Autor Wątek: 4Motion - dokładka do przednionapędowca  (Przeczytany 4925 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dett

• :: StartLine
  • Marka: Seat
  • Model: Alhambra
  • Silnik: 2.8 VR6
  • Kod: AYL
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
4Motion - dokładka do przednionapędowca
« dnia: 21 - Czerwca - 2015 - 17:03:19 »
Witam, przez lata byłem posiadaczem kliku samochodów (Audi Coupe typ 81, Audi 90 Quattro typ 89, VW Passat B5 2.8 4motion, VW Sharan FL 2.8 VR6 AYL, kilka Audi A6 3,0 Quattro) z których byłem mniej lub bardziej zadowolony, w tej chwili zostałem posiadaczem Seata Alhambra I FL 2.8 VR6 AYL i noszę się z zamiarem dołożenia napędu 4motion, ponieważ część teoretyczna mniej więcej jest mi znana bardziej chciałbym poznać uwagi praktyczne kogoś kto może takim czymś się zajmował, o ile część mechaniczna nie stanowi dla mnie żadnego problemu o tyle część elektroniczna pozostawia kilka pytań odnośnie samego sterowania Haldexem:
- czy konieczna jest wymiana sterownika ABS (może wystarczy przekodować)
- czy wiązki elektryczne są przystosowane (wolne kostki)

Na razie rozważam zakup napędu dlatego chcę mniej więcej wiedzieć czy w ogóle będzie mi się to opłacać.

Z góry dziękuję za podpowiedzi
Pozdrawiam
Piotr

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
Odp: 4Motion - dokładka do przednionapędowca
« Odpowiedź #1 dnia: 22 - Czerwca - 2015 - 05:23:44 »
W Seat Alhambra, podłogi ciąć i spawać raczej nie będziesz musiał - oczywiście roboty sporo.
W 4Motion masz inaczej prowadzony wydech, inny też jest stabilizator przedni (jest specjalnie wygięty żeby wał się zmieścił) inne są też osłony termiczne tłumików.
Coś do podłączenia to Haldex współpracuje z modułem ESP (w VR6 raczej jest) ale nie wiem czy nie musi ten moduł być specjalny do 4x4 czy wystarczy do istniejącego modułu podpiąć sterownik Haldexa - to temat do sprawdzenia.
Oczywiście wiązkę trzeba będzie pociągnąć do tylnej osi.

Dodano: 23 - Czerwiec - 2015 - 08:56:12
Zawsze można sterownik ręczny do Haldexa dołożyć i manualnie ustalać ile momentu w danej chwili pójdzie na tylną oś.
Z drugiej strony to tak jak w oryginale jest ok bo włącza się sam wtedy kiedy potrzeba i wyłącza się jak jest zbędny.  Napewno to sprzyja długiej i bezawaryjnej pracy sprzęgła Haldex.

Offline dett

• :: StartLine
  • Marka: Seat
  • Model: Alhambra
  • Silnik: 2.8 VR6
  • Kod: AYL
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
Odp: 4Motion - dokładka do przednionapędowca
« Odpowiedź #2 dnia: 25 - Czerwca - 2015 - 14:54:26 »
Na razie robią się schody, łańcuch mam wyciągnięty chyba i będę musiał najpierw to zrobić, napęd kupiłem, stabilizator przedni i kompletną tylną oś, pytałem w TuV  to samo wpisanie napędu w dowód będzie mnie kosztowało 160e po sprawdzeniu że wszystko co ma być wymienione faktycznie jest wymienione i tak jak kolega pisał sterownik ESP i zespolony czujnik przyspieszeń muszą być wymienione.
Pozdrawiam

Tagi wątku: