Autor Wątek: ACC, systemy bezpieczeństwa przy skrzyni manualnej  (Przeczytany 9499 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline flamecards

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: WE
ACC, systemy bezpieczeństwa przy skrzyni manualnej
« dnia: 26 - Października - 2017 - 08:59:28 »
Hej,

jadę jutro podpisać zamówienie na Tiguana 1.4 TSI 150km z manualną skrzynią biegów. NIe wiem dlaczego dopiero teraz, ale jednak zaczęło mnie zastanawiać jak działają lub jakie są różnice w działaniu aktywnego tempomatu, systemu lane assist, gdzie auto w pewnym momencie się zatrzymuje w przypadku skrzyni manualnej?

Offline Maciek05

• Moc: 150 KM
  • Rej: WPI
Odp: ACC, systemy bezpieczeństwa przy skrzyni manualnej
« Odpowiedź #1 dnia: 26 - Października - 2017 - 10:12:51 »
Mam u siebie taki sam zespół napędowy. O aktywnym tempomacie niewiele Ci zdołam powiedzieć, bo właśnie ze względu na: 1) brak automatycznej skrzyni (co ogranicza funkcjonalność ACC), 2) brak funkcji klasycznego tempomatu (pisali o tym w innym wątku koledzy mający ACC), zrezygnowałem z tej opcji. Warte przemyślenia, zanim złożysz podpis :)

Ciąg dalszy Twojego pytania dotyczy systemów bezpieczeństwa i myślę że chodziło Ci raczej o Front Assist - w kontekście samoczynnego zatrzymania pojazdu. Nie musiałem dotąd przekonać się na własnej skórze, jak to się odbywa (z całkowitym zatrzymaniem), ale myślę że bez interwencji kierowcy efekt będzie taki jak przy hamowaniu bez wciśnięcia sprzęgła, tzn. silnik zgaśnie. Instrukcja wspomina ponadto że zatrzymanie w wyniku interwencji systemu nie jest trwałe.
Akcji ostrego przyhamowania doświadczyłem dwukrotnie, gdy przy szybkiej jeździe ktoś przede mną zmienił pas z sąsiedniego na mój z niewielkim odstępem. Z całą pewnością działa...

Offline rk

• :: ComfortLine
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #2 dnia: 26 - Października - 2017 - 10:20:55 »
Ze skrzynią manualną ACC nie zwolni jak mnie pamięć nie myli poniżej 30 km/h. Będzie trzeba też od czasu do czasu zmienić bieg na autostradzie [ktoś bez DSG może potwierdzić, ale chyba zmiana biegu nie wyłącza ACC). Tak samo może być konieczna redukcja przy wyprzedzaniu na autostradzie itp.

Pełne, automatyczne zatrzymanie i ruszenie jest możliwe tylko z DSG. ACC+DSG jest w zasadzie bezobsługowe. Jedyne co pozostaje, to regulacja zadanej prędkości i zwalnianie przed skrzyżowaniami itp. Niestety, dopiero Arteon ma sprzęg ACC z systemem rozpoznawania znaków i danymi nawigacji, co częściowo eliminuje i to.

Działanie Lane Assist nie ma specjalnie związku z DSG, chyba, że pytasz o Traffic Jam Assist. Wtedy, przy braku DSG ten asystent nie jest dostępny. Lane Assist samo z siebie działa przy większych prędkościach, Traffic Jam Assist rozszerza zakres działania o prędkości niskie.

Przed złożeniem podpisu, lepiej przestudiuj forum bo takich wyposażeniowych haczyków jest sporo. Kupując nowe auto, lepiej się wstrzymać i doczytać. Jak tego nie zrobisz będziesz się  poźniej irytował, że zapłaciłeś za coś co nie do końca działa tak jak się spodziewałem.

Offline flamecards

« Odpowiedź #3 dnia: 26 - Października - 2017 - 10:36:54 »
Mam u siebie taki sam zespół napędowy. O aktywnym tempomacie niewiele Ci zdołam powiedzieć, bo właśnie ze względu na: 1) brak automatycznej skrzyni (co ogranicza funkcjonalność ACC), 2) brak funkcji klasycznego tempomatu (pisali o tym w innym wątku koledzy mający ACC), zrezygnowałem z tej opcji. Warte przemyślenia, zanim złożysz podpis :)

Tylko, że teraz w COmfortline ACC jest w standardzie, więc i tak to będę miał i tak. Brak klasycznego tempomatu? Co masz na myślli? Czy ten ACC w takim razie przy manualu będzie działał - w sensie ustawienie prędddkości? bo się pogubiłem...

Offline wojo

• Rej: WZ
« Odpowiedź #4 dnia: 26 - Października - 2017 - 10:42:19 »
Pełne, automatyczne zatrzymanie i ruszenie jest możliwe tylko z DSG. ACC+DSG jest w zasadzie bezobsługowe. Jedyne co pozostaje, to regulacja zadanej prędkości i zwalnianie przed skrzyżowaniami itp. Niestety, dopiero Arteon ma sprzęg ACC z systemem rozpoznawania znaków i danymi nawigacji, co częściowo eliminuje i to.

Kwestia oprogramowania w sterowniku :) będę sprawdzał czy to zadziała w tigu

Offline Maciek05

• Rej: WPI
« Odpowiedź #5 dnia: 26 - Października - 2017 - 10:49:39 »
Brak klasycznego tempomatu? Co masz na myślli?

Mam na myśli myśl skradzioną :) Cytuję innych, którzy się z tym gryźli. Były na ten temat dyskusje zbyt rozległe żeby tu przytoczyć, sprawdź w wątku "Aktywny tempomat" - musisz się cofnąć o kilka stron na liście. Tam ktoś napisał:

"Mam wersję z aktywnym tempomatem ACC.
I jedna rzecz mnie wkurza: nie ma trybu zwykłego tempomatu. Dostępne są dwa tryby: ACC i ogranicznik prędkości."

Offline rk

« Odpowiedź #6 dnia: 26 - Października - 2017 - 10:53:28 »
Tylko, że teraz w COmfortline ACC jest w standardzie, więc i tak to będę miał i tak. Brak klasycznego tempomatu? Co masz na myślli? Czy ten ACC w takim razie przy manualu będzie działał - w sensie ustawienie prędddkości? bo się pogubiłem...
W sensie ustawienia prędkości - będzie:). Przeczytaj dokładnie moją pierwotną odpowiedź.

Offline rk

« Odpowiedź #7 dnia: 26 - Października - 2017 - 10:54:52 »
Gdyby się dało, daj znać. Z chęcią bym to u siebie włączył.

Offline wojtekpz

• Wersja: Highline
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CUAA
  • Moc: 240 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: NE
« Odpowiedź #8 dnia: 26 - Października - 2017 - 11:19:39 »
To byłaby bajka... Brakuje mi tej funkcjonalności.
A czy da się ustawić prędkość na tempomacie na mniej niż 30km/h? Brakuje mi 2 kroków prędkości 20 i 15 km/h.

asta

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 26 - Października - 2017 - 15:33:29 »
jeżdziłem passatem z ACC w manualu. Biegi się zmienia i tempomat się nie wyłacza, przy zwalnianiu trzeba redukować, nie pamiętam w którym momencie się wyłacza tempomat ale jest to poniżej 30km/h i chyba wcześniej przy zwalnianiu przy za wysokim biegu .

Offline Kabe

• Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
« Odpowiedź #10 dnia: 26 - Października - 2017 - 22:11:04 »
Potwierdzam, mam manual i ACC, dla mnie na trasie bajka, po pierwsze to 6 bieg można już włączyć od jakiś 65km/h jeśli nie oczekuje się dynamicznych przyspieszeń i zapominamy że mamy manual.
Kolejna sprawa to zmiana biegów nie wyłącza działania tempomatu, do tego zwalniając do 30km/h wyłącza się tempomat i wypisuje by przejąć kierowanie + ostrzeżenie dźwiękowe. Ale jest wyjątek,  jeśli w porę zredukujemy z 3 na 2 bieg to ACC dział nawet do jakiś 20 czy nawet 17km/h. (Dla jasności,  ustawić prędkości mniejszej niż 30km/h się nie da, jedynie ACC może zwolnić gdy przed nami jedzie inne auto wolniej.)

Offline flamecards

« Odpowiedź #11 dnia: 26 - Października - 2017 - 22:44:41 »
Dziękuję serdecznie za w/w informację:)

Offline WuWojtas

• Silnik: 2.0 TDI
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FZ
« Odpowiedź #12 dnia: 27 - Października - 2017 - 06:18:55 »
Ja za żadne skarby nie oddałbym ACC, mimo czasowego braku tempomatu przy złej pogodzie :D
------------------------------------------------------------------------------------
Tiguan II 2.0 TDI 150 KM, 4Motion, DSG-7 + pakiet Offroad

Offline omen

• Moc: 180 KM
  • Rej: WT
« Odpowiedź #13 dnia: 27 - Października - 2017 - 14:39:58 »
Wydaje mi się że to przemyślana decyzja - jednak człowiek się przyzwyczaja że to samo zwalnia. Mogłoby być niebezpiecznie jak zawsze masz ACC a tu nagle tylko trzymanie prędkości.

W wersji z manualną skrzynią też można się zdziwić. Na codzień zmieniasz biegi, wciskasz sprzęgło, hamujesz a tu na autostradzie wrzucasz 6 bieg i samo się dzieje. Aż do momentu stopu na autostradzie. ACC hamuje do 30 km/h (nawet zdążymy zredukować do 20km/h) a potem krzyczy "przejmij kontrolę". Niby zrozumiale ale można się pogubić mimo że jak jechalibyśmy na normalnym tempomacie nie byłoby to problemem.

Ja raz (na automacie i ACC) prawie przejechałem na czerwonym jak testowałem TIGa. Zawsze hamował. Teraz też zaobserwowałem ooo światło się zmieniło, zwalniam, ciekawe kiedy zacznie hamować do 0. Nie zaczął. Tym razem nie było nikogo przede mną. Ten przede mną który mnie spowalniał przeskoczył. Wiecie jak ciężko się połapać co się dzieje. Zerkasz ACC - działa. Czerwone światło też widziałem. Mózg nie wie co się dzieje a to zajmuje czas. Mi go wystarczyło i nacisnąłem na hamulec.
Człowiek się rozleniwia i zaskakują go teoretycznie standardowe sytuacje.

Tagi wątku: