Autor Wątek: STUKI-TRZASKI - z okolic przodu  (Przeczytany 6115 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Raku71

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
STUKI-TRZASKI - z okolic przodu
« dnia: 12 - Stycznia - 2018 - 10:59:38 »
Zgłosiłem trzaski z karoserii bo wkurzają mnie na maksa. W ASO potwierdzili że jest TPI i zamówili materiały. Problem w tym że gadali że naprawa potrwa cały dzionek bo m in muszą lekko podwiesić silnik żeby dostać się do tulei. Kurczę u ArekP wyglądało to inaczej. Może inne TPI mi robią ale ja mam trzaski z okolić środka auta z karoserii z lewej strony wg mnie a nie z tulei. Chyba że nie wiedział gość co będą robić i powiedziano mi cokolwiek. 

Offline rk

• :: ComfortLine
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
Odp: Odp: Stuki/trzeszczenie/pstrykanie z okolic tylnej klapy
« Odpowiedź #1 dnia: 12 - Stycznia - 2018 - 11:28:30 »
Temat dotyczy trzasków z tyłu a nie z boku auta. Więc nie dziwne, że u Akra wyglądało to inaczej.

Offline arekp

• Moc: ?? KM
« Odpowiedź #2 dnia: 12 - Stycznia - 2018 - 13:04:47 »
Dokładnie, u mnie trzaski były z tyłu auta ... ale bardzo ciekawe jest, że istnieje TPI na jakieś trzaski z przodu :-)

Podziękował: kondi123

Offline Raku71

« Odpowiedź #3 dnia: 12 - Stycznia - 2018 - 14:09:28 »
No zobaczymy. Mam wrażenie że u mnie te skrzypienia dochodzą z okolic środkowego słupka. Ale może się przenoszą i coś to pomoże.

Offline topic75

• Kod: CZPA
  • Moc: 180 KM
  • Rej: SZ
« Odpowiedź #4 dnia: 12 - Stycznia - 2018 - 16:44:08 »
Ja miałem denerwujące trzeszczenie z przodu po stronie pasażera, po długich bojach doszedłem ze to słupek przedni po stronie kierowcy. Podkleiłem w miejscu styku osadzenia i teraz cisza. Tak nawiasem takie rozwiązanie montażu plastiku słupka można akceptować w samochodzie klasy B.

Offline topic75

• Kod: CZPA
  • Rej: SZ
« Odpowiedź #5 dnia: 14 - Stycznia - 2018 - 18:42:34 »
Zrobiło się sucho i efekt z przodu u mnie, taki jak na filmiku. Przód strona pasażera.

Offline Raku71

Odp: Stuki/trzeszczenie/pstrykanie z okolic przodu
« Odpowiedź #6 dnia: 17 - Stycznia - 2018 - 22:26:10 »
Odebrałem dziś po naprawie. Nie wiem co robili bo nie byli zbyt rozmowni oprócz tego że TPI. Jak na razie błoga cisza ale za mało przejechałem, żeby się już cieszyć.

Offline arekp

« Odpowiedź #7 dnia: 18 - Stycznia - 2018 - 06:27:31 »
Odebrałem dziś po naprawie. Nie wiem co robili bo nie byli zbyt rozmowni oprócz tego że TPI. Jak na razie błoga cisza ale za mało przejechałem, żeby się już cieszyć.

A na kwicie z serwisu co masz napisane? Tam zawsze jest opisane co zgłaszasz/co będzie robione. Jeśli coś z TPI, to powinno być opisane.

Offline Raku71

« Odpowiedź #8 dnia: 18 - Stycznia - 2018 - 07:40:56 »
No właśnie nie dostałem żadnego kwitu. Było dużo osób i podszedł do mnie kierownik serwisu poza kolejką dał mi kwit do podpisania ze stwierdzeniem, że wszystko już jest ok i oddał kluczyki.

Offline arekp

« Odpowiedź #9 dnia: 18 - Stycznia - 2018 - 11:11:07 »
No właśnie nie dostałem żadnego kwitu. Było dużo osób i podszedł do mnie kierownik serwisu poza kolejką dał mi kwit do podpisania ze stwierdzeniem, że wszystko już jest ok i oddał kluczyki.

Dokument zlecenia dostajesz przekazując im kluczyki. Nie przy odbiorze.

Offline Raku71

« Odpowiedź #10 dnia: 18 - Stycznia - 2018 - 21:27:36 »
Dokument zlecenia dostajesz przekazując im kluczyki. Nie przy odbiorze.
U  mnie to wyglądało tak, że zgłosiłem trzaski/pukanie przy wymianie oleju w grudniu. Potwierdzili przy odbiorze auta, że jest TPI i zamawiają materiały (nawet mi pokazali zamówienie były śruby, jakiś smar, gumy i już nie pamiętam co). Jak wczoraj podjechałem po ich wcześniejszym telefonie, że już przyszły części to gość mnie pamiętał i powiedział, że tamto zlecenie jest nadal otwarte i żebym dał kluczyki. Później oddali tak jak pisałem, żebym nie czekał w kolejce (podpisałem protokół naprawy oczywiście ale kopii nie dostałem). I wszystko. Bez żadnego kwitu ani śladu u mnie. Ale najważniejsze żeby nie stukało. 

Offline kuba73

• Silnik: 2.0 TDI
  • Rej: WF
« Odpowiedź #11 dnia: 20 - Stycznia - 2018 - 17:27:35 »
U mnie też słychać,  bardziej z okolicy podszybia / deski rozdzielczej po stronie kierowcy - nazwałbym to pstrykaniem. Jest to rzeczywiście irytujące, widać ze spasowanie elementów jest dalekie od ideału, auto ma 35 tys km przebiegu. Trochę strach pomyśleć co będzie przy większym przebiegu  :o   Poprzednio miałem Hyundaia ix35 tam przy dużo większym przebiegu nie było słychać takich odgłosów....

Offline slaw

« Odpowiedź #12 dnia: 27 - Grudnia - 2018 - 11:13:50 »
U mnie takie skrzypienie zakwalifikowali jako hamulec ręczny  :o. Ale widzę że to nie może być to więc uderzam dalej. Bo coś jest na rzeczy i na pewno jest to dźwięk od ocierania się dwóch części lub ewentualnie skrzypienie sprężyn. Nawet jak się wsiada do słychać jak się auto ugina oraz przy manewrowaniu, jak na starym statku.

Offline PabloWRO

• Rej: DW
« Odpowiedź #13 dnia: 24 - Stycznia - 2019 - 10:42:30 »
U mnie trzeszczało w okolicy słupka A po stronie pasażera. Pierwsza wizyta w Motorpol - poprawili niby coś, ale skutek zerowy, druga wizyta - kolejna poprawa, bo której jest dramat, o ile wczesniej cykało od czasu do czasu przy zimnym aucie, to po drugiej wizycie symfonia trzasków, trzecia wizyta - wymieniaja zatrzaski, dalej stuka, czwarta wizyta, wymieniają cały element tapicerki i wracamy do punktu wyjścia, czyli symfonia się skończyła, ale dalej słychać przy niskich temperaturach. Szlag mnie już trafia. Na ich szczęście jadę teraz na tydzień na urlop, ale po urlopie nie popuszczę !!

Tagi wątku: