Autor Wątek: 2.0 TSI 220 KM - różnice w osiągach  (Przeczytany 11678 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline buliking

2.0 TSI 220 KM - różnice w osiągach
« dnia: 22 - Listopada - 2017 - 18:26:51 »
Witam,
Zamówiłem Tiguana z silnikiem 2.0 TSI 220 KM.
W danych technicznych czas od 0-100 6,5s a Vmax 220 km/h.
W konfiguratorze na stronie VW ten silnik ma podane osiągi 0-100 6,3s Vmax 225 km/h.
Spalanie też nieznacznie się różni - średnie 7,8 a tam gdzie lepsze osiągi 7,7.
Różnice są oczywiście minimalne ale skąd się biorą?
Coś zmienili w silniku na 2018 rok?

Offline Toomasz

• :: ComfortLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: 4x4
  • Rej: WS
Odp: 2.0 TSI 220KM skąd te osiągi?
« Odpowiedź #1 dnia: 25 - Listopada - 2017 - 13:04:43 »
Wystarczy że zmienili lekko oprogramowanie i już inaczej będzie wyglądało.
Oczywiści nie ma to większego znaczenia dla użytkownika ale Tesli Roadster i tak z niego nie zrobią  xd

Offline podicool

• :: TrendLine
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 220 KM
  • Napęd: FWD
« Odpowiedź #2 dnia: 26 - Listopada - 2017 - 10:16:11 »
Mam takiego i osiągi to faktycznie może nawet  te 6,3 s jest możliwe bo naprawdę jest petarda ale jeszcze nie sprawdzałem. Spalanie 7,7 l/100 to już bajki , mi na trasie 100 km prędkość 100 km/h spalanie średnie na tempomacie ACC 10 l/100 w mieście Wawa 12-13

Offline buliking

« Odpowiedź #3 dnia: 26 - Listopada - 2017 - 10:51:04 »
spalanie akceptowalne dla mnie, liczę na 12l średnio w trybie mieszanym (większość jednak trasa). A jak z wyciszeniem przy prędkościach autostradowych?

Offline podicool

« Odpowiedź #4 dnia: 26 - Listopada - 2017 - 11:00:39 »
Jest dużo ciszej niż w poprzednim , ale jeszcze nie sprawdzałem na autostradzie 140 km/h , za tydzień jadę w trasę to będę mógł coś powiedzieć, do 120 jest cisza , ale dużo zależy od opon.

Offline rk

• Kod: CHHB
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #5 dnia: 26 - Listopada - 2017 - 19:35:36 »
Samo wyciszenie kabiny jest dobre, niestety słychać dość wyraźnie szum pomiędzy słupkiem A i lusterkiem.

Offline rk

« Odpowiedź #6 dnia: 26 - Listopada - 2017 - 20:25:36 »
Poza tym, jeśli auto jest doposażone to może być ciężko uzyskać te 6,3. W realnych warunkach - (kierowca nie wagi piórkowej, średnia ilość paliwa, koło zapasowe) w kilku testach uzyskałem ok 7-7.1 sek. Moje spalanie średnie z ostatnich 5000 km spadło lekko poniżej 11 l/100km dla miksu miasto, krajówki i autostrady. Zdarzają mi się i szybsze i wolniejsze przejazdy.

W mieście to koło 12l/100km, autostrada 160km/h bez wiatru większego to też 12l/100km.

Offline buliking

« Odpowiedź #7 dnia: 26 - Listopada - 2017 - 21:45:53 »
z wyposażenia dodatkowego (highline + r line) to tylko hak, pakiet zimowy 1, pakiet drogowy plus, pakiet premium i poduszki boczne tył.
Jak sprawuje się DSG? Po jezdzie testowej zauważyłem laga przy ruszaniu i kickdownie, łopatki się przydają?

Offline rk

« Odpowiedź #8 dnia: 28 - Listopada - 2017 - 17:04:38 »
Ani razu nie skorzystałem w T2, nie wiem nawet czy działają.

Jak wiesz jak jeździć/rozumiesz konstrukcję auta to nie ma jakiś specjalnych opóźnień, pomijając te wynikające ze sposobu działania DSG.

Istnieją pewne scenariusze, gdzie DSG nie jest tak przewidywalne jak by się mogło wydawać co może zaowocować wyczuwalnym lagiem. Tryb sportowy niweluje część z nich, utrzymując częściej wyższe obroty. W takich sytuacjach łopatki również pomogą.

Przy normalnym jeżdżeniu (w miarę spokojnym) i sporej dozie wyprzedzania na trasach nie natrafiłem na powyższe.

Ruszanie zależy od tego, czy masz włączony ASS i hold hill. Jedyny lag jaki zauważyłem to przy ruszaniu z LC (po puszczeniu hamulca auto nie rusza natychmiast).

Inna sprawa, że pewnie mam mniejsze wymagania w stosunku do Ciebie i być może to, co Ty nazywasz lagiem dla mnie jest normalne/akceptowalne.

Offline rk

« Odpowiedź #9 dnia: 29 - Listopada - 2017 - 12:17:45 »
Sprawdziłem dokładnie i rzeczywiście jest lekki lag w wypadku szybkiego przełożenia nogi z hamulca na gaz [mimo wyłączonego ASS i hill hold'a], porównywalny z tym z LC. Przy normalnym ruszaniu lag nie występuje.

Offline Sleepy

• Wersja: Highline
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CUAA
  • Moc: 240 KM
  • Napęd: 4x4
« Odpowiedź #10 dnia: 30 - Listopada - 2017 - 09:45:37 »
Istnieją pewne scenariusze, gdzie DSG nie jest tak przewidywalne jak by się mogło wydawać co może zaowocować wyczuwalnym lagiem. Tryb sportowy niweluje część z nich, utrzymując częściej wyższe obroty.
Zgadzam się oczywiście z tym stwierdzeniem ale lag występuje zawsze w skrzyniach automatycznych. Jeżdżę drugim autem o mocy dwukrotnie większej, które ma sportową, automatyczną przekładnię (napęd 4x4) i lag też tam w trybie automatycznym występuje. Nie ma tego zjawiska dopiero po przejściu na zmianę biegów za pomocą łopatek ale dla tego samochodu 1 czy 4 bieg nie ma znaczenia, zawsze bez ociągania przyspiesza.
Tak więc od tego zjawiska nie uciekniemy ale czy auto to należy traktować jak samochód sportowy? On ma jeździć dostojnie i dostojnie jeździ.

Offline rk

« Odpowiedź #11 dnia: 30 - Listopada - 2017 - 14:01:33 »
Zgadzam się oczywiście z tym stwierdzeniem ale lag występuje zawsze w skrzyniach automatycznych. Jeżdżę drugim autem o mocy dwukrotnie większej, które ma sportową, automatyczną przekładnię (napęd 4x4) i lag też tam w trybie automatycznym występuje. Nie ma tego zjawiska dopiero po przejściu na zmianę biegów za pomocą łopatek ale dla tego samochodu 1 czy 4 bieg nie ma znaczenia, zawsze bez ociągania przyspiesza.
Tak więc od tego zjawiska nie uciekniemy ale czy auto to należy traktować jak samochód sportowy? On ma jeździć dostojnie i dostojnie jeździ.
W DSG lag jest dużo mniej przewidywalny niż np. w skrzyniach ZF w BMW (LAG jeśli jest jest ten sam). Nie chodzi mi to o lag związany z turbo, tylko z przewidywalnością/czasem zmiany biegów.

Dokładnie tak jak piszesz. Nie ma perfekcji i ja również chciałem auto którym jeździ się komfortowo, bez wycia na wysokich obrotach, z rozsądną odpowiedzią na pedał gazu niezależnie od obrotów itp.. Z tego aspektu Tiguana jestem zadowolony. Przy mojej jeździe nie zauważam tych niuansów.

Offline wojo

• Moc: ?? KM
  • Rej: WZ
« Odpowiedź #12 dnia: 30 - Listopada - 2017 - 19:29:15 »
Jeżeli szukacie skrzyni która nie ma lagów to polecam CVT/Multitronic - bezstopniowa

Offline lemax

• Moc: 180 KM
« Odpowiedź #13 dnia: 30 - Listopada - 2017 - 22:55:19 »
Taaaaaaaaaaak - bez żadnego laga wyje natychmiast, jedzie potem. Długo potem.  :)

Offline wojo

• Moc: ?? KM
  • Rej: WZ
« Odpowiedź #14 dnia: 30 - Listopada - 2017 - 23:08:18 »
Nie wiem z jaką skrzynią CVT miałeś doczynienia ale na pewno nie w Subaru jak i w Audi

Offline lemax

• Moc: 180 KM
« Odpowiedź #15 dnia: 30 - Listopada - 2017 - 23:44:07 »
Subaru XV jak najbardziej :) dobrze przetrenowane. I nie ma porównania chociażby z 7G w mercedesie którym 6 lat jeździłem. Owszem Subaru ma dobre CVT ale moim zdaniem żadne CVT nie ma porównania z klasyczna skrzynią hydrokinetyczną typu 7G, 9G mercedesa czy podobnymi. Oprogramowanie skrzyń w MB to mistrzostwo, zachowują się absolutnie przewidywalnie. DSG w Tiguanie którym teraz się przemieszczam jest OK ale np. przy ostrym przyspieszaniu zachowuje się czasami absurdalnie - zrzuca 2 biegi w dół i chwilkę ciągnie np na 4 biegu na prawie max obrotach i zaraz wrzuca 5 i na nim dopiero ciągnie dług i ładnie. Nie powinna robić redukcji na bieg z którego pociągnie max 2 sekundy. Ogólnie reaguje na pedał w podłodze nerwowo, nie korzysta z momentu w całym sensownym zakresie (70-100% wartości) tylko skacze na prawie max obrotów gdzie owszem ma moment prawie 100% ale czas użycia krótki.

Tagi wątku: