Autor Wątek: Pedestrian Monitoring  (Przeczytany 6625 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maciek05

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 150 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: WPI
Pedestrian Monitoring
« dnia: 21 - Września - 2017 - 17:29:05 »
Orientujecie się może, czy Tiguan (bądź określone jego wersje / lata modelowe) ma na pokładzie system Pedestrian Monitoring? Z tego co czytam na stronie VW, jest to rozwinięcie Front Assist, dedykowane właśnie wykrywaniu pieszych, przez użycie radaru Front Assist oraz kamery. Nie wiem czy występuje w Tiguanie, ze specyfikacji nie udało mi się wyczytać.

Offline arekp

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
Odp: Pedestrian Monitoring
« Odpowiedź #1 dnia: 21 - Września - 2017 - 18:20:11 »
Kupując RM2017 rok temu, miałem to w materiałach - i chyba w specyfikacji również.

Na szczęście nie miałem okazji sprawdzać fizycznie, ale w ustawieniach systemu tego nie widzę. Serwis odpowiedział, że najwyraźniej nie można tego wyłączyć w PL.

Offline Maciek05

« Odpowiedź #2 dnia: 12 - Października - 2017 - 10:09:31 »
Dostałem odpowiedź z salonu VW: w Polsce Tiguan nie ma tej funkcji. Zresztą już później, po zadaniu pytania, doczytałem w instrukcji że opcja pojawia się - jeśli jest zainstalowana - na liście asystentów. U mnie również się nie pojawia. Dlatego obawiam się (Arek) że to nie brak możliwości wyłączenia tylko brak funkcji  :( Chyba że RM2017 załapał się na to.

Offline arekp

« Odpowiedź #3 dnia: 12 - Października - 2017 - 10:27:32 »
Dlatego obawiam się (Arek) że to nie brak możliwości wyłączenia tylko brak funkcji   Chyba że RM2017 załapał się na to.

Ze strony vw.pl -> https://www.volkswagen.pl/pl/modele/tiguan.html#item=1&powerLayer=tiguan/komfort/bezpieczenstwo-i-komfort.display

Cytuj (zaznaczone)
System obserwacji otoczenia Front Assist z funkcją ochrony pieszych również należy do seryjnego wyposażenia Tiguana. Jeżeli system, w granicach swoich możliwości, zarejestruje niebezpieczną odległość do przeszkody, pomoże skrócić drogę hamowania.

Offline Maciek05

« Odpowiedź #4 dnia: 12 - Października - 2017 - 11:15:29 »
Tak, też to czytałem, w reklamach ładnie wygląda ale wolałem się upewnić i taki był wynik weryfikacji - negatywny. A instrukcja zdaje się dodatkowo potwierdzać, że tej opcji nie ma.
Problem z VW polega na tym, że trudno jest uzyskać informacje techniczne nawet u przedstawicieli. Oni sami są bezradni i chyba nie wiedzą, gdzie szukać odpowiedzi. Brzmi absurdalnie ale tak jest. Ktoś tu niedawno świetnie opisał proces wprowadzania zmian modelowych w Niemczech vs. w Polsce. Chyba wpadamy w ich trzecią kategorię odbiorców...

Offline AdekWykr

• Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: DFHA
  • Moc: 190 KM
  • Rej: WGM
« Odpowiedź #5 dnia: 12 - Października - 2017 - 13:38:22 »
Tu jest ciekawy tekst na ten temat

http://www.volkswagenofsalemcounty.com/blog/how-the-vw-pedestrian-monitoring-system-works/

What Volkswagen models have Pedestrian Monitoring?
Front Assist technology is available in every 2017 Volkswagen model but the Beetle, with the new Pedestrian Monitoring system available in the 2018 Tiguan and Atlas models.  

Offline arekp

« Odpowiedź #6 dnia: 12 - Października - 2017 - 13:47:25 »

http://www.volkswagenofsalemcounty.com/blog/how-the-vw-pedestrian-monitoring-system-works/

What Volkswagen models have Pedestrian Monitoring?
Front Assist technology is available in every 2017 Volkswagen model but the Beetle, with the new Pedestrian Monitoring system available in the 2018 Tiguan and Atlas models. 

To jest strona opisująca rynek amerykański. Dla nich model 2018, to ten który u nas jest dostępny od ponad roku, czyli tzw. "nowy Tiguan".

Offline Maciek05

« Odpowiedź #7 dnia: 12 - Października - 2017 - 13:48:47 »

Valid for U.S. only...
Inny rynek, inna konfiguracja. Dotyczy masy rozwiązań, choćby np. Dynaudio który jest tam zastąpiony nagłośnieniem firmy Fender.

Offline Maciek05

« Odpowiedź #8 dnia: 12 - Października - 2017 - 13:51:12 »
To jest strona opisująca rynek amerykański. Dla nich model 2018, to ten który u nas jest dostępny od ponad roku, czyli tzw. "nowy Tiguan".

Niezupełnie - o ile się orientuję, dla nich Tiguan 2018 to ten który u nas niedawno wszedł jako Allspace, nie mają teraz "krótkiego" w ofercie.

Offline TMP

• Wersja: Highline
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
« Odpowiedź #9 dnia: 12 - Października - 2017 - 15:52:18 »
Bez paniki, salony zwykle wiedzą jeszcze mniej niż "Poznań", szybciej się można czegoś konkretnego dowiedzieć na forum...

Pedestrian monitoring jest częścią Front Assist w każdej wersji oferowanej w Polsce w standardzie. W załączniku zdjęcie z katalogu modelu (maj 2016).

Według słowniczka VW funkcja występuje w ramach Front Assist z Emergency City Brake, czyli tak jak mamy w polskim cenniku:
http://en.volkswagen.com/en/innovation-and-technology/technical-glossary/fussgaengererkennung.html

Według ETKI przedni radar w Tiguanie na Europę jest montowany w ramach opcji 6K2, 6K3 i 6K4:
6K2   Front Assist incl. city automatic emergency braking, without ACC
6K3   Front Assist incl. city automatic emergency braking for ACC low
6K4   Front Assist incl. city automatic emergency braking for ACC high

W przypadku gdyby faktycznie montowano Front Assist bez city braking, musiałby również być dopuszczony kod 6K5 "Front Assist w/o city emergency brake w/o ACC (warning feature)".

W instrukcji z rocznika 2018 nie ma informacji o tym by Pedestrian Monitoring miał być wyświetlany jako osobna pozycja na liście asystentów, jest mowa o tym że działa wraz z Front Assist.

Podziękował: Maciek05

Offline Maciek05

« Odpowiedź #10 dnia: 13 - Października - 2017 - 10:35:01 »
W instrukcji z rocznika 2018 nie ma informacji o tym by Pedestrian Monitoring miał być wyświetlany jako osobna pozycja na liście asystentów

Na liście asystentów pod palcem na lewej dźwigni - nie. Natomiast w ustawieniach asystentów przez Infotainment powinno się to pojawić jako pozycja do aktywacji/dezaktywacji. Na tej samej liście co sygnalizacja zmęczenia kierowcy czy Pre-Crash. Instrukcja, strona 40.

Myślę, że w ten sposób można sprawdzić czy mamy tę funkcję u siebie, czy nie.

Offline arekp

« Odpowiedź #11 dnia: 13 - Października - 2017 - 14:27:01 »
Myślę, że w ten sposób można sprawdzić czy mamy tę funkcję u siebie, czy nie.

Zgłaszałem w serwisie oficjalnie do weryfikacji, powiedzieli mi że system jest aktywny, ale opcji wyłączenia go na naszym rynku nie udostępniają.

Kto chętny do testów w rzeczywistości? ;-)

Podziękował: Maciek05

Offline AdekWykr

• Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: DFHA
  • Moc: 190 KM
  • Rej: WGM
« Odpowiedź #12 dnia: 13 - Października - 2017 - 14:54:12 »
Cytuj (zaznaczone)
Kto chętny do testów w rzeczywistości? ;-)

No cóż mogę ja - ktoś się musi poświęcić ... A kto stanie przed samochodem ?  :D

Offline TMP

• Wersja: Highline
  • Moc: 180 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
« Odpowiedź #13 dnia: 13 - Października - 2017 - 22:05:12 »
W angielskiej wersji instrukcji nie ma wspomnianej opcji do włączenia/wyłączenia pedestrian monitoring na liście asystentów w menu ustawień samochodu w Infotainment, także myślę że jest to jakaś pozostałość w polskim tłumaczeniu. Na stronie 204 mamy zaś zdanie "Kiedy włączony jest układ Front Assist, identyfikacja pieszych jako część Front Assist jest aktywna w zakresie prędkości jazdy od około 5 km/h (3 mph) do 65 km/h (40 mph)", co wskazuje na brak możliwości ręcznego wyłączenia.

W niemieckich Tiguanach również nie widać tej opcji w menu (a jak nie tam to w jakim kraju by miała być :)):

Offline Maciek05

« Odpowiedź #14 dnia: 31 - Października - 2017 - 13:15:24 »
Na tej samej stronie 204 instrukcja mówi:
"Identyfikacja pieszych nie we wszystkich krajach jest dostępna, w zależności od wyposażenia".

Mój serwis - inaczej niż w przypadku Arka - odpowiedział jasno że Tiguan (aktualny model) tej funkcji nie ma.

W wolnej chwili napiszę do Poznania...

Offline podicool

• Moc: 220 KM
« Odpowiedź #15 dnia: 12 - Grudnia - 2017 - 01:10:27 »
Czy już ustaliliście dokładnie czy nowy tiguan ma opcję wykrywania pieszych ? Nigdzie nie mogę tego znaleźć. A nie będę robić carmagedon :) na ulicy.

Jeden kolega na forum napisał " moduł radaru służącego do określania odległości oraz wykrywania pieszych jest również obecny bez ACC [ze względu na to, że NCAP wymaga wykrycia pieszych do uzyskania 5 gwiazdek] ".

Offline rk

• Kod: CHHB
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #16 dnia: 12 - Grudnia - 2017 - 16:35:46 »
Obejrzyj sobie crash testy

od 3:00

i zastanów się, czy ta funkcja jest dostępna:)

Serwis @arekp wiedział o czym mówi. Bardzo dobre szczegóły zawarte są w poście @TMP.

Podsumowując, system jest, nie da się go wyłączyć i używany jest radar. Czy tylko radar czy jest fuzja z kamerą tego nie wiadomo do końca. Instrukcje często zawierają stare/planowane informacje i nie zawsze są poprawiane na bieżąco, nieścisłości często znikają w kolejnych wydaniach.

W innych moich postach podawałem szczegóły odnośnie możliwości modułu radaru (np. wykrywanie pieszych wychodzących zza samochodu z wykorzystaniem odbicia fal pod parkującym pojazdem itp.).

Offline podicool

« Odpowiedź #17 dnia: 13 - Grudnia - 2017 - 01:13:23 »
OK , fajnie. Praktycznie udało mi się przetestować działanie wszystkich asystentów oprócz tej funkcji. Chciał bym ją w jakiś sposób przetestować , ma ktoś jakieś pomysły? Oczywiście nie chcę testować na ludziach ani na zwierzętach. Jest to jedyna opcja której opis nie występuje pod żadną opcją w konfiguratorze samochodu. Sprzedawcy nie są pewni czy jest dostępna, dziwne. Fajnie by było wiedzieć, że faktycznie działa w danym samochodzie. Zadzwonię na infolinie do Niemców oni są bardzo rzetelni i mają dostęp do konfiguracji samochodu jak im się poda VIN. Dam znać jak coś ustalę u źródła.

Taki test może zadziała :

Przestroga

Offline rk

« Odpowiedź #18 dnia: 13 - Grudnia - 2017 - 14:43:20 »
Myślę, że to będzie bardzo trudne (zakładając,że auto ma skończyć test w całości) bez odpowiedniego sprzętu. Metoda na karton może nie zadziałać;)

Przyjmij, że system nie działa i jedź ostrożnie (nigdy nie wiesz, jaki jest jego realny status w danej chwili a i system ma swoje ograniczenia). Jak popełnisz błąd, może zadziała i ci pomoże.

Szczerze mówiąc nie wiem, co taki wybiórczy test by wniósł jak nie znasz dokładnie jego ograniczeń.

Offline podicool

« Odpowiedź #19 dnia: 13 - Grudnia - 2017 - 14:55:00 »
OK. Nie rozumiem tylko dlaczego to wszystko jest owiane taką tajemnicą. Takie rzeczy powinny być zaznaczone dokładnie, że twój samochód posiada takie funkcje. A w instrukcji jest napisane, jest taka funkcja ale nie wszędzie i nie koniecznie w twoim aucie i bądź tu mądry. 

Offline rk

« Odpowiedź #20 dnia: 13 - Grudnia - 2017 - 14:58:40 »
To nie tajemnica - to burdel informacyjny w VW. Inna sprawa, że większość klientów ma to gdzieś i nie wnika w takie detale. No i konkurencji często wygląda to dużo gorzej. Tutaj przynajmniej są RSP i dostęp do części systemów związanych z TPI/naprawami/częściami i można przy dużym wysiłku rozwiać większość wątpliwości.

Tagi wątku: