Autor Wątek: 1.8T - ROZRZĄD - wymiana  (Przeczytany 6528 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Master8070

• :: TrendLine
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 1.8T
  • Napęd: FWD
  • Rej: WZ
1.8T - ROZRZĄD - wymiana
« dnia: 03 - Listopada - 2017 - 09:26:32 »
Witam.
Mam do wymiany rozrząd w moim Passacie B5, łańcuszek i pasek.

Czy taki zestaw byłby dobry na przód?
http://allegro.pl/rozrzad-pompa-audi-a4-b5-a6-c4-c5-vw-passat-1-8t-i6670686069.html

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: 1.8T - rozrząd
« Odpowiedź #1 dnia: 03 - Listopada - 2017 - 19:52:02 »
Podoła sopko .Gorzej z łańcuszkiem nie wspominając o napinaczu .

Offline Master8070

« Odpowiedź #2 dnia: 03 - Listopada - 2017 - 20:45:20 »
A ten max gear?

Dodano:  03 - Listopada - 2017  -  21:48:03
A oryginał kosztuje 120 zł więcej więc to żadna różnica
http://allegro.pl/ina-rozrzad-pompa-skf-vw-passat-b5-1-8-1-8t-i5967190452.html

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #3 dnia: 03 - Listopada - 2017 - 21:50:05 »
Nie wiem jakie masz podejście do montowanych części zamiennych w swoim wozie .Są tacy że wszystko co najlepsze z górnej półki cenowej .Nie jedna osoba zaczęła się jąkać jak zadałem mu pytanie ile kilometrów przejeżdża rocznie ? .Ile lat musi upłynąć by nawet najtańszy rozrząd podlegał wymianie .Sam sobie możesz odpowiedzieć czy następna wymiana nastąpi z powodu przebiegu czy raczej z upływu lat .Najczęściej bywa tak że wymiana przypada na kolejnego właściciela lub z upływu lat (producent jak i cena nie ma wtedy dużego znaczenia )Najtańszy przeżyje minimum 60 tyś a przy normalnym użytkowaniu( bez pisków opon ,nadmiernym hamowaniu silnikiem itp) bezpieczną granicą jest 90 tyś lub 5 lat .Łańcuszek z napinaczem przy normalnym użytkowaniu przeżyje 200 tyś.Najczęściej wymienia się go co drugą wymianę paska .Ile ma nalatane ? 

Podziękował: Master8070

Offline Master8070

« Odpowiedź #4 dnia: 04 - Listopada - 2017 - 08:06:50 »
Na chwilę obecną mam zrobione 250 tysięcy. Ja miesięcznie około 2 tysięcy robię. Wiesz nie jestem multimilionerem żeby kupować oryginały ale chodzi o ryzyko jednak to nie są tarcze hamulcowe kupiłem tanie są lipne czy biją zmienie. Tutaj ryzyko jest większe i nie chce żeby zerwało pasek czy napinacz puścił dlatego wolę się dopytać bo na innych stronach strasznie źle opinie piszą na temat firmy max gear

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #5 dnia: 04 - Listopada - 2017 - 15:40:45 »
Mało nie jeździsz .I masz odpowiedź na swoje pytanie .Montując najtańszy komplecik masz spokoju na 3 lata montując droższy z wyższej pułki ,firmowy okolice czterech lat .Jak dodasz to co przejedziesz na nowym komplecie do wyniku jaki masz na liczniku możesz ocenić czy fura będzie w takiej kondycji że będziesz miał ją nadal czy się jej pozbędziesz ?Niejednokrotnie widziałem osoby które wkładają części z najwyższej półki do pojazdu który ledwo trzyma się kupy i zanim zamontowane części zdążą się wyeksploatować fura trafia na złom .Jak masz zamiar sugerować się opiniami ludzi co do jakości to może być słabo z zakupem czegokolwiek .Zawsze trafi się ktoś co był niezadowolony .
Zadam proste pytanie jaka jest różnica montując najlepszy rozrząd (firmowy ,drogi )od najtańszego dostępnego na rynku jak w jednym i drugim wypadku montujesz wszystko na zużyte przebiegiem koła rozrządu ? .Do przeskoczenia paska na zmęczonych życiem kołach (szczególnie wału korbowego ) może dojść niezależnie od ceny czy firmy samego paska .
Co do łańcuszka to inna bajka tu materiał (obróbka ) z jakiego został  wykonany jest bardziej istotną sprawą .Pytanie czy fura przeżyje drugie tyle co przejechała na dobrym jakościowo komplecie ?

Podziękował: Master8070

Offline Master8070

« Odpowiedź #6 dnia: 04 - Listopada - 2017 - 16:47:04 »
Dobre pytanie. Trudno to stwierdzic. Blacharski jest dobrze choć to 96 r silnikowo to powiem że pobiera mi olej i to chyba dość sporo bo litr na 2 tysiące ale nie jeżdżę ostro więc pytanie czy turbo nie jest jeszcze do roboty bo zaworów nie słychać ani nie dymi na niebiesko. Słychać jedynie łańcuch rozrządu że już się domaga wymiany

Dodano:  04 - Listopada - 2017  -  17:05:03
Ostro to znaczy do odcinki bo do 5 tysięcy RPM się zdarzy. Chyba wolę turbo niż pierścienie i zawory

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #7 dnia: 04 - Listopada - 2017 - 22:21:33 »
Dobre pytanie. Trudno to stwierdzic
Podpowiem w inny sposób może bardziej obrazowo .Jak stara baba pomaluje się czy nałoży puder,pomadkę itd. to będzie młodsza ?Czy ilość , jakość ,cena nałożonych kosmetyków wpłynie na jej kondycję ,wiek ?
Podobnie z autem jak stary to możesz nawkładać nowych części ile chcesz a i tak będzie stary i czasami nie warto wkładać w niego części z najwyższej półki a stosować półśrodki w postaci tańszych zamienników .Nie warto stresować się firmą czy jakością bo te najtańsze mogą przeżyć auto (jak jest w słabej kondycji )

Offline Master8070

« Odpowiedź #8 dnia: 04 - Listopada - 2017 - 23:03:54 »
Ja rozumiem ;) tylko nie chce by ten zamiennik zbyt niskiej jakości wpłynął źle na kondycję auta.

Offline raventes

• clubmen
  • VW: Sharan I 1FL
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: ASZ
  • Rej: WOS
« Odpowiedź #9 dnia: 05 - Listopada - 2017 - 07:58:50 »
Tańszy zamiennik nie wpłynie z pewnością na kondycję silnika. Po prostu części słabszej jakości ( mowa o rozrządzie ) będziesz zmuszony wymieniać częściej, niż części z najwyższej półki.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #10 dnia: 05 - Listopada - 2017 - 08:28:24 »
Dobrze powiedziane .Jeśli komuś zależy na jakości to przy wymianie warto również zaaplikować nową pompę wody (profilaktycznie ).A i przynajmniej kółko rozrządu wału korbowego (jak to co posiada ma znaczny przebieg )

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #11 dnia: 05 - Listopada - 2017 - 10:33:28 »
Nie kupiłbym rozrządu do swojego auta na allegro, cała masa chińskich podróbek renomowanych producentów skutecznie do tego zniechęca. Na forum masz w dziale Giełda zweryfikowanego handlarza częściami motoryzacyjnymi i warto spytać u niego o cenę rozrządu do twojego silnika.
Do swojego auta mam zakupiony rozrząd: pasek Conti, rolki Ina i pompa wody Hepa. Z tego co wiem, to jest to najrozsądniejszy wybór.

pretor@tapatalk

Offline Master8070

« Odpowiedź #12 dnia: 05 - Listopada - 2017 - 13:59:49 »
Nie mogę znaleźć tego zaufanego sprzedawcy. A nie ma tutaj na forum jakiś grupowych zniżek do IC lub KTD?

Tagi wątku: