Autor Wątek: 2.0 TDI-PD - dziwna praca silnika i problem z odpalaniem.  (Przeczytany 1792 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gatedata

• :: StartLine
  • VW: Jetta V
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BMN
  • Moc: 170 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: PP
2.0 TDI-PD - dziwna praca silnika i problem z odpalaniem.
« dnia: 09 - Grudnia - 2017 - 17:56:27 »
Witam.
Posiadam VW Jetta V 2.0 TDI-PD 170 KM z 2006r.
Od jakiegoś czasu zauważyłem że silnik zaczął dziwnie pracować.
Gdy odpaliłem go rano zdążyłem zrobić nagranie silnik nie reagował na pedał gazu później zgasł po około 10 min potem kręcił ale nie odpalał - po kilku minutach odpalił i zgasł po chwili i już nie mogłem go odpalić - cały czas migająca kontrolka świec i aktywny immo. Wcześniej już miałem przypadek ze świeciła się kontrolka od imo ale za drugim przekręceniem kluczyka gasła - natomiast aktualnie świeci za każdym razem. Niestety jestem poza granicami kraju w Niemczech. Znajomy znajomego stwierdził że padł sterownik silnika. Nie wiem co o tym myśleć a przed świętami chciałbym jakoś wrócić do kraju na kołach. Załączam link do filmiku z pracy silnika gdy telefon jest w pobliżu nadkola wyraźnie słychać dziwna prace silnika nie wiem czy to ma coś wspólnego z tym ze mam problem z odpaleniem.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
Odp: 2.0 TDI-PD - dziwna praca silnika i problem z odpalaniem.
« Odpowiedź #1 dnia: 09 - Grudnia - 2017 - 21:12:35 »
Warto przed pochopną decyzją podłączyć wóz pod komputer.
Co do stuków nie wróżą nic dobrego.
Ile ma przejechane ten pojazd ?

Offline gatedata

• :: StartLine
  • VW: Jetta V
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BMN
  • Moc: 170 KM
  • Rej: PP
« Odpowiedź #2 dnia: 10 - Grudnia - 2017 - 10:36:51 »
Przebieg 188tys. Zwykle po pierwszym przekreceniu kluczyka pojawial sie komunikat IMMOBILISER AKTYWNY, za drugim przekreceniem odpalalem silnik i wszystko bylo ok. Za tym ostatnim razem nawet po pieciokrotnym przekreceniu kluczyka w stacyjce komunikat nadal sie wyswietlal i postanowilem go odpalic. Po 10ciu minutach silnik "zdechl". ADAC postawilo na sterownik silnika, potem zas auto zostalo przewiezione do mechanika, ktory poczatkowo nie wierzac w ich diagnoze potwierdzil ja.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 10 - Grudnia - 2017 - 11:58:43 »
Jeśli sterownik silnika nie dostanie informacji ze stacyjki że siedzi w niej kluczyk z właściwym imo to nie uruchomi silnika .Jeśli będzie niesprawny czujnik obrotów nie uruchomi silnika itd .Opcji usterek uniemożliwiających odpalenie jest cała kupa (cudowna elektronika ).By sprawdzić co jest przyczyną należy podłączyć wóz pod kompa lub metodą prób i błędów wymieniać wszystko po kolei (zdecydowanie droższa opcja ale też wykonalna) .Wystarczy że masz słaby styk na którejś z kostek a sterownik silnika dostaje błędne informacje lub wcale  i będzie taki efekt jak masz obecnie .
Podłącz pod kompa napisz jakie błędy wywalił (numery kodów błędu ) a będzie można podpowiedzieć gdzie szukać ,co może być przyczyną ,co wypada wymienić by wóz można było wskrzesić do żywych .
Jeśli po podłączeniu do kompa nie wywali żadnych błędów (bo tak też nieraz bywa )warto zagłębić się w bloki danych z parametrami życiowymi silnika .Na ich podstawie też da się ustalić co go boli np. brak lub za niskie ciśnienie paliwa może sugerować koniec żywota pompy paliwa itd.
By zaoszczędzić nerwów i niepotrzebnych kosztów podłącz do kompa i daj znać co powiedział . 

Tagi wątku: