Autor Wątek: Telefoniczne oszustwa - wyłudzanie danych osobowych  (Przeczytany 2651 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: BKL
Telefoniczne oszustwa - wyłudzanie danych osobowych
« dnia: 13 - Sierpnia - 2017 - 12:30:25 »
Witam.
Założyłem temat o tzw oszustwach z informacją o wygraniu nagrody przez telefon. Możemy wpisywać ku przestrodze innych takie informacje w tym wątku np; nr telefonów z których dzwonią oszuści lub też sms itd.
Myślę że taki temat się przyda a dla czego to opiszę z własnego doświadczenia.

Od kilku dni dzwoniły do mnie dwa nr tel.
- 14 646 74 81
- 14 646 74 84

Obce nr więc nie odbierałem  ale jak oddzwaniałem to nikt się nie odzywał. Dziś rano zadzwonił ten pierwszy numer, odebrałem i słyszę że wygrałem kamerkę. Tak szybko gość nawijał że nie wiedziałem jaką i co a on dalej że podać dane osobowe i wyślą. Ja przerywam rozmowę i mówię że to nie możliwe a gość że możliwe i żebym się nie obawiał bo to wszystko w gratisie i nic nie będę płacił.
Wybaczcie ale tak naiwny to nie jestem bo nic nie ma za free. Po drugie jak można coś wygrać jak nie brałem udziału w żadnym konkursie.

Temat pozostawiam do głębokich przemyśleń i ku przestrodze innym.

Offline raventes

• clubmen
  • VW: Sharan I 1FL
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: ASZ
  • Rej: WOS
Odp: Oszustwa o wygranych
« Odpowiedź #1 dnia: 13 - Sierpnia - 2017 - 14:11:26 »
Wiele razy miałem takie telefony, zanim zagościłem na tym forum, więc ich dokładnych numerów nie notowałem. Miały jednak one wspólny mianownik - czyli kierunkowy 61.
Od teraz będę notować dokładne numery telefonów.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #2 dnia: 13 - Sierpnia - 2017 - 15:27:17 »
Nie ma potrzeby notować takich "upierdliwych" numerów telefonu, w sieci jest pełno serwisów z zanotowanymi opiniami na ten temat. Wystarczy wpisać taki nr w wyszukiwarkę Google i zaraz mamy wszystko jak na dłoni:
- 14 646 74 81
- 14 646 74 84
Można i należy dopisać tam swoją opinię, tak aby inni mogli się o tym dowiedzieć.

Od ponad 2-lat posiadania smartfona radzę sobie z tym problemem w bardzo prosty sposób: mam utworzony kontakt o nazwie "Spam" i dopisuję do niego wszelkich "naciągaczy" i ankieterów różnej maści. Profil jest w telefonie zablokowany i Ci spamerzy których nr tel tam trafiają, u mnie nie mają już szans  :evilwink:

każdy nr zanim dopisałem do tego zablokowanego profilu, wcześnie albo odbierałem i wiedziałem kogo dodaję lub tak jak w przypadku głuchych telefonów (bardzo częsty przypadek), sprawdziłem nr w necie i wszystko miałem jak na dłoni.

Mam w swojej książce telefonicznej już takie 2-profile (w każdym profilu po 13-nr) i zaczynam powoli przymierzać się do 3-spamerskiego profilu.

Poniżej screeny z mojej książki telefonicznej:

@Andrzeju, u mnie ten prosty sposób działa bardzo dobrze i twoje 2-spamerskie numerki, też trafiły do książki telefonicznej ;)

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Skrzynia: MT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #3 dnia: 13 - Sierpnia - 2017 - 16:02:45 »
Dopisana opinia na necie zaraz po tych tel. Jak ktoś będzie szukał to przeczyta. ;)

Tagi wątku: wyłudzenia danych