Autor Wątek: 1.4 TSI - metaliczne klekotanie  (Przeczytany 3006 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MusafirPL

• :: StartLine
  • VW: Passat B7
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 160 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
1.4 TSI - metaliczne klekotanie
« dnia: 05 - Listopada - 2017 - 11:35:49 »
Witam wszystkich,

Mam prośbę o pomoc przy identyfikacji awarii w samochodzie Passat B7 1.4 TSI 160 KM.
Wczoraj uslyszalem dziwne metaliczne klekotanie w samochodzie dochodzące z lewej strony silnika.
Po otwarciu maski zauważyłem ze pasek napędzający kompresor stoi w miejscu a wiec moje pierwsze przypuszczenie padło na elekromagnetyczne sprzęgło. Jednak po chwili zauważyłem tez spory wyciek z części której nie potrafię zidentyfikować.
Wycieka brudny plyn o wodnistego olejowej konsystencji w trakcie pracy silnika.

1. Co to za komponent (ten z biała nalepką) i jaki płyn przez niego jest pompowany?

2. Czy sprzęgło elektromagnetyczne załącza rolke odrazu po starcie silnika czy dopiero na jakimś pułapie obrotów?

Jak to przy długim weekendzie jestem daleko od domu i musze czekać do poniedziałku na otwarcie warsztatu. Zdecydowałem nie jechac w trasę przy awarii a wasza pomoc pewnie zaoszczędzi mi i mechanikowi czas jutro.

Pozdr. i z góry dziękuje!

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
Odp: Pomoc przy identyfikacji części i awarii
« Odpowiedź #1 dnia: 05 - Listopada - 2017 - 19:25:24 »
Sorki ale mimo chęci nie ogarniam twojego tematu .Strona lewa pojazdu to ta jak siedzisz za kierownicą po twojej lewej ręce .Na fotkach widoczna jest prawa (blisko ściany grodziowej) a wspominasz o elementach które znajdują się bliżej wzmocnienia czołowego (chłodnic ) po stronie prawej.
Widoczny element to pompa ABS (sądząc po ilości przewodów jaka do niej dochodzi ,podobnie wygląda od wspomagania jeśli masz wersję elektryczno -hydrauliczą  ) a ututłana jest olejem od wspomagania (sądząc po kolorze lub olejem z automatycznej skrzyni biegów ,jeśli takową posiadasz na wyposażeniu ).
Opis słabo pasuje do fotek lub odwrotnie .
Więcej zdjęć pod różnymi kątami tego co cię niepokoi ułatwiłoby nieco zagwostkę . Co nie zmienia że wyciek jest wyciekiem i warto przyjrzeć się temu co się posikało (nie koniecznie z radości ).     

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #2 dnia: 05 - Listopada - 2017 - 22:05:41 »
Z tego co widzę na pierwszej fotce to prawdopodobnie masz wyciek z pompy ABS. na zdjęciu widać pompę ABS. Sprawdź czy tylko na tym elemencie jest płyn jeśli tak to jest nieszczelność. Jeśli płyn jest też na innych elementach to trzeba się temu przyjrzeć gdzie jest nieszczelność.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 05 - Listopada - 2017 - 22:13:15 »
Kolor tego co wycieka nie pasuje na płyn hamulcowy .Kolorystycznie bardziej pasuje na płyn od wspomagania który trafił w to miejsce rozchlapany przez pasek wielorowkowy .Trochę mało fotek obrazujących całość problemu więc można tylko gdybać .

Tagi wątku: