Autor Wątek: TARCZE HAMULCOWE - regeneracja  (Przeczytany 8189 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomaszchw

• :: TrendLine
  • VW: Passat B5
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: DW
TARCZE HAMULCOWE - regeneracja
« dnia: 11 - Września - 2014 - 19:18:06 »
Nie wiem kto w dzisiejszych czasach przetaczać chce tarcze hamulcowe, którre bezpośrednio odpowiadają za twoje bezpieczeństwo. w dobie wysokich prędkości ja tego nie zalecam. poprostu. lepiej kupić np tarcze na 60zł nową niż płacić kupę pieniędzy za przetaczanie, tymbardziej ze w życie albo już wszedł albo wchodzi przepis który mówi, że mechanik który zauważy u swojego klienta np cienkie tarcze czyli brak minimalnej grubości to ma obowiązek wezwć nawet policję.
2. czy ta technologia również wyrównuje klocki :-) raczej nie, a żeby wymienić to i tak ściągasz koła i wszystko masz na wierzchu.
Sorki nie jeste za tym tym bardziej ze wybór części zamiennych jest ogromny.
jak coś zapraszam na priv jeśli chodzi nawet o części. :big_grin:

Offline przetacza

• Rej: SJ
Odp: Odp: Regeneracja Tarcz Hamulcowych promocja dla forumowiczów
« Odpowiedź #1 dnia: 13 - Września - 2014 - 11:41:32 »
Witaj
Piszesz o bezpieczeństwie a proponujesz tarcze za 60zł, które jak nie trudno się domyślić jakością nie grzeszą bo zrobione są z Chińskiej plasteliny. Proponujesz tani, nic nie warty zamiennik, który odkształci się w bardzo krótkim czasie użytkowania zmniejszając tym samym skuteczność hamowania. Nie napisałem, że regenerujemy każdą tarczę, absolutnie nie. Tarcza musi mieć minimum 5,5mm grubości. Maszyna, którą dysponujemy zbiera przy pojedynczym przebiegu 0,2mm (dwie dziesiąte milimetra). Maksymalna wartość o którą musiałem uszczuplić tarczę wynosiła 0,4mm i był to ekstremalny przypadek. Producenci samochodów oficjalnie podają (bardzo często), że zużycie tarczy hamulcowej dla osi przedniej nie powinno być większe niż 2mm, czyli tarcza o grubości 12mm (nowa) powinna być wymieniona mając 10mm co oczywiście działa jedynie na korzyść producentów części samochodowych i takich ludzi jak Ty, czyli tych co tymi częściami handlują. W praktyce jednak okazuje się, że można spokojnie eksploatować taką tarczę co najmniej raz dłużej. Pewnie nie wiesz też, że marki takie jak Mazda czy Peugeot zalecają regenerację tarcz hamulcowych w swoich samochodach właśnie za pomocą ProCut PFM 9.0 ze względu na funkcję kompensacji bicia piasty oraz bardzo dokładny i szybki proces regeneracji. To nie jest taka zwykła tokarka z garażu od Pana Józka no ale zanim się coś napisze to wypadało by się ogarnąć w temacie :). Gdybyś przeczytał choć część informacji zawartych na naszej stronie to może nie pisałbyś tutaj takich rzeczy. No ale jak by nie było handlujesz częściami więc wolisz sprzedać komuś plastelinową tarczę za 60 złotych, niż zaproponować regenerację tarczy dobrej firmy o odpowiedniej grubości, która jeszcze długo posłuży i dobrze spełni swoją rolę. Poza tym można a wręcz należało by przetoczyć taką tarczę przed założeniem nowych klocków aby wyrównać jej powierzchnię zwiększając tym samym skuteczność hamowania. Troszkę śmiesznie w tym kontekście brzmi Twój tekst o bezpieczeństwie w połączeniu z Twoją propozycją zakupu tarczy za 60 złotych :). Osobiście mając tarcze fabryczne czy też solidne tarcze dobrej firmy w swoim samochodzie wolałbym zdecydowanie je zregenerować niż skorzystać z Twojej propozycji.
Życzę sukcesów handlowych i mam nadzieję, że mentalność Polaków zmieni się na lepsze jeśli chodzi o wybór w takiej sytuacji :)

Offline tomaszchw

« Odpowiedź #2 dnia: 13 - Września - 2014 - 14:34:51 »
nie mówię żeby kupować za 60 zł mówię że lepiej chyba takie kupić niż przetaczać. kiedyś to było w modzie toczenie. jestem ciekawy czy przetaczałbyś dla siebie tarcze i hamował na nich z prędkości 200km/h bo ja raczej nie. I możesz mi wierzyć że za 500zł możesz mić naprawdę super tarcze. czasy się zmieniają, kiedyś samochodem jeżdziło się 120km/h ciekawe ilu z nas z taką jeździ. kompensata bicia piasty. no tak jasne. skompensować możesz , ale wiesz lepiej piastę oczyścić z rdzy i założyć nową tarczę, zresztą tak producenci zalecają.
Masz rację można toczyć są za i przeciw. ja wypowiadam się na ten temat bo chyba można podać swoje zdanie. i zapewne będą osoby które tak zrobią. ja jestem zdecydowanym przeciwnikiem tego. jeśli rozpatrzysz koszty to nie wiem na ile będą one na korzyść przetaczania. powiem ci tylko jedno. Ani jednemu swjemu klientowi nie polecałem chińszczyzny, tylko dobre częsci.
acha czy dajesz gwarancję na tarcze że przy grubości z jaką wyjdzie od ciebie nic się z nią nie ma prawa stać, np pęknąć??
bo wiesz w przypadku nowej tarczy jakieś masz gwarancje do tzw wartości nominalnych grubości eksploatacyjnej.
A tak czy siak klocki też musisz wymienić. więc cóż. klient wybierze sam.
P.S. klient przyjeżdża do ciebie do toczenia, czy zwracasz uwagę na to czy miał wcześniej tarczę za 50 zł czy toczysz nie zwracając uwagi na taką tarczę??. często klienci nie wiedzą co mają a ty też tego nie zweryfikujesz. i przetoczysz nawet chińczyka.
Więc moim zdaniem trzeba dobrze przemyśleć.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Offline przetacza

« Odpowiedź #3 dnia: 13 - Września - 2014 - 15:25:26 »
Cytat: tomaszchwesiuk@o2.pl
nie mówię żeby kupować za 60 zł mówię że lepiej chyba takie kupić niż przetaczać.

hmmmmmm... lubisz sam sobie zaprzeczać :)

jestem ciekawy czy przetaczałbyś dla siebie tarcze i hamował na nich z prędkości 200km/h bo ja raczej nie

Ciekawe gdzie w Polsce można jechać 200km/h? Jedynym taki miejscem w Europie, które znam są Niemcy i to też nie do końca bo jadąc w tym roku z północnej części Francji do Polski (przejechałem Niemcy w poprzek) jest mnóstwo ograniczeń prędkości a odcinków bez ograniczenia było niewiele.
Tak jak napisałem w poprzedniej odpowiedzi - jakbym miał do wyboru kupić tarczę za 60 złotych a moja nadawała by się jeszcze do regeneracji to zdecydowanie wybieram regenerację.

I możesz mi wierzyć że za 500zł możesz mić naprawdę super tarcze

A widziałeś gdzieś w moim poście cenę 500 złotych za regenerację tarczy (tarcz)? Po drugie znam modele samochodów do których tarcze kosztują 1k PLN lub więcej za sztukę i wbrew pozorom nie jest tych aut tak mało. Oczywiście mam na myśli tarcze polecane przez producenta auta.

ale wiesz lepiej piastę oczyścić z rdzy i założyć nową tarczę, zresztą tak producenci zalecają.

Kompletnie nie masz pojęcia o czym piszesz

Ani jednemu swjemu klientowi nie polecałem chińszczyzny, tylko dobre częsci.

Do jakiego samochodu DOBRA markowa tarcza kosztuje 60 złotych?? Jedyne co mi przychodzi do głowy to Matiz albo Corsa i to też nie będzie jakaś tarcza z bardzo wysokiej półki :)

acha czy dajesz gwarancję na tarcze że przy grubości z jaką wyjdzie od ciebie nic się z nią nie ma prawa stać, np pęknąć??

Daję gwarancję na moją robotę. Mierzę klientowi wartość bicia tarczy przed i po robocie i tyle. Nie biorę się za robienie tarczy, która nie spełnia wymogów producenta maszyny i nie ma "rozsądnej" grubości, czyli minimum 5,5mm. Jakbyś widział na jakich tarczach ludzie w Polsce jeżdżą to byś nie pisał tego co piszesz. Jak takiemu klientowi zwróciłem uwagę, że jego tarcza jest za cienka i nadaje się do wymiany to usłyszałem - rób pan, ona jeszcze jedne klocki wytrzyma :)

bo wiesz w przypadku nowej tarczy jakieś masz gwarancje do tzw wartości nominalnych grubości eksploatacyjnej.

W przypadku tarcz za 60 złotych możesz na dzień dobry zapomnieć o gwarancji bo występuje ona tylko w teorii :). Sam miałem taką właśnie sytuację kilka lat temu, że połasiłem się na tanie tarcze bo nie miałem kasy na lepsze i biły zaraz po założeniu, przy pierwszym hamowaniu. Oczywiście poszły do toczenia (wtedy jeszcze na normalnej tokarce) a znajomy tokarz miał przy nich co robić. Odsyłanie ich do producenta to to samo co uziemienie sobie auta na dłuższy czas. To był mój pierwszy i ostatni raz kiedy kupiłem nowe tanie tarcze.

A tak czy siak klocki też musisz wymienić. więc cóż. klient wybierze sam.

No właśnie :). W przypadku wymiany tarczy na nową klocki obowiązkowo do wymiany. W przypadku toczenia niekoniecznie bo jeśli pomiar wykonany przeze mnie wykaże małe odchyłki od normy to klocków wymieniać nie musisz.

P.S. klient przyjeżdża do ciebie do toczenia, czy zwracasz uwagę na to czy miał wcześniej tarczę za 50 zł czy toczysz nie zwracając uwagi na taką tarczę??. często klienci nie wiedzą co mają a ty też tego nie zweryfikujesz. i przetoczysz nawet chińczyka.

Pewnie, że przetoczę Chińczyka bo jakie to ma znaczenie? Jeśli tarcza będzie odpowiednio gruba i nie będzie miała innych wad takich jak pęknięcia, głębokie rysy itd to przetoczę. Właśnie ten proponowane przez Ciebie tanie tarcze bardzo często po krótkim czasie eksploatacji nadają się do poprawki. Te dobrej jakości o wiele rzadziej stwarzają jakiekolwiek problemy.

Więc moim zdaniem trzeba dobrze przemyśleć.

Święta racja :). A do tego trzeba umieć liczyć :)

Offline tomaszchw

« Odpowiedź #4 dnia: 13 - Września - 2014 - 15:44:06 »
ej tam przestań proszę cię. chyba ktoś ma prawo się wypowiedzieć na temat co sądzi tak?? po to chyba jest forum. nie chodzi sprzeczanie się chyba. tak.
Pozdrawiam.
Zapraszam do toczenia tych co chcą toczyć i do kupna nowych tych co chcą mieć nowe. ja jestem zwolennikiem nowych. poprostu nie odważę się toczyć. wchodząc w chemie nie wygrałbyś z chemikiem. więc do wyboru kto co chce. do toczenia zapraszam do kolegi.
do nowych części zapraszam do mnie.
Z poważaniem dla klubowiczów. Tomek :-)

Offline przetacza

« Odpowiedź #5 dnia: 13 - Września - 2014 - 16:10:40 »
ej tam przestań proszę cię. chyba ktoś ma prawo się wypowiedzieć na temat co sądzi tak?? po to chyba jest forum. nie chodzi sprzeczanie się chyba. tak.
Pozdrawiam.
Zapraszam do toczenia tych co chcą toczyć i do kupna nowych tych co chcą mieć nowe. ja jestem zwolennikiem nowych. poprostu nie odważę się toczyć. wchodząc w chemie nie wygrałbyś z chemikiem. więc do wyboru kto co chce. do toczenia zapraszam do kolegi.
do nowych części zapraszam do mnie.
Z poważaniem dla klubowiczów. Tomek :-)

Ja tak samo ja Ty argumentowałem swoje racje, nic więcej. Oczywiście klient wybierze co woli. Nie miałem zamiaru się kłócić, broń Boże, bardziej poprzekomarzać trochę :D
Miłego dnia i pozdrowienia dla Ciebie i wszystkich forumowiczów.

Offline tomaszchw

« Odpowiedź #6 dnia: 13 - Września - 2014 - 16:11:18 »
spoko również pozdrawiam. :-)

Offline STELMI_

• VW: Passat B6
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BMR
  • Moc: 140 KM
Odp: Regeneracja Tarcz Hamulcowych - dyskusja
« Odpowiedź #7 dnia: 15 - Września - 2014 - 06:32:32 »
owe przetaczanie imho nie ma sensu. Zakładając, że zbierasza 0,2mm na stronę nie sądzę, zeby tarcza była cała zabielona (oczywiście mówię o tarczach, które przepracowały 1 komplet klocków, bo toczenie tarcz, które nie jeździły oczywiście nie biorę pod uwagę)
Teraz - zakładając, że po 1 komplecie klocków tarcze zużyły się 0,5mm na stronę, a Ty przetoczysz kolejne 0,2mm na stronę to taka tarcza prawie nie nadaje się do użytku. Graniczne zużycie tarcz hamulcowych to 1mm na stronę.

Offline przemo

• Clubowicz
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Napęd: 4x4
  • Rej: LRY
« Odpowiedź #8 dnia: 15 - Września - 2014 - 08:58:18 »
Stelmi ale to są wartości które podaje producent  :big_grin:
Ja osobiście jeździłem na tarczach po przetoczeniu i powiem tak.... różnicy nie czułem. Auto jeździło tak samo dobrze jak na nowych tarczach. A tarcze po przetoczeniu miały 7mm i zrobiłem na nich ok. 50 tyś km.

Offline STELMI_

• VW: Passat B6
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BMR
  • Moc: 140 KM
« Odpowiedź #9 dnia: 15 - Września - 2014 - 09:18:10 »
producent takie wymiary podaje, bo cieńsza tarcza łatwiej ulegnie odkształceniom po wjechaniu z kałużę z rozgrzanymi hamulcami. Co do jazdy 50 tys km na tarczach 7mm to ja bym się tym raczej nie chwalił

Tagi wątku: