Autor Wątek: TRAFFIC JAM ASSIST - niedziałający Lane Assist poniżej 60 km/h  (Przeczytany 8859 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mrk

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 150 KM
  • Napęd: FWD
TRAFFIC JAM ASSIST - niedziałający Lane Assist poniżej 60 km/h
« dnia: 19 - Września - 2017 - 23:24:42 »
Wydaje mi się że Traffic Jam Assist nie działa u mnie poprawnie - ACC w korku działa (potrafi całkowicie zatrzymać/wznowić jazdę), natomiast poniżej 60km/h nie działa Lane Assist (pomarańczowa ikona). Powyżej 60km/h Lane Assist działa. Jak to wygląda u Was?

Offline kucyk

• Silnik: 2.0 TDI
  • Skrzynia: MT
Traffic Jam Assist - niedziałający Lane Assist poniżej 60 km/h
« Odpowiedź #1 dnia: 19 - Września - 2017 - 23:48:44 »
Podpinam się bo miałem właśnie pytać czy ktoś używając VCDSa w Tiguanie z ACC uruchomił TJA?

Offline wojo

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
  • Rej: WZ
Odp: Traffic Jam Assist - niedziałający Lane Assist poniżej 60 km/h
« Odpowiedź #2 dnia: 20 - Września - 2017 - 00:00:58 »
Osoby z okolic W-wy jak chcą coś uruchomić lub zmienić to chętnie pomoge... zobaczymy co można dodatkowo uruchomić

TJA jest chyba powiazany z asystentem parkowania

Offline kucyk

« Odpowiedź #3 dnia: 20 - Września - 2017 - 00:38:31 »
Niestety, do Warszawy mi nie po drodze :D

Uruchomiłem sobie rozpoznawanie znaków, ale TJA to chyba trochę wyższa szkoła kodowania. Samochód ma chyba wszystko co potrzeba, jest działający ACC, kamera, lane assist, park assist też jest ale nie widzę związku. Mimo tego TJA nie ma, a rozpoznawanie linii działa tylko od 65km/h w górę.

Tu coś się dzieję, ale na razie bez konkretów:
http://www.vwwatercooled.com.au/forums/f238/traffic-jam-assist-119112-39.html

Offline wojo

« Odpowiedź #4 dnia: 20 - Września - 2017 - 00:42:57 »
Rozpoznawanie linii mozna zakodowac przy nizszych predkosciach

Offline kucyk

« Odpowiedź #5 dnia: 20 - Września - 2017 - 00:53:53 »
pomożesz zdalnie :>

masz jakieś wskazówki co gdzie i jak?

Offline wojo

« Odpowiedź #6 dnia: 20 - Września - 2017 - 00:55:15 »
jak odbiore swojego tiga to bede mial wieksze pole do popisu :) ale to nie wczesniej jak za miesiac... musi troche poczekać ;)

Podziękował: kucyk

Offline mjaszczyk

• Moc: 122 KM
  • Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #7 dnia: 20 - Września - 2017 - 06:44:46 »
U mnie Lane Assist działa w pełnym zakresie predkosci. W korkach wlasciwie nic nie trzeba robic poza lekkim wcisnieciem gazu aby ruszył po dłuższym zatrzymaniu. Nie wiem czy to ma znaczenie ale w opcjach upewnij się, że masz włączone "prowadzenie po torze" czy jakoś tak, może ma to związek.

Podziękował: mrk

Offline Wito1985

• Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Rej: DW
« Odpowiedź #8 dnia: 20 - Września - 2017 - 08:04:32 »
U mnie tak samo przy niskich prędkościach nie działa Lane Assist a do tego jeszcze przy jedzie w korku jak jakieś auto przede mną zjedzie z mojego pasa to acc nie widzi następnego auta i rusza w jego stronę i szybko muszę hamować żeby nie przywalić..

Offline arekp

« Odpowiedź #9 dnia: 20 - Września - 2017 - 08:34:06 »
przy jedzie w korku jak jakieś auto przede mną zjedzie z mojego pasa to acc nie widzi następnego auta i rusza w jego stronę i szybko muszę hamować żeby nie przywalić..

Pisałem o tym w którymś z wątków, ze ACC potrafi zrobić coś stresującego ;-) "Rozwiązałem" ten problem operując zaprogramowaną prędkością, dopasowując ją do warunków - zwłaszcza jeśli przede mną zrobił się choćby chwilowy zator, a nie chcę rezygnować z komfortu elektroniki.

Offline Wito1985

• Moc: 180 KM
  • Rej: DW
« Odpowiedź #10 dnia: 20 - Września - 2017 - 08:41:47 »
A czy traffic Jam assist nie jest właśnie po to żeby takie sytuacje wykluczyć przy jeździe w korku? Nie wiem czemu lane assist nie działa przy tak małych prędkościach..

Offline rk

• Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #11 dnia: 20 - Września - 2017 - 08:49:07 »
Z tego co pamiętam to trzeba:
- włączyć, jak pisze mjaszczyk [i instrukcja;) ] adaptacyjne prowadzenie po torze dla Lane Assist
- mieć włączony ACC
- mieć włączony Lane Assist
- trzeba mieć pakiet drogowy Plus, który jest dostępny tylko z DSG (tego nie jestem na 100% pewny, bo dawno temu konfigurowałem auto).

Jeśli chodzi z ACC to u mnie działa w miarę przewidywalnie [tzn. tak jak opisano w instrukcji]. Warto spróbować różnych ustawień (eko/normal) i różnych ustawień odległości do poprzedzającego auta. Jak pamiętam z Golfa, np. ustawienie komfort powodowało opóźnienie reakcji (wolniejsze zwalnianie) co np. w połączeniu z ustawieniem najmniejszej odległości kończyło się przy większych różnicach w prędkości dość wysokim poziomem adrenaliny od czasu do czasu.

Obecnie poza miastem  jeżdżę Tiguanem na ustawieniu ACC normal i 3/4 kreskach odstępu.

Inna sprawa, żeby nigdy nie ufać takim systemom (szczególnie przy dużych różnicach prędkości). Po kilku/kilkunastu jazdach człowiek się przyzwyczaja, więc nie ma się co spinać.

Podziękował: mrk

Offline mjaszczyk

« Odpowiedź #12 dnia: 20 - Września - 2017 - 08:56:00 »
Jeśli chodzi z ACC to u mnie działa w miarę przewidywalnie [tzn. tak jak opisano w instrukcji]. Warto spróbować różnych ustawień (eko/normal) i różnych ustawień odległości do poprzedzającego auta. Jak pamiętam z Golfa, np. ustawienie komfort powodowało opóźnienie reakcji (wolniejsze zwalnianie) co np. w połączeniu z ustawieniem najmniejszej odległości kończyło się przy większych różnicach w prędkości dość wysokim poziomem adrenaliny od czasu do czasu.

rk - W jaki sposób ustawiasz tryb ACC (normal/eko itd), czy chodzi Ci o sam tryb jazdy? może przeoczyłem to w ustawieniach.

Generalnie u mnie tak samo, całość działa bardzo przewidywalnie i często z tego korzystam. Denerwujące jest tylko kiedy samochód jadący przede mną zmieni pas i pojawia się duża luka wtedy reakcja jest znacznie opóźniona.

Offline mrk

« Odpowiedź #13 dnia: 20 - Września - 2017 - 10:21:56 »
- włączyć, jak pisze mjaszczyk [i instrukcja;) ] adaptacyjne prowadzenie po torze dla Lane Assist
- mieć włączony ACC
- trzeba mieć pakiet drogowy Plus, który jest dostępny tylko z DSG (tego nie jestem na 100% pewny, bo dawno temu konfigurowałem auto).
Dzięki. Powyższe warunki spełniam (upewniam się jeszcze u dealera czy Pakiet Drogowy Plus został włączony, na zamówieniu mam. Masz rację że wymaga DSG, dodatkowo ACC do 210km/h)

Offline kucyk

« Odpowiedź #14 dnia: 20 - Września - 2017 - 11:08:38 »
- mieć włączony ACC

Właśnie u mnie nie ma możliwości włączenia prowadzenia po torze czyli - Adaptive Lane Guidance lub? Adaptive Line Tracking, mam tylko Lane Assist. Wiec najpierw muszę ogarnąć jak włączyć ALG w VCDS i wtedy pewnie mogę zabierać się za TJA.

Offline rk

• Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #15 dnia: 20 - Września - 2017 - 11:48:22 »
Właśnie u mnie nie ma możliwości włączenia prowadzenia po torze czyli - Adaptive Lane Guidance lub? Adaptive Line Tracking, mam tylko Lane Assist. Wiec najpierw muszę ogarnąć jak włączyć ALG w VCDS i wtedy pewnie mogę zabierać się za TJA.
To znaczy nie masz tego w car>ustawienia ? Czy piszesz o włączeniu tego przyciskiem na dźwigni kierunkowskazu i poźniej na wyświetlaczu między zegarami/AID? Bo na wyświetlaczu między zegarami/AID tej opcji nie ma. Jest tylko w car>ustawienia.

Offline kucyk

« Odpowiedź #16 dnia: 20 - Września - 2017 - 11:51:17 »
U mnie po prostu nie ma opcji Adaptive Lane Tracking w ustawieniach auta, ale juz chyba wiem jak to wlaczyc:
http://forums.ross-tech.com/showthread.php?7636-Enabling-Adaptive-Lane-Tracking-on-NAR-Golf-7-R

Teoretycznie wystarczy przestawić "intervention moment" na early (via setting menu) - funkcja aktywna lub late (via setting menu) - funkcja nieaktywna i ta opcja powinna się pojawić na ekranie. Jak to wygląda w praktyce, dowiem się dzisiaj.

Offline E65

• Rej: SBL
« Odpowiedź #17 dnia: 20 - Września - 2017 - 14:49:57 »
Lane Assist nie dziąła do 60 km/h bo niby jak . W mieście ten system by wariował. Pisze w instrukcji/ Wjeżdżasz na miasto miliony linii i system by cały czas szarpał kierownicą dlatego jest aktywowany od 60 km/h

Offline kucyk

« Odpowiedź #18 dnia: 20 - Września - 2017 - 14:52:01 »
Lane Assist nie dziąła do 60 km/h bo niby jak . W mieście ten system by wariował. Pisze w instrukcji/ Wjeżdżasz na miasto miliony linii i system by cały czas szarpał kierownicą dlatego jest aktywowany od 60 km/h
To w takim razie na jakiej zasadzie dziala TJA?

Offline mjaszczyk

« Odpowiedź #19 dnia: 20 - Września - 2017 - 15:01:55 »
Zgadza sie, sam Lane Assist aktywuje sie od około 60km/h. Ale w przypadku aktywowania TJA działa od zera jeżeli linie są widoczne. Kiedy pojawiają się wątpliwości to system odpuszcza i musisz przejąć kierowanie.
tutaj masz jakiś pierwszy z brzegu film z passatem, u mnie działa tak samo w tiguanie.

Offline mrk

« Odpowiedź #20 dnia: 20 - Września - 2017 - 20:02:25 »
Zagadka się wyjaśniła - ktoś dał ciała i nie włączono mi Pakietu Drogowy Plus (dostałem Pakiet Drogowy), pomimo że jest na zamówieniu :( Cały hardware podobno mam, mam nadzieję że uda się aktywować w serwisie brakujące TJA i EA.

Offline kucyk

« Odpowiedź #21 dnia: 21 - Grudnia - 2017 - 14:27:02 »
Na watercooled rozpykali aktywacje TJA. Można ją zrobić tylko za pomocą VCP i krzyczą sobie za tą usługę 150 dolców

http://www.vwwatercooled.com.au/forums/f238/traffic-jam-assist-119112-48.html#post1246584

Cytuj (zaznaczone)
The fact is the procedure requires the upload of the appropriate parameter set to the A5 camera MCU.
VCP protect their IP (as they are entitled to) by encrypting these files and locking them to the license of the cable.
So it is not possible to share these files. You need to have an active account (paid yearly) as well as the base VCP software and cable.

Tagi wątku: