Autor Wątek: 4Motion - jak sprawdzić czy działa ?  (Przeczytany 10694 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dremaer1897

• :: StartLine
  • VW: T5
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: 4x4
4Motion - jak sprawdzić czy działa ?
« dnia: 23 - Stycznia - 2018 - 20:08:56 »
Witam.
Mam problem z moim T5 2.0 TDI 140 KM 4Motion, manualna skrzynia biegów z 2012 roku.
Od kiedy spadł śnieg mam problem z wyjechaniem z trawy zasypanej śniegiem. Auto ślizga się niemiłosiernie i patrząc jak kolega nim rusza nie widzę aby tylna oś dostawała napęd mimo, że przednie koła nie dają rady.

W 2015 auto było na wymianie sprzęgła i dwumasy, które uległy uszkodzeniu podczas manewrów w pagórkowatym terenie.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
Odp: 4motion chyba nie działa na śniegu VW T5 2.0Tdi 2012 Manual
« Odpowiedź #1 dnia: 24 - Stycznia - 2018 - 07:09:18 »
Na początek sprawdź bezpieczniki (nie pamiętam który to będzie w T5) oraz czy nie masz zaciągniętego hamulca ręcznego. Może to zabrzmi głupio ale zaciągnięcie ręcznego na 1 ząbek rozłącza napęd 4Motion.
Sprawdź czy z okolic tylnej osi nie dochodzą żadne dziwne dźwięki w czasie jazdy pod kątem skrobania, terkotania itp.
Na kanale sprawdź czy po włączeniu zapłonu włączy się pompka - powinna się na krótko włączyć.

red@tapatalk

Offline dremaer1897

« Odpowiedź #2 dnia: 24 - Stycznia - 2018 - 18:26:36 »
Bezpieczniki znajdę rozpiskę gdzieś w internecie czy caravelle/multivan mają każdy inaczej?
Z położenia bezpieczników to jedne są w okolicy dźwigni skrzyni biegów (pod) a drugie pod fotelem kierowcy czy są inne nie wiem? Nigdy nie miałem w nim problemów z elektryką więc się zbytnio nie interesowałem.
Co do ręcznego opuszczony na sam dół.
Z tylnej osi żadnych dźwięków jedynie z przodu nie zawsze ale słychać przy skręconych kołach w jedną albo drugą stronę na maksimum podczas cofania (80% cofań przy skręconych kołach ma ten objaw- dodam, że będąc na serwisie wspomniałem im o tym powiedzieli, że wymienili łącznik stabilizatora ale nadal to występuje).
Tą pompkę jedynie sprawdzę jak ktoś mi udostępni kanał bo w pracy nie mam.

Offline red

• S7
« Odpowiedź #3 dnia: 24 - Stycznia - 2018 - 20:17:34 »
Prawdopodobnie haldex nie jest zakodowany do modułu ABS i stąd problem.
Żeby cokolwiek zdziałać trzeba podłączyć samochód pod komputer i sprawdzić sterownik haldexa pod kątem ewentualnych błędów i ABS pod kątem kodowania - błędy oczywiście też.
Prawdopodobnie w bloku 125 masz 00 a powinno być 11
Opisuj dalsze poszukiwania - chętnie wspomogę swoją skromną wiedzą na ten temat.

red@tapatalk

Offline dremaer1897

« Odpowiedź #4 dnia: 30 - Stycznia - 2018 - 16:37:05 »
Przepraszam, że nic ostatnio nie odpisałem. Jest szansa, że auto pójdzie do warsztatu za 8-10 dni bo mamy taki natłok w pracy, że nie da rady go prędzej wstawić. Akurat jak nie mogłem wyjechać ze śniegu na placu napęd nie działał, musiałem sporo odkopywać i sypać popiołem 2 dni z rzędu a przez weekend puściło...
A co mógłbyś mi polecić do komputera aby to sprawdzić? Jest sporo takich urządzeń a to jeszcze dwa tygodnie do serwisu i może bym zamówił takie niedrogie urządzenie. Mam prywatnie Jettę 2005 więc jakby co będę miał do mojego auta bo chyba wiele się nie różni gniazdem OBD od VW T5?

Offline red

• S7
« Odpowiedź #5 dnia: 30 - Stycznia - 2018 - 18:25:34 »
Kabel i program ten sam co do jetty

red@tapatalk

Offline dremaer1897

« Odpowiedź #6 dnia: 30 - Stycznia - 2018 - 19:54:16 »
Chyba pokręciłem i nie wyszło jak trzeba. Chodziło mi o to, że nie mam wcale takiego sprzętu jak kupię i uda się zdiagnozować T5 to będę miał na przyszłość do swojego auta. Dlatego zapytałem czy jesteś w stanie coś polecić.

Tagi wątku: