Autor Wątek: Niesprawny asystent świateł drogowych.  (Przeczytany 4885 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline D4r3k_40

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: GS
Niesprawny asystent świateł drogowych.
« dnia: 02 - Grudnia - 2017 - 10:36:02 »
Witam,
Od pewnego czasu nie działa mi asystent świateł drogowych. Tak się złożyło, że zamontowano mi zabezpieczenie przeciw walizkom i kamerę, a dokładnie dwie przód i tył. Zrobiłem to w  warsztacie, który zajmuje się takimi sprawami i był z polecenia. Od momentu montażu zabezpieczenia i kamer, przestał działać mi asystent świateł drogowych. Kilkukrotnie byłem w warsztacie, że sprawdził, ale nie występują żadne błędy i klientowi nigdy nic podobnego się nie przytrafiło. Pozostało mi umówienie się w ASO.
Czy któryś z kolegów miał podobne zdarzenie?

Offline rk

• :: ComfortLine
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
Odp: Niesprawny asystent świateł drogowych.
« Odpowiedź #1 dnia: 02 - Grudnia - 2017 - 16:35:24 »
Mi w Golfie alarm systemu świateł kierowanych pojawiał się jak spalona była żarówka świateł przeciwmgłowych.

Masz jakiś alarm czy on po prostu nie działa? Nie pamietam czy można go wyłączyć w menu. Może warto spojrzeć czy w ustawieniach wszystko jest OK i czy nie został wyłączony na skutek krótkotrwałej utraty łączności np. z kamerą). To samo tyczy się bezpieczników w wypadku zwarcia,

Jak to nie jest coś trywialnego to może coś dziabnęli (okablowanie kamery w przedniej szybie wydaje się logicznym wyborem). Wtedy nie działał by pewnie line assist/system rozpoznawania znaków. Ew. obciążyli któryś z obwodów za mocno lub nowe kamerki zakłócają zasilanie/sygnalizację/pracę istniejących sterowników itp.

Napisz też jaki masz typ świateł (standard/led basic/led top).

Offline D4r3k_40

« Odpowiedź #2 dnia: 02 - Grudnia - 2017 - 17:57:04 »
Napisz też jaki masz typ świateł (standard/led basic/led top).

Mam światła Led Top
Alarm działa jak się należy-sprawdzone, line assist/rozpoznawanie znaków  także działa, nie wywala błędów ani też nie pali bezpieczników. Dziwna sprawa.

Offline arekp

• Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #3 dnia: 02 - Grudnia - 2017 - 20:08:03 »
A podczas montażu zabawek nie zrobił się reset auta (np. poprzez odpięcie zasilania)? Sprawdź ustawienia asystentów jak sugeruje Robert.

Offline D4r3k_40

« Odpowiedź #4 dnia: 02 - Grudnia - 2017 - 20:16:28 »
A podczas montażu zabawek nie zrobił się reset auta (np. poprzez odpięcie zasilania)? Sprawdź ustawienia asystentów jak sugeruje Robert.

asystenci są włączeni. zdaje mi się że po wyjechaniu od speca, to nie miałem załączonego line assit, ale go włączyłem. Asystentów włączmy dźwignią kierunkowskazów poprzez naciśnięcie od czoła. Chyba że czegoś nie doczytałem w instrukcji.

Offline rk

• Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #5 dnia: 03 - Grudnia - 2017 - 00:25:33 »
Główni asystenci są tam gdzie piszesz, ale ustawienia świateł są w CAR/Ustawienia. Nie mam auta pod ręką, więc nie sprawdzę dokładnie ale tam było kilka opcji związanych ze światłami [w tym ze związanymi z nimi asystentami].

Offline flamecards

• Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: WE
« Odpowiedź #6 dnia: 03 - Grudnia - 2017 - 00:58:36 »
Cytuj (zaznaczone)
Tak się złożyło, że zamontowano mi zabezpieczenie przeciw walizkom
Możesz pochwalić się co to za zabezpieczenie?

Offline D4r3k_40

« Odpowiedź #7 dnia: 03 - Grudnia - 2017 - 09:38:22 »
Możesz pochwalić się co to za zabezpieczenie?

Jest zabezpieczenie przeciw odpaleniu pojazdu i wyłączenie gniazda diagnostycznego. Jak byś chciał poznać szczegóły to na priv.

Offline D4r3k_40

« Odpowiedź #8 dnia: 13 - Grudnia - 2017 - 23:41:40 »
Witam,
Od pewnego czasu nie działa mi asystent świateł drogowych. Tak się złożyło, że zamontowano mi zabezpieczenie przeciw walizkom i kamerę, a dokładnie dwie przód i tył. Zrobiłem to w  warsztacie, który zajmuje się takimi sprawami i był z polecenia. Od momentu montażu zabezpieczenia i kamer, przestał działać mi asystent świateł drogowych. Kilkukrotnie byłem w warsztacie, że sprawdził, ale nie występują żadne błędy i klientowi nigdy nic podobnego się nie przytrafiło. Pozostało mi umówienie się w ASO.
Zostawiłem auto i ASO stanęło na wysokości zadania. Mam ponownie asystenta. Podobno zawiesiły się przesłony w reflektorach?.

Tagi wątku: