Autor Wątek: 2.0 TDI DSG - dziwne zachowanie auta podczas jazdy  (Przeczytany 9482 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ToTenCham

• :: TrendLine
  • VW: CC
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Napęd: FWD
2.0 TDI DSG - dziwne zachowanie auta podczas jazdy
« dnia: 18 - Października - 2017 - 23:37:33 »
Witam Was serdecznie drodzy forumowicze.
Pojawił się u mnie prpblem, dokładnie jak w temacie.
Mianowicie gdy przyspieszam jednostajnie ale w miarę spokojnie buja autem jakby na boki na 3, 4 biegu. Raczej zależy to od predkosci, tylko przy ok. 40 km/h i normalnym przyspieszaniu. Przy raptownym nie ma tego. Buja na boki jest to takie uczucie jakby flak był w jednym kole, tak dla porównania żeby może łatwiej było zobrazować. Czy ktoś miał coś podobnego? Lub spotkał się z tym u kogoś z forum, znajomego itp. ? Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

Cytat: Temat
2.0 TDI DSG 140KM - lekko buja autem jakby na boki ok. 40 km/h w górę, 3 bieg podczas przyspies
[gmod]W nazwie tematu - opisujemy problem techniczny TYLKO ogólnikowo. Dokładny opis usterki z podaniem danych auta, powinien znajdować się na początku tematu. Proszę też zwracać uwagę na pisownię, bo właściwa czytelność naszych "wypocin", to podstawa w zrozumieniu problemu przez innych i chęci pomocy.[/gmod]

Offline Felek89

• :: StartLine
  • VW: Passat CC
DIAGNOSTYKA AWARII - różne przypadki
« Odpowiedź #1 dnia: 24 - Października - 2017 - 10:09:35 »
Witam wszystkich.
Posiadam Passata CC 2014r po podlaczeniu do komputera programem VCDS zauwazylem ze nie dzialaja mi spryskiwacze, kiedy daje wsteczny nie wyskakuje mi automatycznie na ekranie pole gdzie widac ile moge jeszcze cofac, nie dzialaja mi doswietlanie zakretow oraz brak swiatel wstecznych.
Czy ktos wie co moglo sie stac, jak wrocic ustawienia fabryczne ?

Przepraszam za pisownie ale nie mam polskiej czcionki.

Offline wojo

• :: ComfortLine
  • VW: Tiguan II
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: WZ
Odp: DIAGNOSTYKA AWARII - różne przypadki
« Odpowiedź #2 dnia: 25 - Października - 2017 - 22:14:25 »
Sprawdz jakie masz błędy, skasuj je i ponownie sprawdz czy sie pojawiły...

Jeżeli cos było kombinowane i kodowanie poszło sie... to trzeba zakodować od nowa :)

Offline Felek89

« Odpowiedź #3 dnia: 26 - Października - 2017 - 17:44:31 »
Probowalem kasowac bledy ale znow sie pojawiaja:( jak moge ponoenie zakodowac sterownik?

[gmod]ORTOGRAFIA - to nie jest przedszkole ![/gmod]

Offline xoyxxo

• Silnik: 2.0 TDi
  • Kod: CUVC
  • Rej: WGR
« Odpowiedź #4 dnia: 06 - Stycznia - 2018 - 04:26:39 »
Witam.
Drodzy koledzy, po monotonny szukaniu nigdzie nie mogę znaleźć co oznacza te kilka cyfr które pokazał komputer.
Dokładnie są to dwa błędy:
- 508313
- 508000
Jedyne co wiem, że są one od świateł. Gdyż w taką kategorie musiałem wejść w komputerze.
Dodam również że auto wyposażone jest w skrętne światła oraz automatyczną regulacje wysokości świateł. Podczas jazdy światła nie skręcają.
Ktoś umiał by mi pomóc czy zostaje tylko ASO ?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Offline lukivwcc

• Kod: CFFB
Szarpanie i stuki podczas przyspieszania na zimnym silniku
« Odpowiedź #5 dnia: 09 - Stycznia - 2018 - 22:51:33 »
Witam  :bry:
Mam taki problem z autem od dluzszego czasu z ktorym nie moge się uporac, posiadam VW CC 2.0 TDI 140 KM [CFFB] z 2012 roku i manualną skrzynią biegów.

Dokladnie 3 miesiace temu problem wysapil pierwszy raz. Wsiadlem w samochod, odpalił bez problemu i na na luzie wszyatko bylo ok. Gdy wyjechalem na szose to juz na 1 biegu przy przyspieszaniu slyszalem takie dziwne stukanie jak by na zaworach. Potem gdy wbilem bieg 2 autem zaczelo szarpac w okolicach 1400-2100 rpn, pozniej szarpanie ustalo ale daelj bylo slychac te stuki. Dzialo sie tak na kazdym biegu do momentu kiedy silnik i olej osiagneli 90 stopni. Wtedy jak reka odjal. Pojechalem do mechanika, stwierdzial wadliwa dwumase. Okazalo sie ze faktycznie byla juz padnieta wiec qumienilem komplet ze sprzeglem juz firmy SACHS. Nic nie poskutkowalo. Kolejnym razem stwierdzil wine wtrysku na komorze 3. Odbiegal znacznie od pozostalych. Wymienil wtrysk i auto chodzilo jak trzeba. Wczoraj minelo 3 miesiace od momentu naprawy a problem znowu powrocil. Czy mogl by mi ktos pomoc bo normalnie rece opadaja:( zadbych bledow wszytsko ok, bylem w serwisie VW i wedlug bich wszystko jest ok:( auto ma przejechane 135tys i jestem jego pierwszym wlascicielem.

[gmod]Nam też ręce opadają, czytając coś takiego - ORTOGRAFIA ![/gmod]

Offline stiv1989

• Silnik: 2.0 TSI
  • Rej: CIN
2.0 TSI - wypadanie zapłonu na 3-cylindrze
« Odpowiedź #6 dnia: 14 - Stycznia - 2018 - 12:46:38 »
Pomocy   :(
Walcze już z autkiem 3 miesiąc bez powodzenia. Auto było nawet w serwisie i też nic
Problem wygląda następująco. Przy dogrzewaniu się silnika po odpaleniu trzesię się i wyrzuca check engine. Po rozgrzaniu problem ustepuję, auto jeździ normalnie, nie traci na mocy, nie bierze oleju ani płynu chłodzącego. Czyli wszystko ok , jedynie przy odpalaniu. Komputer pokazuje wyrzucanie zapłonu na 3 cylindrze.
I teraz tak: kompresja sprawdzona jest książkowa, wymieniony jest kolektor na nowy, wymienione są wszystkie świece, wszystkie cewki i wszystkie wtryski a problem wsytępują nadal.
Czy zetknął się ktoś z podobnym problemem ??? Już 3 miesiąc jestem bez auta i tyle wkładam co chwila pieniędze i bez efektu
Jest to Passat CC , 2.0 TSI 211 (KM) rocznik 2012
Pomóżcie  :(

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
Odp: wypadanie zapłonu na 3 cylindrze
« Odpowiedź #7 dnia: 14 - Stycznia - 2018 - 20:05:54 »
Nie zaszkodzi sprawdzić okablowanie dochodzące do tego garu .Wtyczka łącząca elektrykę silnika z instalacją wozu .Zamiana miejscami cewek by sprawdzić czy problem nadal będzie z tym samym garem zawęziłoby pole poszukiwań .

Offline Mifalek10

« Odpowiedź #8 dnia: 17 - Kwietnia - 2018 - 09:19:11 »
Witam.
Uporałeś się z tymi kodami?
Ewentualnie miał też ktoś taki problem?
Ja mam tylko jeden kod błędu a mianowicie ten 508000 na wyświetlaczy wyskoczył komunikat sprawdź światła tylne pozytywne, ale wszystkie światła świecą. Po podpięciu komputera wyskoczył komunikat kod 508000- nieznany kod usterki i nie da się go niestety skasować!
Jakieś pomysły?

Offline lazk

Klapa bagażnika - nie działa zamek i kamera
« Odpowiedź #9 dnia: 18 - Kwietnia - 2018 - 16:35:35 »
Witam. Szukałem na forum, szukałem i nie mogę nic znaleść dotyczącego mojego problemu.

Pacjent : VW CC 2012r

Otóż zaczęło się, że na RNS510 wyskakiwał mi błąd dot kamery cofania, że jest nie dostępna. Poszukałem na forum i znalazłem, że trzeba szukać w wiązce, gdyż kable się przecierają. Zacząłem grzebać i faktycznie, w wiązce 1 kabel był całkowicie przerwany, 1 cały, a 2 pozostałe poszarpane. Odpiąłem kleme z akumulatora i przystąpiłem do naprawy kabli. Tak jak wspomniałem, lutowałem bez prądu z akumulatora. Po wszystkim, podpiąłem klemę, radio widzi kamerkę, ale czarna plama. Wysiadam z auta, patrze, kamera się nie otworzyła. Zgasiłem auto i poszedłem poszperać, ale co się okazało, całkowicie przestał działać zamek tylnej klapy (znaczek), znaczek, całkowicie nie reaguje, co za tym idzie nie otwiera się kamera. Tak jakby nie miał prądu. Na tym etapie zostawiłem wszystko i piszę tutaj.

Moje pytanie kieruję do Was - co zrobiłem źle, co jest nie tak ? Może gdzieś jest jakiś bezpiecznik ? Bądź nie wiem ? Coś innego ? Proszę o podpowiedź.

Pozdrawiam

Offline wojo

Odp: Szarpanie i stuki podczas przyspieszania na zimnym silniku
« Odpowiedź #10 dnia: 20 - Kwietnia - 2018 - 10:29:51 »
Sprawdzałeś jak wyglada EGR?

Offline lukivwcc

Odp: Szarpanie i stuki podczas przyspieszania na zimnym silniku
« Odpowiedź #11 dnia: 20 - Kwietnia - 2018 - 14:19:25 »
Taa, egr czysty nie bylo sie do czego przyczepic. Ogolnie problemu juz nie mam, sam zniknal po jakism czasie ale sadze ze moze to byc wina paliwa bo szarpanie zawsze zimowa pora mam a czy kolwiek nie wykluczam do tego jeszcze chlodniczki paliwa... nie wiem naprawde juz, miliony mysli miliony odpowiedzi i z tego wszystkiego wychodzi ze trzeba wymienic caly samochod zeby bylo git

[gmod]Ponownie -> ORTOGRAFIA[/gmod]

Offline wojo

Odp: Klapa bagażnika - nie działa zamek i kamera
« Odpowiedź #12 dnia: 23 - Kwietnia - 2018 - 10:23:40 »
Czy przy próbie naprawienia wiązki nie uszkodziłeś innej która może być odpowiedzialna wlasnie za mikrostyk od klapy?

Podłącz najlepiej komputer i zobacz jakie błędy sie pojawiają

Offline Macias

• Moc: 211 KM
  • Rej: SD
Odp: 2.0 TDI DSG 140KM - dziwne zachowanie auta podczas jazdy
« Odpowiedź #13 dnia: 24 - Lipca - 2018 - 12:30:03 »
Mam podobny problem. Czy udało się znaleźć przyczynę?

Offline ToTenCham

« Odpowiedź #14 dnia: 24 - Lipca - 2018 - 12:37:10 »
U mnie takie zachowanie powodował przegub wewnętrzny.

Offline Macias

• Moc: 211 KM
  • Rej: SD
« Odpowiedź #15 dnia: 25 - Lipca - 2018 - 09:08:45 »
Dziękuję za odpowiedź.
Sprawdziłem zbieżność i amortyzatory u diagnosty, który nie doszukał się żadnych niesprawności (auto 60 tyś. km), za to zapewnił, że przyczyną są opony lub któraś z nich a zamiana kół przednich z tylnymi załatwi sprawę.
Mam wątpliwości co do trafności jego diagnostyki, czy możliwe jest, żeby nie wykrył niesprawności przegubu wewnętrznego podczas badania na urządzeniu i zajrzeniu pod auto?

Offline ToTenCham

« Odpowiedź #16 dnia: 25 - Lipca - 2018 - 09:51:05 »
U mnie było dokładnie to samo Byłem na "szarpakach", nic nie wyszło. Później gdzieś przeczytałem, że podobne objawy są właśnie przy zaczynajacej się usterce przegubu wewnętrznego. Po wizycie chyba jakies 2 dni pozniej zaczelo bardzo bujać i pojechałem od razy na wymianę i poprawa nastąpiła od razu.

Tagi wątku: