Autor Wątek: DWUMASA - 1.9 TDI [AFN] - zmiana na jednomasę [1Z] - za i przeciw  (Przeczytany 19996 razy)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
DWUMASA - 1.9 TDI [AFN] - zmiana na jednomasę [1Z] - za i przeciw
« dnia: 28 - Listopada - 2017 - 17:20:17 »
Chciałbym podjąć dyskusję dotyczącą wymiany kompletu sprzęgła razem z kołem dwumasowym na nowe jedno-masowe w silniku 1.9 TDI AFN.
Osobiście nie jestem wcale przekonany do celowości takiego zabiegu, tym bardziej że ceny kompletów sprzęgła z dwumasą są chyb coraz niższe.

Interesuje mnie wszelkie za i przeciw, co do wymiany kola dwumasowego na jedno-masowe, związane z tym koszty i potrzebne zabiegi.
Zapraszam chętnych do dyskusji  ;)

Offline Scrappy

• clubmen
  • Silnik: 3.0 TDI
  • Moc: 265 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: DS
Odp: 1.9 TDI AFN - wymiana dwumasy na zestaw jednomasowy - za i przeciw
« Odpowiedź #1 dnia: 03 - Grudnia - 2017 - 10:20:23 »
Ja zdecydowałem się na taką zmianę ze względu na wyższą wytrzymałość przy niższych kosztach. Przy przeliczeniu wyszło mi 1000zł różnicy na korzyść koła jednomasowego. Oczywiście w przypadku całego nowego zestawu cenowo już nie jest tak kolorowo.
Zależy też jak autem się jeździ, przy duzych obciążeniach (przyczepy itp.) też myślę że jednomas wygrywa.

Robiłem dwa razy taką zmianę. Octavia na nowy zestaw jednomasy oraz moja alhambra na używane koło z 90KM.
U mnie nie zauważyłem jakichś wielkich różnic w jeździe, da się odczuć różnicę przy gaszeniu auta, troszkę bardziej rzuca.
W octavii slychać czasami na wolnych obrotach jakieś szumy które ustępują po wciśnięciu sprzęgła oraz przy ruszaniu czuć na pedale sprzęgła drgania. Myślę że to kwestia tego zestawu. Nie miałem okazji testować takiego zestawu z firmy valeo, może ktoś tutaj zakładał?

Więc tak, jeśli ktoś się zaprze i nie będzie chciał używanego koła to myślę, że finansowo wyjdzie to podobnie. Przy używanym montaż jednomasu będzie już zauważalnie korzystniejszy tym bardziej zwracając uwagę na większą wytrzymałość. Jeśli ktoś ciąga przyczepy, mocno obciąża auto, podnoszenie mocy itp. tutaj według mnie nie ma co się zastanawiać i tylko jednomas. Nie chcę też na siłę namawiać, ja tak jak mówiłem zdecydowałem się na taki krok z racji podniesionej mocy i może będę chciał jeszcze troszkę dłubnąć, a też nie widziało mi się wydawać 1500zł na części. U mnie całość zamknęła się w 600zł (koło zamachowe, zestaw sprzęgła, śruby docisku, śruby koła zamachowego (śruby są inne niż do dwumasy), wysprzęglik centralny, uszczelniacz wału, nowy olej w skrzyni).

Trochę chaotycznie to wszystko opisałem ::) w razie czego pytaj  :)

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #2 dnia: 03 - Grudnia - 2017 - 16:22:07 »
Do podjęcia takiej czy innej decyzji powinien przemawiać fakt że przy jednomasie który był stosowany latami nie trzeba było nic dłubać , grzebać a wymiany sprzęgła były robione po sporych przebiegach (sporadyczne przypadki uszkodzenia ) .Wsadzili łapki i naturalnie zkepścili to co było dobre i sprawdzone .Masz ich wynalazek i masz problem co do jego żywotności .A od każdego właściciela zależy czy chce zamontować ponownie dwu-mas i mieć po wcale nie dużym przebiegu kolejną dłubaninę / kolejną wymianę czy wymieni raz na sprawdzoną konstrukcję i zapomni o temacie .
Osobiście jestem za jednomasą jak i za innymi modyfikacjami które nie do końca im wyszły ,lub wyszły aż za dobrze stosując wytyczne księgowych by łupać na kasę Kowalskiego   :D

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #3 dnia: 04 - Grudnia - 2017 - 08:20:45 »
@Scrappy, napisałeś dosyć przejrzyście. Do tej pory nie brałem wcale pod uwagę zakupu używanej jednomasy z 1Z, oglądałem się raczej tylko za nowym kołem a w tym przypadku porównanie cen z dwumasowym kołem zamachowym nie jest już takie opłacalne.
Może ktoś zamieścić ceny zestawów dwumasowych i takiego z nowym kołem jednomasowym, ciekawi mnie też cena używanej jednomasy i skąd wziąć potrzebne śruby.

pretor@tapatalk

Offline tomekhxc

• :: TrendLine
  • Kod: ASB
  • Moc: ?? KM
  • Rej: RKL
« Odpowiedź #4 dnia: 04 - Grudnia - 2017 - 09:15:07 »
Teraz ceny są bardzo przyzwoite i do zaakceptowania przykładowo nowy zestaw Valeo ze sztywnym kołem zamachowym ok 1100 zł ,  z dwumasa ok 1250 zł LUK-a , jeśli nie chce ktoś nic kombinować to jest dobra alternatywa a mianowicie obicie tarczy kevlarem który wytrzymuje duzo wiekszy moment koszt 200-300 zł i to na prawde działa , jest dużo pomodzonych i mocnych samochodów z takimi setami . Przykładowo u mnie w aucie w 1.8t jest zrobiona moc ze 170 km na 220 km i 350 nm na seryjnym dwumasie do tego tarcza obita kevlarem, po wrzuceniu wykresu na fora wiele osób mówiło że sprzegło i dwumas padnie przy takim sofcie, auto juz smiga na tym ze 4 lata i nic sie nie dzieje.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #5 dnia: 04 - Grudnia - 2017 - 11:48:02 »
Podchodząc do sprawy w taki sposób by obijać tarczę to można od razu kupić cały komplet ze szrotu i dać tarczę do obicia (jak się trafi taka w słabej kondycji ) a koszta zamkną się w 500 zł .
W dwumasie najczęściej nie pada tarcza tylko łożysko ślizgowe samego koła jak i sprężyny które nie wytrzymują wiecznego szarpania nawet gdy nie używamy sprzęgła a mamy tylko odpalony silnik (co dokładnie słychać w przypadku uszkodzonej dwumasy na wolnych obrotach silnika ) .
Jeśli koło dwumasowe nie wytrzymuje mocy do której zostało zaprojektowane (padają jak muchy ) to nie ma opcji by przeżyło większe obciążenia(podniesienie mocy ) .No chyba że podniesienie mocy to tylko tak dla szpanu (wydruk by się pochwalić )a wóz użytkowany jak fura niedzielnego kierowcy w kapeluszu i do tego po zawale .
To że dwumas przenosi jeszcze napęd po czterech latach jazdy nie oznacza wcale że jest w dobrej kondycji. Takie cudeńko można zabić w kilka dni by nie powiedzieć że po paru konkretnych strzałach jak właściciel ruszy uczciwie z tych źrebaków które dodał do orginalnej jednostki .
Dlatego zdecydowana większość podnosząc moc nawet nie myśli by zostawiać ich cudowną myśl techniczną a i większość osób które nie chce po niedługim czasie wracać do tematu wymiany koła montuje jednomas i zapomina o temacie (i nie chodzi tylko o sprawy finansowe ) .Tym bardziej że taka wymiana nie pociąga za sobą zbytnio negatywnych objawów a zdecydowanie wydłuża żywotność .   

Offline Scrappy

• clubmen
« Odpowiedź #6 dnia: 04 - Grudnia - 2017 - 13:19:43 »
Używaną jednomasę można spokojnie kupić za około 100zł, śruby nowe kosztują do 50 zł w sklepie motoryzacyjnym.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #7 dnia: 05 - Grudnia - 2017 - 09:08:23 »
Jaki numery części mają zestawy dwumasowe do 1.9 TDI AFN i zestaw jednomasowy do 1.9 TDI 1Z ?

Po czym można rozpoznać używaną jednomase, czy napewno pochodzi z silnika 1.9 TDI 1Z stosowanym w SGA a nie z Golfa czy Passata ?

Jaki jest koszt samego zestawu sprzęgła do 1Z i z jakiej firmy najlepiej go zakupić ?

pretor@tapatalk

Offline Scrappy

• clubmen
« Odpowiedź #8 dnia: 06 - Grudnia - 2017 - 07:23:59 »
Nie mam teraz dostępu do numerów, wrzucę popołudniu.
Jednomas moze byc czy to z golfa czy innych modeli, warunkiem jest to zeby byl z silnika umocowanego poprzecznie. W podłużnych jest inne koło. Nr potrzebnego koła 037 105 273C

Poprzeczny:
https://img01-olxpl.akamaized.net/img-olxpl/132462889_1_1000x700_kolo-zamachowe-19-tdi-jednomas-zamiast-dwumas-golf-a3-g60-kwidzyn.jpg

Podłużny:
http://i40.tinypic.com/15zs3ew.jpg

Pod wieczór postaram się wrzucić numery zestawów oraz numery śrub potrzebnych do zmontowania całości.
Sprzęgło ja założyłem LUK, bo trafiłem akurat na forum używkę prawie nową w dobrej cenie, ale sachs czy valeo to też bardzo dobre firmy, osobiście wybieralbym miedzy tymi sprzeglami, zaleznie od ceny.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
Odp: 1.9 TDI AFN - wymiana dwumasy na zestaw jednomasowy z 1Z - za i przeciw
« Odpowiedź #9 dnia: 09 - Grudnia - 2017 - 18:58:26 »
Przeszukałem neta i wrzucę parę informacji. 
Na początek, zestaw sprzęgła z dwumasą, pasujący do 1.9 TDI AFN / AVG:

Dwumasowy zestaw sprzęgła, LuK RepSet DMF do 1.9 TDI kod silnika AFN / AVG 110 KM --> 1280 zł nr kat. 600 0003 00

W skład zestawu wchodzi:
Dwumasowe koło zamachowe
Zestaw sprzęgła, LuK DFC nr kat. 417 0010 10
Wysprzęglik centralny nr kat. 510 0172 10
(W zestawie brak nowych śrub i łożyska oporowego.)

Koło jednomasowe od silnika 1.9 TDI 1Z 026105269L (podobno pasuje też od silnika benzynowego, ale nie byłem w stanie znaleźć oznaczeń kodowych tego silnika).

Koło jednomasowe od silnika 1.9 TDI 1Z 026105269L

Koło jednomasowe od silnika 1.9 TDI 1Z 026105269L

Zdjęcia zapożyczone z podobnego tematu na stronie: a4-klub.pl

Jednomasowy zestaw sprzęgła, VALEO przeznaczony do 1.9 TDI AFN / AVG / 1Z 90-110 KM --> 1239 zł nr kat. 845006

Zestaw sprzęgła, LUK  do 1.9 TDI 1Z 90 KM --> 630 zł nr kat. 623 2104 33

Zestaw sprzęgła, VALEO do 1.9 TDI 1Z 90 KM --> 686 zł nr kat. 826704 bez centralnego wysprzęglika z łożyskiem oporowym.

Zestaw sprzęgła, LuK do 1.9 TDI 1Z 90 KM --> 455 zł nr kat. 623 1139 00 bez centralnego wysprzęglika z łożyskiem oporowym.

Zestaw sprzęgła, SACHS do 1.9 TDI 1Z 90 KM --> 475 zł nr kat.  bez centralnego wysprzęglika z łożyskiem oporowym.

Zestaw śrub do koła jednomasowego SACHS do 1.9 TDI 1Z () KM --> 25 zł nr kat. N 90 20 61 03 (śruby od koła dwumasowego są dłuższe).

Potrzebne są jeszcze:
Cytat: kalik
Uszczelniacz wału silnika: Elring 342.093 rozmiar 85x105x11 . Są dwa rodzaje uszczelniaczy. Jeden jest wbudowany na stałe w aluminiową ramkę, którą przykręca sie do bloku silnika i nie ma możliwości wymiany samego uszczelniacza tylko w komplecie. Jest również wersja z ramką, w którą można zabić uszczelniacz. W etce ta ramka występują pod tym samym nr katalogowym 068 103 171 F.

Uszczelniacz wału silnika: Elring 342.093 rozmiar 85x105x11

Ramka aluminiowa z niewymiennym uszczelniaczem 068 103 171 F

Chyba tyle  ::)

Offline Scrappy

• clubmen
« Odpowiedź #10 dnia: 10 - Grudnia - 2017 - 09:48:36 »
To koło zamachowe jest od podłużnego, nic będzie pasować.

Tam w ktoryms podpunkcie pisałeś że brak łożyska oporowego, w sharanie łożysko jest razem z wysprzęglikiem.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #11 dnia: 13 - Grudnia - 2017 - 10:01:46 »
Mam u siebie na lokalnym szrocie, wyciągnięty silnik 1.9 TDi 1Z z Golfa 3 i za kompletne sprzęgło, chcą ode mnie 150 zł.
Jutro jadę je obejrzeć, w jakim jest stanie. Na co mam zwracać szczególną uwagę ?

pretor@tapatalk

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #12 dnia: 13 - Grudnia - 2017 - 16:42:25 »
Zerknij na wieniec. Po dużym przebiegu potrafi być zmęczony w 4 miejscach swojego obwodu. Jeśli chcesz założyć cały komplet jaki kupisz obejrzenie sprężynek tarczy jak i ich gniazd podpowie czy jeszcze coś z tej tarczy będzie (okładziny mniej istotne najwyżej dasz do obicia). Naturalnie kondycja wieloklina wchodzącego na wałek sprzęgłowy jak i to by nie bujał się zbytnio w samej tarczy (sprawdź średnicę bo może ktoś już kombinował i jest to mało kompletny komplet). Wyczuwalne przesunięcie wieloklina względem osi będzie skutkowało drganiami przenoszonymi na łożysko główne skrzyni (czyli szybszy zgon).
No i fajnie byłoby gdyby gładź po której chodzi tarcza była bez zbytnio głębokich rys, spękań czy przebarwień od przegrzania. 

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #13 dnia: 14 - Grudnia - 2017 - 10:40:19 »
Dzięki za podpowiedzi :thumbup:
Nie mam zamiaru zakładać tego używanego kompletu ale w sumie nie mam wyjścia, bo gość ze szrotu chce sprzedać sprzęgło w całości.
Jeżeli nie będę pewny stanu tego koła, to go zwyczajnie nie kupię. Ale po cichu mam nadzieję że to sprzęgło z 1Z chodzące w dużo lżejszym aucie jakim jest Golf 3, będzie w lepszej kondycji niż te pochodzące z tego samego silnika ale używanego w Sharanie.

Na tą chwilę traktuje ten zestaw jako inwestycję w część na wszelki wypadek i może się okazać że moja dwumasa + sprzęgło, wytrzyma jeszcze okres w którym to ja będę użytkował Sharan. Jeżeli sprzęgło wytrzyma, to następny właściciel dostanie ode mnie ten zestaw jako bonus zakupowy ;)

To koło zamachowe jest od podłużnego, nic będzie pasować.
Rozumiem że chodzi Ci o zdjęcia koła z 1Z do Audi A4? Jak kupię wląsciwe koło to porobię nasze fotki i zamienię w temacie ;)

Tam w ktoryms podpunkcie pisałeś że brak łożyska oporowego, w sharanie łożysko jest razem z wysprzęglikiem.
Nie wiedziałem o tym, czy w AFN i 1Z jest tak samo ?

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #14 dnia: 15 - Grudnia - 2017 - 14:27:51 »
Z golfa podejdzie wszystko oprócz tarczy - tarcza w SGA ma inny frez bo wałek sprzęgłowy skrzyni jest inny niż w VW - skrzynia biegów w tym modelu pochodzi z forda.
Jakbym to ja miał wymieniać sprzęgło to kupiłbym używane koło zamachowe od 1Z lub np. z PG (G60) i nowy zestaw tarcza + docisk + wysprzęglik chyba że ten używany byłby w naprawdę dobrej kondycji np. niedawno wymieniony cały zestaw - taki zakup tylko z pewnego źródła.

Offline Scrappy

• clubmen
« Odpowiedź #15 dnia: 16 - Grudnia - 2017 - 07:18:33 »
czy w AFN i 1Z jest tak samo ?
Tak, w SGA jest tak samo. Sharan ma skrzynię fordowską, wysprzęglik też pochodzi z forda i był stosowany chyba w mondeo i pewnie jeszcze w innych. W każdym razie jest to wysprzęglik centralny z łożyskiem.

Tagi wątku: