Autor Wątek: SONDA LAMBDA - różne problemy  (Przeczytany 5538 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline szefol84

• :: TrendLine
  • VW: Golf IV
  • Silnik: 1.6 16V
  • Kod: ATN
  • Napęd: FWD
  • Rej: SW
SONDA LAMBDA - różne problemy
« dnia: 25 - Października - 2017 - 15:43:26 »
Witam dzisiaj zdiagnozował mi znajomy mechanik problem z sondą lambda.
Samochód pali 10l /100km przy spokojnej jeździe( kupiłem go niedawno i nie wiem ile powinien spalać). Czuć spaliny jak wysiada się z auta w kabinie nie. Obroty nie falują.Samochodem nie szarpie.
Sonda przed katalizatorem widziałem 5 żył w kablu także mniemam ze 5 pinowa.
Panowie możecie coś więcej powiedzieć.

Sonda z Boscha 400 zł i do takiej się przymierzam.

Offline SEQUEL

• :: StartLine
  • Silnik: 1.6 SR
SONDA LAMBDA
« Odpowiedź #1 dnia: 29 - Października - 2017 - 21:02:33 »
Witajcie fani VW! Jestem tu nowy i mam problem z golfem 4, silnik 1.6 SR. Moje auto odpala normalnie, równo chodzi ale problem jest ze sondą lambda, bo wyskakuje błąd 00525 niby, że jest zwarcie i przerwany obwód. Sprawdzałem bardzo dokładnie cały przewód co idzie od sondy do komputera itp. Nic nie jest przerwane ani nie robi zwarcie. Więc co to może być? Sondę kupiłem nową i błąd jest nawet jak ją odepnę od wtyczki. Przez ten błąd mam wysokie obroty na wolnym biegu. Obroty są równe i nie falują. Silnik gdy osiągnie temperaturę, to obroty spadają do 1000 lub 1100. Co to może być? Czy może być tak, że jakiś przekaźnik za to odpowiada? Proszę o pomoc!

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: Problem z sondą i wysokie obroty.
« Odpowiedź #2 dnia: 30 - Października - 2017 - 06:51:48 »
Nie wież ślepo w to co mówi komputer .Nie jesteś pierwszym ani ostatnim który wymienia części na podstawie błędu jaki wywalił komp choć dość często mówi bzdury .Na podstawie twojego opisu przyczyny doszukiwałbym się bardziej w "lewym powietrzu ".Zacznij od sprawdzenia /wyczyszczenia klapy przepustnicy .Niedomykająca się klapa poprzez nagromadzony syf i masz podwyższone obroty .Następnym krokiem jest sprawdzenie wszystkich połączeń /wężyków odpowiedzialnych za powietrze które może dostawać się do kolektora ssącego .W efekcie będą podwyższone wolne obroty a uboga mieszanka wyniuchana przez sondę będzie odpalać błąd.
Czy pojazd posiada instalację LPG ?

Offline SEQUEL

« Odpowiedź #3 dnia: 31 - Października - 2017 - 11:54:56 »
Też myślałem, że lewe powietrze i sprawdzałem wszystkie węże i jest ok. Przepustnica wyczyszczona. Ale najdziwniejsze jest to, że ten błąd sondy pojawia się nawet jak odłączę ją i to jest ciekawe...Jakieś inne pomysły?

Dodano:  31 - Października - 2017  -  11:55:44
Oczywiście auto bez gazu.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #4 dnia: 31 - Października - 2017 - 16:42:00 »
Znalezienie nieszczelności jeśli ewidentnie nie słychać może być problematyczne .Osobiście ewentualnych nieszczelności na dolocie szukam przy wykorzystaniu " plaka ".Odpalam silnik i dość obficie psikam po najbardziej newralgicznych miejscach .Jeśli trafisz na miejsce  łykania lewego powietrza " plak" spowoduje zmianę obrotów.Powtarzasz dla pewności kilkukrotnie w miejscu gdzie silnik dał oznaki zmienionej pracy i pole poszukiwań ewentualnej nieszczelności masz zawężone do minimum .Minusem takiego sprawdzania jest dość mocno uświniony /nabłyszczony silnik .
Czy jesteś pewien klapy przepustnicy i wszystkiego przy niej ?

Offline SEQUEL

« Odpowiedź #5 dnia: 03 - Listopada - 2017 - 20:00:19 »
Czyli mam rozumieć, że jest nieszczelność?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #6 dnia: 03 - Listopada - 2017 - 20:37:23 »
By silnik miał podwyższone obroty musi mieć więcej paliwa lub więcej powietrza .Jeśli wspominasz że odłączenie sondy nie wnosi zmiany (wymiana na nową nic nie zmieniła )okablowanie sprawdzone,przepustnica jest ok .To duże prawdopodobieństwo wskazuje na problem z lewym powietrzem .
Zrób test z "plakiem "jeśli nie wniesie nic nowego to daj znać .Do testu możesz odłączyć wszystkie duperelki podciśnieniowe (serwo ,sterowania podciśnieniowe )by wykluczyć dodatkowe nieszczelności na tych układach .Odłączając wszystko po kolei zawęzisz pole poszukiwań do minimum

Offline SEQUEL

« Odpowiedź #7 dnia: 03 - Listopada - 2017 - 21:03:55 »
Jak odłączę podciśnienie to silnik nie zgaśnie czasem?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #8 dnia: 03 - Listopada - 2017 - 21:31:29 »
Po odłączeniu należy zaślepić otwory by silnik mógł pracować .Wyeliminujesz sprawdzając w ten sposób czy lewego powietrza nie bierze z samego serwa czy połączenia/przewodu,podobnie z przewodami od sterowania podciśnieniowego (wężyki ,zaworki itp.)

Offline VWGOLFIV

• Silnik: 1.6 SR 8V
1.6 - duże spalanie paliwa 15L/100km
« Odpowiedź #9 dnia: 06 - Listopada - 2017 - 12:40:28 »
Witam, posiadam od niedawna Golfa IV z silnikiem benzynowym 1.6 8v i mianowicie jak w temacie mam problem ze spalaniem ponieważ nie wiem czym mogło by być spowodowane tak duże zużycie paliwa. Przy zatankowaniu za 50 zł kontrolka zapala sie na około 40 km przejechanych. Nie wiem czy to tak duża rezerwa czy po prostu jest coś uszkodzone. Jeśli mógł bym prosic o sprostowanie sprawy był bym wdzięczny. Pozdrawiam.

Tagi wątku: