0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Jedyne z czym się zgodzę to faktycznie podgrzewacz sensora by się przydał - odrobina śniegu i po systemach. Reszta no cóż.... Co do normalnego tempomatu zamiast aktywnego to żadnego sensu tu nie widzę - bo w czym problem aby ustawić zadaną prędkość i ją kontrolować jak w zwykłym tempomacie hamulcem ???? Przecież poza sensorem działa dokładnie tak samo - jedyne co to pomoże zwolnić prędkość jak coś zauważy...
Na zakrętach proponuje nie ściągać rąk z kierownicy, a używając ACC patrzeć na drogę
Co do normalnego tempomatu zamiast aktywnego to żadnego sensu tu nie widzę - bo w czym problem aby ustawić zadaną prędkość i ją kontrolować jak w zwykłym tempomacie hamulcem ????
Nie moge tego zrozumiec dlaczego nie ma grzałki w ACC... w audi jakoś jest
Co do normalnego tempomatu zamiast aktywnego to żadnego sensu tu nie widzę
bo w czym problem aby ustawić zadaną prędkość i ją kontrolować jak w zwykłym tempomacie hamulcem ????
Podejrzewam, że wolałby zwykły tempomat niż często wyłączający się w złej pogodzie ACC... brak widoczności czujnika oznacza brak tempomatu
życiu nie zamieniłbym ACC który raz na ruski rok się odłącza na zwykły tempomat
ACC opiera się na kamerze w przedniej szybie?
Jeżeli w tym zdaniu nawiązałeś do mojego posta o braku trybu zwykłego tempomatu to nie o to mi chodziło. Nie miałem na myśli automatycznego przełączania z ACC na zwykły jeżeli radar jest zabrudzony itp. To byłoby niebezpieczne. Miałem na myśli możliwość ręcznego wyboru trybu pracy tempomatu. Teraz mamy: ACC i ogranicznik prędkości. Przydałaby się trzecia opcja (moim zdaniem). Nadal twierdzę - ale nie chcę na ten temat dyskutować bo to subiektywna sprawa - że są sytuacje drogowe kiedy tryb zwykłego tempomatu byłby przydatny. Kierowca miałby wybór. Ale nie chodzi tylko o sytuacje drogowe: np. ostatnio przez 4 tygodnie jeździłem bez tempomatu (m.in. wyjazd do Genui czyli ponad 3000km) bo miałem awarię przedniej kamery a bez niej ACC nie działa. Mógłbym jeździć na zwykłym tempomacie.Jeżeli źle zrozumiałem Twoją wypowiedź to sorry - nie było tematu.
ACC korzysta również z kamery (i radaru za znaczkiem VW na atrapie chłodnicy - nie w zeerzaku). W jakim zakresie tego dokładnie nie wiem, więc nie chcę tutaj snuć domysłów. Przy niesprawnej kamerze nie działa. Mało tego - wymaga wspólnej kalibracji radaru i kamery po ingerencji w jeden z tych układów (np. wymiana). Wiem to z własnego doświadczenia.
Miałem na myśli możliwość ręcznego wyboru trybu pracy tempomatu. Teraz mamy: ACC i ogranicznik prędkości. Przydałaby się trzecia opcja (moim zdaniem). Nadal twierdzę - ale nie chcę na ten temat dyskutować bo to subiektywna sprawa - że są sytuacje drogowe kiedy tryb zwykłego tempomatu byłby przydatny. Kierowca miałby wybór. Ale nie chodzi tylko o sytuacje drogowe: np. ostatnio przez 4 tygodnie jeździłem bez tempomatu (m.in. wyjazd do Genui czyli ponad 3000km) bo miałem awarię przedniej kamery a bez niej ACC nie działa. Mógłbym jeździć na zwykłym tempomacie.