Autor Wątek: TEMPOMAT  (Przeczytany 5319 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bronski70

• :: TrendLine
  • VW: T5
  • Silnik: 2.5 TDI
  • Kod: AXD
  • Napęd: FWD
  • Rej: PO
TEMPOMAT
« dnia: 22 - Października - 2017 - 12:07:42 »
Witam, od niedawna mam T5 2.5 TDI 130 KM. Przywiozłem go z Holandii. Generalnie wszystko poza tempomatem jest ok. Tylko raz zobaczyłem żółtą kontrolkę na tablicy i to na postoju, na włączonym tempomacie. Po wyłączeniu w/w zgasła. Po wizycie u kilku mechaników przy okazji wymiany klocków itp. i sprawdzeniu na kompie - nic. Wszystko ok.
Poradźcie co dalej.
bronski70

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
Odp: 2.5 TDI - tempomat nie działa
« Odpowiedź #1 dnia: 23 - Października - 2017 - 06:34:18 »
Kontrolka od tempomatu jest w kolorze zielonym i przedstawia licznik ze strzałką.
Jak włączenie z poziomu manetki nie działa to byc może jest uszkodzony przewód między włącznikiem a instalacją samochodu.
VAG ma opcję sprawdzenia dzwigienki od tempomatu - w engine 01 wchodzisz w bloki pomiarowe i w bloku 002 możesz sprawdzić czy tempomat jest aktywny a w bloku 022 sprawdzisz działanie poszczególnych elementów - przycisk cancel, pedał sprzęgła,  hamulca.

red@tapatalk

Podziękował: bronski70

Offline bronski70

« Odpowiedź #2 dnia: 24 - Października - 2017 - 00:15:08 »
Dzięki red. O coś takiego mi chodziło! Niestety nie mam w tej chwili tyle czasu żeby jechać do mojego elektryka, a nie mam swojego sprzętu. Z tym że teraz będę mógł go przycisnąć, bo wiem czego szukać. Masz rację, dzisiaj podczas jazdy załączyłem na manetce tempomat, i w pewnym momencie zaświeciła się kontrolka... tak - koloru zielonego. Zostawiłem włączony tempomat i obserwowałem tablice. Kontrolka zapala się na stałe niezależnie od prędkości, w momencie wkleszczenia prawego kierunku!!! Spotkałeś się z czymś takim? Jak wyłączam kierunek, kontrolka gaśnie. Nawet stojąc na światłach przed skrzyżowaniem.         + - od tempomatu w trakcie jazdy nic nie zmienia.(pow. 30km/h). I to by było na tyle. Jeszcze raz dzięki za wskaz., postaram się jak najszybciej sprawdzić je na kompie.
Pozdro Bronski70
bronski70

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #3 dnia: 24 - Października - 2017 - 07:23:11 »
Masz porwaną taśmę wewnątrz manetki - albo wymiana całej manetki (używki nie są drogie) albo wymiana taśmy wewnątrz manetki - jeszcze taniej wyjdzie.

red@tapatalk

Offline bronski70

« Odpowiedź #4 dnia: 24 - Października - 2017 - 23:16:40 »
Jeszcze raz dzięki za kolejną wskazówkę. Autem muszę kulać codziennie, choć kusi rozebranie manetki i być może szybka naprawa, to będę musiał wyczekać na chwilę luzu. Postaram się ogarnąć temat jak najszybciej. Oczywiście dam znać co w manetce piszczy. Mam nadzieję że nic nowego się nie trafi. Szukałem używanej manetki ale chwilowo szału nie ma. Chyba zacznę od rozbiórki.
bronski70 :vwclubpolska:
bronski70

Tagi wątku: