Autor Wątek: PASEK WIELOROWKOWY - szybka naprawa  (Przeczytany 1970 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: BKL
PASEK WIELOROWKOWY - szybka naprawa
« dnia: 06 - Stycznia - 2018 - 16:37:32 »
Witam.
Dziś miałem jechać rano w trasę swoim Sharanem 2.0 TDI. Pękł mi pasek wielorowkowy. Oczywiście to moja wina bo miałem w piątek kupić nowy pasek i w ciągłym biegu po prostu zapomniałem. Nie myślałem że tak szybko się uszkodzi. Przechodząc do sedna sprawy pasek w aucie jest dwustronny. Święto i niedziela a ja zostałem bez auta. Reasumując wpadłem na pomysł by założyć inny pasek który został mi po starszym modelu Sharana. Długość jest inna ale da radę go założyć na aucie. Jedyna różnica z długości paska musiałem pasek poprowadzić inaczej przez kółko pasowe sprężarki klimy. Teoretycznie pasek jest i jest odpowiednio napięty więc niby nie ma problemu. Otóż jest drobny problem ponieważ przy standardowym założeniu paska koło sprężarki obraca się w kierunku przeciwnym do wskazówek zegara. Po założeniu krótszego paska koło sprężarki jeśli uruchomimy silnik zacznie obracać się w przeciwnym kierunku niż fabryka przewidziała.

Czy taka sytuacja nie uszkodzi sprężarki klimatyzacji?
Może ktoś mi coś mądrego podpowie bo potrzebuję auta a jest uziemione a nie chciałbym czegoś uszkodzić.

Offline Darecki84

• :: TrendLine
  • Silnik: 1.8T 20V
  • Kod: AWC
  • Rej: WSK
Odp: Urwany pasek wielorowkowy. Jak to szybko naprawić?
« Odpowiedź #1 dnia: 06 - Stycznia - 2018 - 16:43:19 »
W jaki sposób zaliczana jest sprężarka jeśli klasycznie sprzęgłem elektromagnetycznym to nie widzę problemu pod warunkiem ze nie odpalisz klimy gorzej jeśli załączana jest zaworem na pompie wtedy morze coś się poknocić.

Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #2 dnia: 06 - Stycznia - 2018 - 16:50:36 »
Też tak pomyślałem że do takiego uszkodzenia w teorii by nie doszło to rozpiąłem kostkę od sprężarki z myślą by się nie włączyła. Teoretycznie kręci się same kółko na łożysku i nie napędza sprężarki. A więc można poruszać się tym autem. Jednak dręczy mnie pytanie czy sprężarka musi się obracać tak jak fabrycznie czy nie ma to różnicy?

Offline Darecki84

« Odpowiedź #3 dnia: 06 - Stycznia - 2018 - 17:00:14 »
Teoretycznie to za przepływ odpowiadają zaworki w sprezarce Ale nie wiem czy w niej by się coś  nie rozkreciło jeśli by chodzIła w odwrotną strone.

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #4 dnia: 06 - Stycznia - 2018 - 17:05:04 »
Za chwilę uruchamiam auto i lecę w trasę. Sprężarka rozłączona elektrycznie (rozpięta kostka zasilająca przy sprężarce). Mam nadzieję że samo obracanie się koła na łożysku nic nie uszkodzi.  :curve:

Offline Darecki84

« Odpowiedź #5 dnia: 06 - Stycznia - 2018 - 17:09:02 »
Jeśli masz standardowe rozwiązanie to nic się nie stanie. Łożyska bez różnicy w która stronę się kręci.

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #6 dnia: 06 - Stycznia - 2018 - 18:02:50 »
Jeśli masz standardowe rozwiązanie to nic się nie stanie. Łożyska bez różnicy w która stronę się kręci.
Tak masz rację dla łożyska jest to nie ważne w którą stronę się obraca.

Na razie nic się nie dzieje. Auto jeździ normalnie. ładowanie akumulatora w normie, wspomaganie kierownicy działa. Wygląda na to że do poniedziałku mam czym jeździć. A w poniedziałek kupuję nowy pasek i problem będzie rozwiązany. Oczywiście mam nadzieję że się nie okaże że coś zepsułem.

Tagi wątku: