Autor Wątek: AKUMULATOR  (Przeczytany 3917 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Szerszen

• :: StartLine
  • VW: Sharan I
  • Silnik: 2.0-LPG
  • Kod: ADY
  • Napęd: FWD
  • Rej: KR
AKUMULATOR
« dnia: 17 - Listopada - 2017 - 16:49:06 »
Witam serdecznie.
Mój Sharan jest z 1999 roku z silnikiem 2.0 benzyna+gaz LPG.
Mechanik wymienił mi alternator i auto odpaliło i jeździło bez problemu w tym dniu przez ok 200 km. Po czym po kilku godzinach chciałem znowu jechać i już nie pojechał...
Po 3-próbach odpalenia akumulator się rozładował. Naładowałem go w domu i 2-3 próby i znowu problem. Naładowałem drugi raz to samo. Sąsiad mechanik zrobił to trzeci raz i akumulator padł...
Powiedział żebym kupił nowy akumulator, bo nie można nic zrobić więcej. Iskra jest, świece i kable zmienione 2 tygodnie temu...

Miałem Varta Silver D21 (12V, 61Ah, 600 A). Zadzwoniłem w mojej miejscowości do sklepu powiedzieli żeby kupić akumulator Bosch lub Banner z 74 Ah za 350 zł?
Nie wiem jaki powinien być do mojego auta? Jeżdżę dziennie po 150-200 km po Krakowie...
Poradzi ktoś bo chyba różnica duża z 61 Ah na 74 Ah?
Dziękuję

Offline Fish

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan I FL
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CCTA
  • Moc: 200 KM
  • Napęd: 4x4
Odp: [Sharan I] 2,0 Benzyna+LPG 1999 Jaki akumulator?
« Odpowiedź #1 dnia: 17 - Listopada - 2017 - 17:05:40 »
Na stronie Varty masz wyszukiwarkę aku pod konkretny samochód.
_________
Fish

Offline Szerszen

• :: StartLine
  • VW: Sharan I
  • Silnik: 2.0-LPG
  • Kod: ADY
  • Rej: KR
« Odpowiedź #2 dnia: 17 - Listopada - 2017 - 17:20:10 »
No tak...a tam jeszcze inaczej...60Ah i 63Ah...

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #3 dnia: 17 - Listopada - 2017 - 19:12:17 »
Twój model nie potrzebuje zbyt dużego akumulatora a to dla tego że jest tam silnik 2,0 Benzyna. Wszystko zależy jak będziesz użytkował swoje auto i ile odbiorników prądu w nim posiadasz. Jeśli masz sporo elektroniki czy elektryki która pobiera prąd więc użyj akumulatora 74 Ah jeśli odbiorników prądu jest mniej to możesz użyć akumulator o pojemności 64 Ah. Akumulatory Banner nie polecam ponieważ takie mieli moi znajomi i ja. Trzeba je było doładowywać okresowo by się nie zdziwić pewnego razu.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
« Odpowiedź #4 dnia: 17 - Listopada - 2017 - 19:24:51 »
Zanim zaczniesz szaleć z kolejnymi akumulatorem sprawdź prąd ładowania. Przy kiepskim ładowaniu możesz aku zmieniać jak rękawiczki a pojemność będzie miała wpływ po jakim czasie padnie. Naturalnie sprawdzanie alternatora (ile daje) powinno odbywać się przy włączonych odbiornikach typu światła, nadmuch w kabinie, włączone radio itd. Po włączeniu praktycznie wszystkiego co wpadnie Ci do głowy, ładowanie nie powinno spaść poniżej 13.5V.
Jeśli masz mniej zacznij od sprawdzenia aku jak i okablowania.
Co do pojemności akumulatora jeśli sporo jeździsz po mieście, często odpalasz wybierz największy jaki wejdzie Ci w jego miejsce. Naturalnie czym większa pojemność tym wyższa cena ale i też większy komfort że nawet jak zapomnisz coś wyłączyć przed wyjściem z auta to jak wrócisz nawet po kilku godzinach to i tak odpalisz. Przy mniejszych większe prawdopodobieństwo z problemem odpalenia .
Zapewne w wozie masz alternator 90 A i podoła naładować nawet i aku 100 Ah tak że nie musisz się stresować, że nie będzie doładowywany .

Tagi wątku: