Tiguan I / 2.0 TDI / 140 KM / manual / 4motion / opony zimowe 235/55 R17 (ciś. 2.2) / 2008 / 217 422 km
Dzisiejszy powrót z JG do OK, tą samą trasa 236 km i ten sam spokojny i wyważony sposób jazdy ale spory wiatr na autostradzie - efekt widoczny na zdjęciu.

Dodano: 07 - Marca - 2023 - 11:54:31
Jako ciekawostkę, dodam, że przez ostatnie 1.5 roku ciśnienie w kołach 235/55 R17, kontrolowałem na pobliskiej stacji paliw Orlen i miałem wrażenie, że z tym ciśnieniem, ciągle jest coś nie tak (trzymam stałe 2.2).
Przed ostatnim wyjazdem, podjechałem najpierw na Orlen a następnie do znajomego warsztatu wulkanizacji opon i poprosiłem o sprawdzenie czy wszystko jest tak jak powinno być, bo podejrzewałem przepuszczające zaworki lub jakiś inny problem z ciągłym ubytkiem ciśnienia (kontroluję ciśnienie w kołach, regularnie co 2 tygodnie).
Po ściągnięciu wszystkich kół, kontroli zaworków i felg, okazało się, że wszystko jest w porządku oprócz prawidłowego ciśnienia i to pomimo wcześniejszej kontroli na Orlenie, gdzie cyfrowy wskaźnik, pokazywał 2.2 a teraz było 1.6.
Wulkanizator, stwierdził, że ma na 100% pewny i dokładny sprzęt a następnie dopompował koła do właściwego ciśnienia 2.2 - wynik spalania 5.8L na 100km, pokazuje wyraźnie jaki wpływ na spalanie paliwa, ma właściwe ciśnienie w oponach.