Autor Wątek: Wskazania skrętu kół  (Przeczytany 2839 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline niepassat

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 150 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: KT
Wskazania skrętu kół
« dnia: 21 - Października - 2017 - 19:02:56 »
witam,

Przy okazji moich potyczek z przekładnią kierowniczą zauważyłem, że wskazania kąta skrętu kół na ekranach off-road pokazują ujemne wartości w prawo a dodatnie w lewo. Tzn: 5st oznacza 5st w lewo a -5st w prawo.
Czy u wszystkich tak jest ?

Pytanie stąd, że moim zdaniem to trochę nienaturalne. Raczej ogólnie jest przyjęte, że dodatnie wartości są w prawo (zgodnie z ruchem wskazówek zegara). Tak jest np. we wszelkich systemach nawigacji. W kierowaniu ogniem artyleryjskim też :-)

Offline omen

• :: ComfortLine
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: WT
Odp: Wskazania skrętu kół
« Odpowiedź #1 dnia: 22 - Października - 2017 - 13:42:25 »
To prawda że takie oznaczenie skrętu jest dość mało intuicyjne i nienaturalne.
Teraz pytanie, a właściwie dwa:
Czy to oznaczenie pokazuje aktualny skręt kół (wtedy rzeczywiście jakoś tak na opak)?
Czy może mowi nam co musimy zrobić aby wyprostować koła - wtedy to ma sens. (Skoro mamy kola skręcone w prawo i pokazuje się -5 to oznacza że musimy kręcić w lewo).

To tylko moje domysły - żeby to co pakazuje tig miało jakikolwiek sens.
Co mówi instrukcja?

Jednak wg mnie powinno być tak że "-" jest w lewo a "+" w prawo i powinno wskazywać aktualne ustawienie kól.

Offline niepassat

« Odpowiedź #2 dnia: 22 - Października - 2017 - 15:51:05 »
Rzeczywiście w manualu jest jest tak, jak opisałem (dzięki Omen, sam bym nie wpadł na to, aby zerknąć w manual :)).
Co nie zmienia faktu, że to kompletnie pokręcone.
Programista dostał zadanie zwizualizować skręt kół i zrobił to, widocznie nie miał analogowego zegarka.

Offline omen

« Odpowiedź #3 dnia: 22 - Października - 2017 - 20:31:25 »
Hehe. Wiesz to co napisałem było takim dorobieniem filozofii do istniejącej sytuacji.
Jak widać tak ma być. Szkoda że to mało intuicyjne. Jakoś "-" zawsze w lewo a "+" w prawo. Nawet jak radio sie daje głośniej.

Na pewno. Na pewno!! Mieli jakis powód żeby tak zrobić. No chyba że tak jakoś wyszło ;/

Offline niepassat

« Odpowiedź #4 dnia: 28 - Października - 2017 - 13:25:38 »
Hehe. Wiesz to co napisałem było takim dorobieniem filozofii do istniejącej sytuacji.

Istotnie, prawie mnie przekonałeś :-)
Co do przyczyny tej wpadki (bo wpadką jest na pewno) to wiem jak to się kręci (jestem z branży) - młody gość dostaje procedurę do napisania, więc jak na początku przyjmie, że zaczynamy od lewej to w prawo musi zmienić znak. Na nadzór nie ma czasu bo terminy. Tak off-topic to soft w autach - i nie tylko - jest coraz gorszej jakości bo głównie liczy się "time to market" a pewien procent błędów jest wręcz dopuszczalny. Takie czasy.

Offline omen

« Odpowiedź #5 dnia: 28 - Października - 2017 - 13:41:38 »
Teochę to niepokojące co piszesz.
Nam nadzieję że sterowniki poduszek, absu i kilku innych KRYTYCZNYCH systemów są pod wyjątkowym nadzorem podczas projektowania. One albo zadziałają i będzie dobrze albo nawalą i może być tragedia.
Ten skręt kół to gadżet, bajer w sumie mało istotna sprawa. Choć to bubel nie wpływa na życie choć przypomniał mi się temat sztucznego horyzontu montowanego w różnych samolotach

Byla opcja z nieruchomym samolotem i ruchomym tłem oraz druga  ruchomym samolotem i nieruchomym tłem.
Niby pokazują to samo ale jak patrzy sie na to siedząc na kanapie. Jak piloci pogubili się w czasie lotu bez widoczności (noc i brak punktów odniesienia) i nie byli przyzwyczajeni do systemu (1 lub 2) to robili błedy. Były z tego katastrofy :(

No ale skręt kół to nie horyzont. Ale to tak jakby zamontowali zegarek działający w drugą stronę albo w zegarku analogowym (passat/arteon) zamienili długa wskazówkę z krótka i w manualu opisali ze w VW długa to godzinowa....

Offline niepassat

« Odpowiedź #6 dnia: 28 - Października - 2017 - 13:58:31 »
Systemy KRYTYCZNE to inna sprawa. Te są dostarczane przez kilku renomowanych producentów (Bosch, Valeo, itp.) i są niezawodne.
Moja wypowiedź dotyczyła w szczególności GUI (Graphic User Interface) i "multimediów". Tu jest wolna amerykanka. Czasy są takie, że samochód MUSI mieć efektowne wyświetlacze, animacje, najlepiej 3D. Na reklamach i w folderach wygląda super ! A ile razy rozczarowaliście się testując wychwalane funkcje w realu? Zazwyczaj kończy się tym: "... myślałem, że to będzie lepsze ..".

A tak BTW: ostatnio widziałem reklamę/opis nowego Porsche Cayenne. Wiecie jakie jest główna, podkreślana zaleta nowego modelu Porsche? Wcale nie są to: trakcja, precyzja, dynamika w zakręcie itp. tylko - "BARDZIEJ MULTIMEDIALNY"

Boję się dokąd to zmierza.

Tagi wątku: