować gdzie go kupię i za ile. W Castoramie wycenili ten model na 298 zł z standardowym wyposażeniem i nie jest to bardzo wygórowana cena (w necie najtaniej można dostać za 258 zł z darmową wysyłką). Ale Castorama chwali się hasłem - "Nikt nie pobije naszych cen. Do 15-stu dni od zakupu, wskażesz miejsce gdzie można taniej kupić zakupiony produkt i zwrócimy Ci różnicę". Mam zamiar skorzystać z tej formuły a za tą symboliczną różnicę dokupić brakujących do sprzątania auta akcesoriów  ;)

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #16 dnia: 31 - Stycznia - 2018 - 23:37:05 »
Sprawdzając ilość punktów za ostatnie zakupy na stacji Orlen w aplikacji Vitaj natknąłem się na jedną z nagród która jest identyczna.
Tak mnie Artur pozytywnie zaraziłeś, ze pewnie nabędę też taki odkurzacz Karcher WD3 :D

Offline wojo

• VW: Tiguan II
  • Rej: WZ
« Odpowiedź #17 dnia: 17 - Maja - 2018 - 14:30:37 »
Ja osobiście polecam również Karchera... miałem wiele odkurzaczy i moim zdaniem najlepszy

Ewentualnie te z Lidla ;)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #18 dnia: 17 - Maja - 2018 - 14:59:21 »
Zupełnie o nim zapomniałem, jutro pojadę po tego Karchera do Castoramy :)

pretor@tapatalk

Offline wojo

• VW: Tiguan II
  • Rej: WZ
« Odpowiedź #19 dnia: 21 - Maja - 2018 - 15:05:16 »
Kupiłeś czy znowu zapomniałeś? ;)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #20 dnia: 21 - Maja - 2018 - 15:49:03 »

Zostałem wykorzystany przez żonę - zagoniła mnie do porządkowania ogrodu, a w nagrodę za moje poświecenie, poodkurzała mi auto starym odkurzaczem ::)

Teraz w aucie mam czysto i szkoda mi czasu na specjalny wypad po odkurzacz.
Jak się nabrudzi, to pojadę po niego, nie mam daleko a akurat ten model jest w Castoramie cały czas na stanie.

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #21 dnia: 21 - Maja - 2018 - 15:57:59 »
To plus dla zony.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #22 dnia: 17 - Czerwca - 2018 - 15:54:29 »
W końcu nie zapomniałem i mam dobrego pomocnika do trzymania porządku w aucie i garażu:

Kupiony w Castoramie za 298 zł + zestaw 5 worków + gumowy łącznik do innych końcówek.
Ten gumowy łącznik za 20 zł, to świetna sprawa, bo jak w domu mamy odkurzacz z rożnymi końcówkami, to ten łącznik pozwoli skorzystać z każdej potrzebnej przy odkurzaniu auta. Świetnym rozwiązaniem jest możliwość ściągania rozlanej wody a także podłączenie rury od wylotu powietrza, dzięki czemu możemy za pomoca tego odkurzacza przedmuchać to i owo :D

Jutro z rana pierwszy poważny test przy odkurzaniu auta, następnie garaż i piwnica ;)

Offline K9Darek

« Odpowiedź #23 dnia: 17 - Czerwca - 2018 - 16:15:19 »
Taki sprzęcior że auto już powinno trząść stabilizatorami.. Ale jak patrze na fotę i widzę stan w aucie to się odkurzacz nie zmęczy. Z tego co pamiętam, w piwnicy też tragedii nie ma. Co najwyżej garaż.. Ja do swojego się po roku dokopałem. Tylko stary jest i już ciężko o filtr. chyba sam jakiś zrobię.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #24 dnia: 17 - Czerwca - 2018 - 16:32:17 »
No to pełna prezentacja:

1. Karcher WD3 w pełnej krasie - jeszcze nowy i dziewiczy ale tylko do jutra rana :evilwink:

2. Od tyłu

3. Wnętrze - widać dodatkowy papierowy worek - max napełnienie to 1/3, potem może go rozerwać (info od obsługi w Castoramie).

4. Wnętrze bez papierowego worka - tak można odkurzać większe paprochy.

5. Wnętrze - widać filtr zabezpieczający silnik.

6. Gumowa przejściówka - świetna sprawa.

7. Dodatkowa szczotka z domowego odkurzacza - świetna do tapicerki i dywaników.

Odnośnie prządku w moim aucie: nie było sprzątane (odkurzane), od paru miesięcy a i tak moim skromnym zdaniem jest syf i malaria  :curve:

Tagi wątku: