Autor Wątek: LICZNIK - diagnoza awarii  (Przeczytany 3253 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AgnieszkaNeo

• :: TrendLine
  • VW: Passat B5
  • Napęd: FWD
LICZNIK - diagnoza awarii
« dnia: 11 - Listopada - 2017 - 14:51:19 »
Witam
Jestem tu nowa i mam problem z passkiem a dokładnie z licznikiem. Odkupiłam auto od znajomego i on sam nie wie co się dzieje. Popsuł się licznik pojechał do elektryka po czym elektryk rozłożył ręce a żeby się nie psuł licznik za każdym razem zrobił obejście na bezpiecznik 2 A jak coś go zaboli to wywala nie wiem czy  tu  na grupie znajdę kogoś kto mi pomoże , mam nadzieje że tak bo chociaż nie są drogie bezpieczniki to takie wyrzucanie ciagle to i tak bankrut. Jestem z Poznania może ktoś coś doradzi.

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: BKL
Odp: Licznik naprawa
« Odpowiedź #1 dnia: 11 - Listopada - 2017 - 15:55:35 »
Witaj.
Napisz może coś więcej na temat tego licznika. Co dokładnie z nim się dzieje lub co nie funkcjonuje prawidłowo.
Jeśli to wina licznika to trzeba będzie odwiedzić elektronika lecz jeśli wina instalacji w pojeździe to do elektro mechanika. Jeśli ktoś zrobił obejście zabezpieczając licznik przed uszkodzeniem za pomocą bezpiecznika to ok ale takie rozwiązanie jest na krótką metę. Coś w aucie robi zwarcie i trzeba to sprawdzić.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #2 dnia: 11 - Listopada - 2017 - 16:14:32 »
nie wiem czy  tu  na grupie znajdę kogoś kto mi pomoże
Z pewnością znajdzie się ktoś co pomoże .Potrzeba tylko jak najwięcej informacji .Jeśli jest problem z nazewnictwem poszczególnych części fotki byłyby mile widziane (ułatwią pomoc ) .Rocznik pojazdu też ułatwiłby sprawę .Opisz swoimi słowami na czym dokładnie polega problem w jakich okolicznościach ,jak często występuje itd (czym więcej opisu tym lepiej z trafną diagnozą ).Fotka tego patentu z bezpiecznikiem byłaby podpowiedzią (do którego miejsca przy liczniku dochodzi ).
Jeśli sam licznik jest uszkodzony może warto rozważyć zakup używki ze złomu (koszta w okolicach 50 zł za drugi licznik mogą okazać się lepszą opcją finansową niż próba naprawy obecnego ).   

Podziękował: AgnieszkaNeo

Offline AgnieszkaNeo

« Odpowiedź #3 dnia: 14 - Listopada - 2017 - 19:54:23 »
niestety nie miałam czasu odpisać dziecko chore
tak wygląda licznik zaraz po przepaleniu się bezpiecznika

Dodano:  14 - Listopada - 2017  -  19:57:13
można normalnie jeździć ale za jakiś czas wyskakuje alarm czerwony temperatury silnika  i to też w niczym nie przeszkadza . Juz chyba 3 szt poszły na marne liczników elektryk chyba majster nie z tej ziemi

Dodano:  14 - Listopada - 2017  -  20:04:44
tak wygląda obejście brak tylko bezpiecznika

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #4 dnia: 14 - Listopada - 2017 - 20:50:09 »
Dałbym sobie skrócić to i owo, że ten licznik z fotki to z Passata B5 a nie z B3  ::)

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #5 dnia: 14 - Listopada - 2017 - 21:06:12 »
Artur masz rację. Licznik w załączniku jest z Passata B5 a nie B3. To oznacza że ktoś to przerobił w aucie i nie do końca tak jak ma to być. Nic dziwnego że jest problem.

Offline AgnieszkaNeo

« Odpowiedź #6 dnia: 14 - Listopada - 2017 - 22:05:09 »
Tak racja to B5 a nie B3. Zawsze mam problem z wiedza na ten temat.

Dodano:  14 - Listopada - 2017  -  22:07:09
Potrzebuje kogoś z Poznania lub okolic kto może mi doradzić co zrobić z tym bo denerwuje mnie ciągle wymienianie bezpiecznika który jest zrobiony na 2A

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #7 dnia: 15 - Listopada - 2017 - 08:34:11 »
Juz chyba 3 szt poszły na marne liczników elektryk chyba majster nie z tej ziemi
Z tej wypowiedzi można wywnioskować że problem nie jest w samym liczniku tylko w tym co do niego dochodzi .Bardziej obrazowo jeśli przepala się żarówka po chwili kolejna i kolejna to wypada zacząć od sprawdzenia napięcia (czy nie jest zbyt wysokie ) W przypadku licznika jest trochę więcej sprawdzania bo wystarczy by na którymś z kabelków" sygnałowych" pojawiło się napięcie i licznik zabity . Jeśli doszło do uszkodzenia kilku wystarczyłoby spojrzeć czy uszkodzenie poprzednich liczników było w tym samym miejscu (fizyczne rozebranie i sprawdzenie płytki elektronicznej ) porównanie uszkodzonych liczników i mamy zawężone pole poszukiwań problemu .
Jeśli problem występuje sporadycznie (zwarcie nie jest stałe )znalezienie problemu jest dość kłopotliwe .By kolejny elektryk mógł znaleźć problem musi on występować w danej chwili .Najkrócej jeśli podjedziesz do elektryka w momencie jak wszystko będzie ok. to może jedynie coś popsuć a nie naprawić jak jest wszystko sprawne .Jak podjedziesz z uszkodzonym licznikiem to padnie wypowiedź że trzeba go wymienić .Taka kwadratura koła .
Jak jest możliwość zdobycia poprzednich uszkodzonych liczników (w co wątpię) to ułatwiłoby mocno sprawę ze znalezieniem przyczyny problemu .
Można też pokusić się o rozebranie twojego obecnego ,skoro masz dorobiony patent z dodatkowym bezpiecznikiem będzie ślad co fachowiec najpierw naprawił w jego wnętrzu by mógł dalej działać z patentem .Znając miejsce naprawy można też wywnioskować co mogło doprowadzić do usterki w tym miejscu .
Proponuję nie szukać typowego elektryka a elektronika samochodowego .A przed zostawieniem swojego wozu dokładnie opisać problem .

Offline AgnieszkaNeo

« Odpowiedź #8 dnia: 15 - Listopada - 2017 - 13:20:40 »
liczniki mam które zostały uszkodzone . Robił to elektomechanik i tak własnie nagrzebał ja nie mam nikogo więc pytam tu na forum czy ktos jest moze i da radę zrobić z tym porządek bo mnie już nerw bierze

Dodano:  15 - Listopada - 2017  -  13:27:34
tak wygląda obejście brak bezpiecznika bo się przepalił

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #9 dnia: 15 - Listopada - 2017 - 20:12:24 »
Jeśli jest możliwość to rozebrać i sprawdzić poprzedni licznik na którym obwodzie nastąpiło uszkodzenie. Można idąc po przewodzie który został zabezpieczony bezpiecznikiem sprawdzić do którego pinu w liczniku dochodzi. Po rozebraniu licznika sprawdzić który to obwód i za co odpowiada. W taki sposób można to dość szybko zdiagnozować.

Tagi wątku: