Autor Wątek: Zgłaszanie zastrzeżeń do montażu  (Przeczytany 7040 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline arekp

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
Zgłaszanie zastrzeżeń do montażu
« dnia: 20 - Czerwca - 2017 - 09:56:09 »
Kolejna z porad z własnego doświadczenia.

Jeśli po odebraniu samochodu zauważycie niedoskonałości montażu, źle spasowane lub nieprawidłowo zamontowane elementy musicie to zgłosić w serwisie PRZED PRZEBIEGIEM 10 tysięcy kilometrów.

Przy okazji zgłaszania innych usterek, poprosiłem o lepsze spasowanie tylnego zderzaka ... i usłyszałem, że za późno aby zgłaszać takie zastrzeżenia (13kkm).

Podziękował: klw, Maciek05, omen

Offline topic75

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CZPA
  • Moc: 180 KM
  • Rej: SZ
Odp: ZGŁASZANIE ZASTRZEŻEŃ DO MONTAŻU
« Odpowiedź #1 dnia: 14 - Września - 2017 - 12:44:44 »
Dzisiaj przeglądałem stronkę erwin w poszukiwaniu nowych TPI, zauważyłem dwa TPI 2048357/1 dotyczy szumów dobiegających z przodu samochodu miedzy 40 - 60 km/h (manipulacja przy lusterkach),
drugie które mnie bardziej niepokoi jest TIP 2008682/10 dotyczy zgłoszonego przez klienta zużycia oleju, ponad 0,5l na 1000 km, brak konkretów w TPI. To znaczy że znowu powraca ten problem?

Offline rk

• Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #2 dnia: 23 - Września - 2017 - 20:21:47 »
Ten co do silników to taki informacyjny TPI jak postępować w wypadku, gdy silniki mają ponadnormatywne zużycie oleju.

Po prostu dokonuje się pomiaru, czy ten problem jest rzeczywisty (po upewnieniu się, że nie ma wycieków korek jest plombowany). I jeśli zużycie jest rzeczywiście zbyt duże, serwis dokonuje naprawy na gwarancji.

Tym TPI bym się za bardzo nie przejmował.

Ciekawi mnie za to ten związany z szumem z okolicy lusterek. U mnie zaczyna być on odczuwany delikatnie około 60km/h właśnie i zwiększa aż do prędkości autostradowych. Nie wiem, czy łapię się na to TPI (problem ten do tej pory występował w każdym Tiguanie jaki testowałem). Ktoś to już zgłaszał koledzy? Jeśli tak to jakie były losy zgłoszenia?

Offline topic75

« Odpowiedź #3 dnia: 31 - Października - 2017 - 15:22:34 »
TPI Nr : 2047713/1, : pęknięcia na masie równow.drgania skrętne wału napęd.(tylko 4MOTION/napęd na cztery koła)
, a to dobre!

Offline wojo

• Rej: WZ
« Odpowiedź #4 dnia: 31 - Października - 2017 - 21:53:41 »
Zaraz będzie TPI, że 1ltr oleju na 1000km to też będzie norma ;)

Offline topic75

« Odpowiedź #5 dnia: 11 - Listopada - 2017 - 19:22:45 »
Ta niespodzianka mnie oczekiwała, klej montażowy rozwarstwiony, brak przykleja do wzmocnienia w drzwiach przednich, wykryte przy wygłuszaniu drzwi. Kto pracuje Wolfsburgu?!

Offline arekp

« Odpowiedź #6 dnia: 11 - Listopada - 2017 - 20:29:13 »
@topic75

Których części dokładnie nie skleja?
Czy to może powodować metaliczne wibracje?
Pytam, gdyż mój serwis nie może sobie poradzić z dźwiękami.

Swoją drogą, robisz zdjęcia z kroków poczynionych przy wygłuszaniu?
Można by je później użyć do HOW-TO na forum.

Podziękował: topic75

Offline topic75

« Odpowiedź #7 dnia: 11 - Listopada - 2017 - 21:13:55 »
Nie powinno prowokować metalicznych dźwięków, wykryłem to przy okazji wyklejania drzwi. Belka usztywniającą drzwi nie była  sklejona do blachy. Od strony pasażera. Od strony kierowcy poprawiali klejenie bo klej montażowy użyty koloru czarnego miedzy tym szarym. Przed wygłuszaniem myślałem ze blacha jest cienka na drzwiach do momentu wykrycia tego problemu. Klej montażowy rozwiązał temat. Nie robię zdjęć z procesów wygłuszania. Każdy nowy samochód wygłuszam. Jeden z moich samochodów wygłuszałem po dwóch tygodniach od zakupu. Ten na początku drzwi material premium STP.

Offline wojtekw

• Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 190 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: SB
« Odpowiedź #8 dnia: 05 - Stycznia - 2018 - 08:16:31 »
Jeśli po odebraniu samochodu zauważycie niedoskonałości montażu, źle spasowane lub nieprawidłowo zamontowane elementy musicie to zgłosić w serwisie PRZED PRZEBIEGIEM 10 tysięcy kilometrów.

Wczoraj znajomy odbierał passata, a że byłem z nim to po całej sytuacji zapytałem babeczki, która auto przekazywała, do kiedy można zgłaszać źle spasowane części - odpowiedziała "przez cały okres gwarancji".
Wydaje mi się, że sprzedawcy sami do końca nie wiedzą co i kiedy i po prostu ja na waszym miejscu bym się nie godził z serwisem że minęło 10k km czy 6mscy. Wada to wada i macie rękojmię na samochód.
Zwróćcie tylko uwagę, że warunki dla konsumenta(osoby prywatnej) jak i przedsiębiorcy nieco się różnią. Wszystko znajdziecie w ustawie Prawo Cywilne.

Da się walczyć o swoje i wywalczyć, wiem z własnego doświadczenia.
Znajomy wziął A4 nówkę i okazało się po kilku miesiącach, że po ok 5km jazdy cały czas dmuchawa na maksa chodziła. W rezultacie przestawała także działać klimatyzacja.
Serwis brał samochód kilkukrotnie i sprawdzał, za każdym razem bez rezultatu. W końcu napisaliśmy im oficjalną reklamację powołując się na ustawę, potem jeszcze kilka innych pism.
Obiło się to o niemcy, którzy też nie wiedzieli o co chodzi, ale przyznali że jest kilka takich sztuk w europie i po kilku odpowiedziach udało się wymienić auto na nowe - dodatkowym plusem dla znajomego był fakt, że w międzyczasie wyszła nowa wersja A4 i po niewielkiej dopłacie miał nowy model :)

Także reasumując, warto zawsze znać swoje prawa przed wizytą w serwisie, bo zawsze możemy spotkać kogoś kto niewiele wie, ale powie cokolwiek tak przekonująco, że wydaje nam się że ma rację :)
I nie chodzi tu jedynie o serwisy VW, ale wszędzie możemy spotkać tę sytuację z niewiedzą sprzedawców.

Offline arekp

« Odpowiedź #9 dnia: 05 - Stycznia - 2018 - 10:10:32 »
Znajomy wziął A4 nówkę

I na tym historia przestaje mieć cokolwiek wspólnego z procedurami w VW ;-)

Offline wojtekw

« Odpowiedź #10 dnia: 05 - Stycznia - 2018 - 10:17:27 »
Nie do końca bo koncern ten sam, poza tym marka dla ustawy nie ma znaczenia :)

Offline arekp

« Odpowiedź #11 dnia: 05 - Stycznia - 2018 - 11:27:37 »
Nie nie, GRUPA jest ta sama, Audi i VW to dwie osobne firmy, dwa osobne rynki odbiorców, różna jakość produktów, różne procedury, różni ludzie.

Nie jestem prawnikiem, ale wątpię aby fakt że w opisanej sytuacji wymieniono auto był powtarzalny dlatego, że "ustawa". Stawiam, że wynikało to bardziej z uwagi na satysfakcję klienta - bo to jest Audi, a nie VW - tym bardziej,  że nie mieli pojęcia w czym jest faktyczny problem, choć wiedzieli że jakiś problem jest.

Offline wojtekw

« Odpowiedź #12 dnia: 05 - Stycznia - 2018 - 11:35:11 »
Masz sporo racji, niemniej jednak zawsze warto choćby podjąć próbę dochodzenia swoich praw :)

Offline arekp

« Odpowiedź #13 dnia: 05 - Stycznia - 2018 - 12:46:00 »
Oczywiście, i tak jak gdzieś tu już na forum pisałem, otrzymałem - walcząc o to pismami do VW, a finalnie składając reklamację u Dealera - w ramach rekompensaty za niedziałające rozpoznawanie znaków drogowych, bezpłatną aktywację APP CONNECT - choć nie mam pewności, stawiam że to Dealer (w osobie handlowca i jej przełożonego), a nie importer zadbał o mój poziom satysfakcji mimo wpadki producenta ;-)

Offline davep

• Rej: WGR
« Odpowiedź #14 dnia: 07 - Stycznia - 2018 - 22:04:20 »
arekp,
czyli rozumiem, że w zamian za niedziałające rozpoznawanie znaków zgodziłeś się na APP CONNECT i tym samym rezygnujesz z roszczeń do naprawy rozpoznawania znaków?

Pytam, bo mam ten sam problem (znaki), z tym że APP CONNECT kupiłem już z autem.

Offline arekp

« Odpowiedź #15 dnia: 08 - Stycznia - 2018 - 00:20:58 »
@davep 
Rozpoznawanie znaków drogowych działa mi od prawie roku, kiedy VW wypuściło aktualizację oprogramowania i serwis ją zaaplikował. Dokładny termin odnajdziesz na forum w wątku dot. tego tematu.

Jeśli masz (nadal) ten problem, to zgłoś się do serwisu. Problem jest rozwiązywany "od ręki", polega na pobraniu aktualizacji oprogramowania Discover Media z serwera VW i wgraniu do auta.

Tagi wątku: